VILLE BESØKE NORGE: I september, bare dager før nobelnyheten kom, sa Michelle Obama til Jonas Gahr Støre at hun veldig gjerne ville besøke Norge. Nå går drømmen i oppfyllelse. Foto: EPA/Scanpix

Michelle avslørte drømmen om Norge for Støre

Presidentfruen møtte utenriksministeren dager før nobelnyheten

VICTORIA TERRASSE (VG Nett) Når utenriksminister Jonas Gahr Støre i morgen tar imot presidentparet på Gardermoen, kommer han til å ta opp en privat samtale han hadde med Michelle i New York.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

For da Støre møtte herr og fru Obama under FNs generalforsamlig i september, uttrykte hun nemlig et sterkt ønske om å en dag besøke utenriksministerens hjemland.

- Hun sa veldig direkte til meg at Norge er et land hun veldig gjerne ville besøke. Jeg går ut i fra at hun sier det til mange, men jeg hadde en sterk følelse av at hun faktisk mente det, sier Støre til VG Nett dagen før presidentparet lander på norsk jord for aller første gang.

LES OGSÅ:Michelles følge har landet

Håper de kommer tilbake

Kort tid etter møtet i New York utropte Thorbjørn Jagland USAs president som vinneren av årets Nobel Fredspris, og norgesbesøket ble spikret inn i programmet til både Barack og Michelle.

Nå sier utenriksministeren at han kommer til å ta opp denne samtalen.

- Den samtalen kan være en grunn til å si til henne at det ønsket gikk i oppfyllelse fortere enn vi kanskje trodde da, sier Støre.

Utenriksministeren sier at han responderte med at dersom hun skulle velge å komme til Norge, så ville det bli et minnerikt opphold.

- Nå blir det jo et spesielt opphold, men kanskje det kan friste til gjentakelse, sier han.

LES OGSÅ:Her er luksusflyet som tar Obama til Oslo

«Hjertelig velkommen, Herr president»

TIL OSLO: Barack Obama kommer til Norge 10. desember for å motta Nobels fredspris. Foto: AP

Det ble først varslet at det var Jagland som skulle være den første til å ønske presidentparet velkommen, men etter det VG Nett kjenner til blir han byttet ut med Kaci Kullmann Five fra Nobelkomiteen.

Grunnen til dette er trolig at Obama skal fraktes i helikopter inn til Oslo, og at Jagland derfor ikke vil rekke å komme seg til Nobelinstituttet i Henrik Ibsens gate for å ta imot presidenten når han ankommer programmets første post.

VGTV:Her skal presidentparet bo - bli med på omvisning

Bak henne kommer blant annet Støre og USAs ambassadør til Norge, Barry White stå. Til VG Nett sier Støre at han allerede har formulert velkomsthilsenen.

- Jeg kommer til å si: «Hjertelig velkommen til Norge, Herr president. Gratulerer med fredsprisen, og jeg håper at du får et fint døgn».

LES OGSÅ:Nordmenns dom: Obama er uhøflig

Teselskap med Ingrid

Det er varslet at Michelle Obama skal delta på de samme arrangementene som sin ektemann, med unntak av toppmøtet han skal ha med statsminister Jens Stoltenberg litt over klokken 10 torsdag formiddag.

Da skal presidentfruen møte kona til Stoltenberg, Ingrid Schulerud, i statsministerboligen i Parkveien 45 bak Slottet. Nobelinstituttet har bekreftet at de to skal drikke te mens ektemennene diskuterer blant annet klimapolitikk og opptrappingen i Afghanistan.

Presidentparet får imidlertid ikke sett så mye av landet, som kanskje Michelle håpet da hun snakket med Støre i september. De lander på Gardermoen torsdag morgen - og returnerer etter planen fredag formiddag - bare 26 timer senere.

LES OGSÅ:Rakettskjold rundt Oslo når Obama kommer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder