ÅSTEDET: 98 år gamle Hilda Feste ble funnet død i sin eldrebolig. Tirsdag ble en 19 år gammel mann dømt til 19 års fengsel for drapet. Foto: Hallgeir Vågenes/Privat

19 års fengsel for drapet på Hilda Feste

- Av de mest alvorlige handlingene utført av en så ung gjerningsmann i Norge

BERGEN (VG Nett) Christian Haugland (19) må sone 19 år i fengsel for det brutale drapet på Hilda Feste (98) i Os første nyttårsdag. Dommen er to år lavere enn aktors påstand.

Tingretten dømte også 19-åringen til å betale de etterlatte nærmere 350.000 kroner i erstatning og oppreisning.

- Bevisstløshet som følge av selvpåført rus har ikke betydning for skyldspørsmålet. Bevisene etterlater ingen tvil om skyld, leste dommer Gunnar Rode Torvund fra dommen.

Dommen ble lest opp i Nordhordland tingrett i Bergen tirsdag ettermiddag, hvor tiltalte Christian Haugland var til stede sammen med sine forsvarere. Han hadde en alvorlig mine under opplesningen av dommen, og så for det meste ned i bordet foran seg. Av og til kikket han bort på tilhørerne og pressebenken.

Bakgrunn: Ber om 21 års fengsel for 19-åringen for Os-drapet

Brutalt drap

Dommen slår fast at Feste var påført store skader ved knyttneveslag i ansiktet og ved at hodet ble støtt voldsomt mot gulvet.

- Dette er sannsynligvis en av de alvorligste straffbare handlingene utført av en så ung gjerningsmann i Norge, sier dommen.

Den gamle kvinnen hadde vært rådsnar nok til å trykke på trygghetsalarmen da Haugland ifølge dommen trengte seg inn til henne ved 21.15-tiden første nyttårsdag i år. En hjemmesykepleier ble utkalt, og da hun kom til huset observerte hun det hun mente var en voldtekt på gulvet.

Politi og ambulanse ble tilkalt, men Hilda Feste ble konstatert død på stedet.

Etter 7 ukers bred etterforskning gikk politiet til pågripelse av 19-åringen, som bodde bare et par steinkast unna Hilda Festes omsorgsbolig. Han hadde frivillig avgitt DNA til politiet - som viste seg å klaffe med DNA fra Hilda Festes klær.

DRAPSDØMT: Christian Haugland (19). FOTO: PRIVAT


Politiet fikk også treff på fingeravtrykkene og vitneobservasjoner av 19-åringen før og etter drapet.

- Overveldende bevis

I straffesaken mot Haugland la politiet fram sterke bevis som knytter den unge mannen til voldtekten og drapet på 98-åringen. Blant annet er hans DNA funnet på innsiden av en glidelås i buksen 98-åringen hadde på seg, og hans finger- og håndavtrykk er funnet i blod på åstedet.

Aktor, statsadvokat Gjert Johan Kjelby, mente i sin prosedyre at bevisene var «overveldende», og at drapshandlingen, med massiv utøvelse av vold mot et forsvarsløst menneske, langt overgikk det som skulle til for å ta et liv.

Han opplyste også at politiet og påtalemyndigheten ikke tror på Hauglands påstand om at han ikke husker noe fra denne kvelden. Politiet fant også spor på hans mobiltelefon etter surfing på nettsider med eldreporno. Dette avviser 19-åringen å ha bedrevet.

Husket ikke

DOMMER: Tingrettsdommer Gunnar Rode Torvund avsa dom. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix


Hauglands forsvarer, advokat Rolf Knudsen, ba om frifinnelse. Han påpekte at hans klient ikke hadde erkjent de svært alvorlige handlingene han var tiltalt for, og at han ikke har hukommelse for tidsrommet da drapet ble begått.

Dette skyldes alkohol-utløst blackout, og 19-åringen kan ikke få handlingene til å stemme med sin personlighet, framholdt forsvareren i sin prosedyre.

Dommen er to år lavere en aktors påstand. Retten gir han to års fradrag, for ung alder og begrenset intellektuell kapasitet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder