BESTEFEDRENE: Riksadvokat Sven Arntzen er tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzens bestefar, og var riksadvokat i saken mot Vidkun Quisling. Høyesterettsadvokat John Lyng er tingrettsdommer Arne Lyngs bestefar, og var påtalemyndighet i flere landssvikersaker, blant annet mot Henry Rinnan. Foto: Scanpix

De deltok i landssvikoppgjøret - barnebarna skal dømme Breivik

(VG Nett) De to som er oppnevnt som dommere i rettssaken mot Anders Behring Breivik, har begge en bestefar som reiste tiltale mot landssvikere.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Dermed skrives to nye kapitler i den svært omfattende rettshistorien i familiene til tingrettsdommerne Wenche Elizabeth Arntzen (52) og Arne Lyng (49).

Fredag formiddag ble det klart at de to er valgt som dommere i den forsterkede retten som skal dømme i straffesaken etter terrorangrepene 22. juli.

FIKK OPPDRAGET: Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen (52). Foto: JØRGEN BRAASTAD / VG

De to var rettens førstevalg, og begge sa ja til jobben uten å tvile.

- Det er en del av mitt arbeid som tingrettsdommer å ta de saker som tingretten pålegger meg, sa Arntzen på pressekonferansen.

Har noe å slekte på

De skal styre rettssaken mot mannen som av mange anses for å være vår tids landsforræder.

Wenche Elizabeth Arntzens bestefar var riksadvokat i landssvikeroppgjøret mot Vidkun Quisling.

Dessuten var hennes far, Andreas Arntzen, forsvarer for Arne Treholt. Det samme var onkelen til tingrettsdommer, Arne Lyng, John Lyng.

Lyngs bestefar var dessuten den kjente høyremannen John Lyng, som var påtalemakt i flere av landssvikeroppgjørene, inkludert mot Henry Rinnan.

Det var Wenche Elisabeth Arntzens bestefar som fikk nazisympatisør Knut Hamsun innlagd på psykiatrisk avdeling i forbindelse med landssvikeroppgjøret. Det endte med at han senere ble erklært utilregnelig.

I likhet med Breivik-undersøkelsen var det mange som reagerte på konklusjonen siden forfatter hadde skrevet mesterverk som «Sult», «Pan» og «Victoria». Flere har i ettertid hevdet at den psykiatriske erklæringen var et bestillingsverk fra Arntzen.

Da det ble kjent at også Breivik er kjent utilregnelig av rettspsykiaterne, var det flere som sammenliknet avgjørelsen med Hamsun-saken.

- Hvordan ser du på at du, som er hans barnebarn, står midt oppe i en ny rettssak med nasjonal interesse hvor det også er strid rundt tilregnelighet?

- Jeg ønsker ikke å kommentere eventuelle paralleller til landssvikeroppgjøret, opplyser Wenche Elisabeth Arntzen til VG.

Visste ikke om likhetene

FIKK OPPDRAGET: Tingrettsdommer Arne Lyng (49). Foto: JØRGEN BRAASTAD / VG

Verken hun eller Lyng kjente til at de begge hadde så lik familiebakgrunn. Det fant de først ut i går.

Arne Lyng opplyser at hans familiebakgrunn har vært viktig for valg av yrke.

Da dommerne ble presentert i tingretten på lille julaften ble de blant annet spurt om hvordan de kom til å forholde seg til Breiviks ønske om å spre sin ideologi gjennom rettssaken.

- Under hovedforhandlingen vil tiltalte ha partsrettigheter. Han har rett til å forklare seg. Han vil kunne forklare seg om de handlinger han har begått og bakgrunnen for disse, påpeker Arntzen.

- Men vi må sørge for at saken blir gjennomført på den avsatte tid. Vi kan avskjære ytterligere bevisspørsmål dersom det anses som tilstrekkelig bevist eller at det ikke har betydning for den avgjørelsen som skal treffes, legger hun til.

På ferie 22. juli

Arntzen har vært tingrettsdommer i Oslo siden 2007. Hennes dommerkollega, Arne Lyng, har arbeidet ved tingretten i nærmere ti år.

Ingen av de to befant seg i hovedstanden da Breivik detonerte terrorbomben to kvartaler unna Oslo tinghus. Lyng var på ferie i Hellas, mens Arntzen befant seg i Hallingdal.

I motsetning til de fleste andre rettssaker som dommerne behandler, kjenner de i dette tilfellet store deler av historien på forhånd.

- Vi vet veldig mye allerede, som de fleste andre i dette landet. Vi lever ikke i en boble. Denne straffesaken står i en særstilling i forhold til den medieoppmerksomheten den har fåt, og detaljene som har kommet fram. Men vi er trent på å fokusere på det relevante, og det vil vi fortsette med i denne saken, sier Arne Lyng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder