Sjekker om samme nummer dukker opp i Oslo og på Utøya

ENORMT MATERIALE: Oslo-politiet har oversikt over alle mobiltelefonene som ble brukt i Oslo sentrum og på Utøya i etterkant av terrorangrepet. Foto: Scanpix

Politiet har hentet inn 1,4 mill. mobilsamtaler fra 22/7

(VG Nett) Oslo-politiet går gjennom samtlige mobilsamtaler som er ringt fra sentrum av hovedstaden og rundt Utøya 22. juli.

Artikkelen er over åtte år gammel

I forbindelse med terrorangrepet har politiet fått tillatelse til å innhente data fra basestasjoner som dekker Regjeringskvartalet og Utøya.

Utskriftene inneholder informasjon om samtlige som har ringt via de aktuelle basestasjonene. I tillegg får politiet informasjon om hvem de har ringt til og hvor lenge samtalen varte.

Ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett som ble avsagt tirsdag har politiet fått overlevert en oversikt over omkring 1,4 millioner telefonsamtaler fra mobiltelefonselskapene.

- Informasjonen er interessant for å avklare om det finnes medhjelpere. Det vil være spesielt interessant dersom det er telefonnumre som går igjen både i Regjeringskvartalet og Utøya. Vi har sikret materialet og påbegynt arbeidet, men dette er en enorm jobb, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til VG Nett.

I tillegg til informasjonen fra basestasjonene, har politiet også sikret seg utskrift fra mobiltelefoner som Anders Behring Breivik har benyttet. De har også undersøkt massemorderens PC.

Tirsdag avgjorde Oslo tingrett at bistandsadvokatene ikke får innsyn i noe av denne informasjonen.

Les også: Ofrenes advokater får ikke lese terrordokumenter

Å innhente informasjon fra basestasjonene i nærheten har blitt en vanlig politimetode i forbindelse med alvorlige straffbare handlinger. Oslo-politiet gjorde det samme i forbindelse med drapet på Einar Opsahl på Bislett tidligere i år.

I fjor innkalte politiet i Bergen omkring 100 menn og ba dem avgi DNA-prøve frivillig i forbindelse med en voldtektssak. Grunnlaget for innkallingen var informasjon fra basestasjonene som viste at mobiltelefonene til mennene hadde vært i området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder