USIKKERT: Maria Amelie og advokat Brynjulf Risnes venter spent på når utsendingen av asylsøkeren vil skje. Foto: Trond Solberg/VG.
USIKKERT: Maria Amelie og advokat Brynjulf Risnes venter spent på når utsendingen av asylsøkeren vil skje. Foto: Trond Solberg/VG.

Maria Amelie kan bli sittende fast i Russland

Kan få nok et liv som papirløs i sitt eget hjemland

INNENRIKS

(VG Nett) Eksperter mener det kan ta mange år før Maria Amelie kan få russisk pass. Dermed kan hun heller ikke søke om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.

Publisert: Oppdatert: 17.01.11 20:08

I det øyeblikket Maria Amelie lander i Russland kan nok et liv som papirløs begynne. I motsetning til det inntrykket norske myndigheter har gitt, vil det være bortimot umulig for forfatteren å vende tilbake til Norge uten å ha fått russisk utenlandspass. Det er en prosess som i verste fall aldri blir sluttført, men som i det minste vil ta flere år.

Stoltenberg: - Må søke på vanlig måte

Gjennom en rekke medieoppslag har norske myndigheter, deriblant statsminister Jens Stoltenberg understreket at Maria Amelie må forlate Norge. Deretter har man påstått at hun raskt kan søke om arbeids- og oppholdstillatelse fra Russland.

Les også: Maria Amelie skrev brev til vennene på cella

- Om hun ønsker å søke om arbeidstillatelse er det en helt annen sak. Jeg tror mye av debatten blander seg sammen. Men da må hun følge de samme reglene som alle andre. Hun må søke fra hjemlandet. Hun har gode argumenter for det, fordi hun har utdannelse og kan godt norsk, sa Jens Stoltenberg på Dagsnytt 18 i NRK fredag.

Det overrasker rådgiver Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen. Hun er selv fra Kaukasus, og har selv kjent på kroppen hvor tung prosessen for å skaffe seg utreisetillatelse kan være. Hun mener det vil være bortimot umulig for Maria Amelie å skaffe seg et slikt pass, hvis hun blir returnert til Russland.

Les også: Vil følge kjæresten til Russland

- Hennes situasjon er svært spesiell. Vanlige asylsøkere har i det minste eget pass. Siden hun forlot Russland som et barn, så har hun ikke engang et innenrikspass, sier Sangadzhieva til VG Nett.

Må skaffe to dokumenter

Ingen i Russland kan søke om et utenlandspass, som er nødvendig for å forlate landet, uten først å ha et innenrikspass. For en som ikke har noen egen identifikasjon kan selv prosessen med å skaffe seg de enkleste former for pass være vanskelig.

- For å få et innenrikspass må hun reise tilbake til byen hun kommer fra i Nord-Ossetia. Der må hun gå på den lokale politistasjonen for å få dem til å gi henne et pass. Men fordi hun har vært så lenge borte, og dermed mangler flere år av sin historikk, så vil det bli stilt spørsmål. Mange spørsmål, sier Sangadzhieva.

Les også: Maria Amelie støttes av folket

Ifølge henne kan ta det ta lang tid før et innenrikspass blir klart. Blant annet må Amelie framskaffe en registrert bostedsadresse. Noe hun naturlig nok ikke har hatt siden 1998 da familien forlot området første gang.

- I verste fall kan politiet nekte henne innenrikspass. Da vil alt ta veldig lang tid. Men selv om hun skulle få det, er det en lang vei å gå for å kunne forlate Russland, sier Sangadzhieva.

Må reise tilbake til Moskva

Når man er i besittelse av et innenrikspass må man til Moskva for å søke om utenlandspass. Reglene for reise mellom de russiske republikkene er sånn, at man bare kan oppholde seg tre måneder i hovedstaden, før man må reise tilbake til hjemstedet.

- Det er langt fra sikkert at det vil gå problemfritt. Jeg tror det fort kan ta veldig lang tid. Vi snakker om år, sier Sangadzhieva.

Les også: Maria Amelies private bilder

Problemet med å skaffe ny dokumentasjon i Russland er noe norske myndigheter er kjent med, ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere.

- Norske myndigheter vet dette

- Vi vet at det å kunne bosette seg i Russland kan være vanskelig. Spesielt når man har vært borte i mange år. Det er norske myndigheter også klar over, sier rådgiver Camilla Risan til VG Nett.

Ifølge UDIs kommunikasjonssjef Bente Engesland vil ikke dette være noe problem i denne spesielle saken.

Les også: Vil ikke gifte seg for å bli i Norge

- Slik vi har fått det kommunisert har Politiets utlendingsenhet utstedt et patentpass, som gjør det mulig for Maria Amelie å reise både inn og ut av Russland, sier Engesland.

Det står i skarp kontrast til det Politiets utlendingsenhet selv sier til VG Nett.

- Maria Amelie må selv skaffe dokumenter for å kunne gjennomføre en innreise fra Russland til Norge. Vi har utstedt henne med et engangs-reisedokument, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud til VG Nett.

Absolutt krav om pass - fra Norge

I følge Inna Sangadzhieva er det også et absolutt krav fra norske myndigheter om russisk utenlandspass når man søker om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.

- Jeg har selv fylt ut de dokumentene, og ventet på å få utenlandspass slik at jeg kunne søke om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.

Les også: Storberget sendte Amelie julekort

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes sier han og klienten er klar over at dette kan bli en utfordring, hvis det kommer til det skritt å sende henne ut av Norge.

- Vi er veldig klar over denne problemstillingen, men vi har fortsatt håp om å unngå at hun blir sendt ut. Hvis hun skulle bli sendt til Russland er planen å komme seg så raskt som mulig til hjemstedet for å få ordnet innenrikspass, sier han.

Her kan du lese mer om