19 overfallsvoldtekter første halvår

Politiet: Dramatisk økning

POLITIINSPEKTØR: Hanne Kristin Rohde, politiinspektør i Oslo politidistrikt forteller om en dramatisk økning i antall voldtekter. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Dramatisk voldtektsbølge i Oslo

(VG Nett) I løpet av årets seks første måneder har politiet i Oslo mottatt 19 anmeldelser for overfallsvoldtekter.

  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det er en dramatisk økning i forhold til i fjor og tidligere år, og det er ikke hyggelig på noen måte, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Siden nyttår har politiet registrert totalt 19 overfallsvoldtekter i hovedstaden. Overgrepene skjer mens kvinnene er på vei hjem, tar pirattaxi, bussen, setter seg på en benk eller låser seg inn hjemme.

Flest med ikke-vestlig bakgrunn

- Når det gjelder overfallsvoldtekter, skiller de seg ut i den grad at ofrene ikke vet hvem gjerningspersonene er. Kvinnene blir slått i bakken og har ikke mange beskrivelser av overgriperne, sier politiinspektøren.

LES OGSÅ: Minst 29 overfallsvoldtekter anmeldt i år

Ni av de 19 anmeldelsene er forsøk på overfallsvoldtekt hvor overgriperne ikke har lykkes. Tre av gjerningspersonene beskrives som nordiske, en mangler beskrivelse - mens det i de øvrige sakene dreier seg om menn med ikke-vestlig bakgrunn.

- Det er ingen ny utvikling. Det er i tråd med en trend vi har sett de senere årene og fra tidligere erfaringer. Vi har få siktede i sakene som stort sett er basert på kvinnenes forklaringer, sier Rohde.

En av sakene er henlagt på grunn av manglende opplysninger. De øvrige er under pågående etterforskning, og i noen av sakene sitter politiet på overvåkningsbilder fra åstedet eller området rundt, samt bilder av antatt overgriper.

Mistenker to falske anmeldelser

- Hvis ikke vi sikrer biologiske spor, er muligheten for å oppklare sakene liten, sier Rohde.

Politiet etterforskere imidlertid ytterligere to overfallsvoldtekter som ikke inngår i halvårsstatistikken, men på grunn av opplysninger som har kommet frem i sakene, mistenker politiet at ofrenes anmeldelser er falske. Rohde ønsker ikke å kommentere dette.

LES OGSÅ: Aktor ber voldtektsofre anmelde straks

Isteden oppfordrer politiinspektøren kvinner til å redusere risikoen for overfallsvoldtekt ved å planlegge hjemturen og tenke over alkoholinntaket.

- Det er vanskelig å løpe fra noen eller slå fra seg hvis man er overstadig beruset. Man bør heller ikke ta pirattaxi. Alle menn og kvinner som gjør det, utsetter seg for kriminalitet, sier hun.

Flere artikler

  1. Oslo-politiet har bare funnet 4 menn i 39 anmeldte overfallsvoldtekter

  2. Syv voldtektsanmeldelser i helgen

  3. Politiet: Ofte flere som medvirker i overfallsvoldtekter

  4. Oslo: Kun 11 antatte gjerningsmenn av 71 anmeldte overfallsvoldtekter tatt

  5. Statssekretær: - Voldtektsbølgen roper på handling

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder