Aps parlamentariske leder: - Valla var sterkt engasjert mot meg

(VG Nett) Aps parlamentariske leder, Olav Akselsen sier ifølge Dagbladet at Gerd-Liv Valla kan ha hindret ham i å bli statsråd i 2005.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- KUNNE BLITT MINISTER: Stortingsrepresentant Olav Akselsen (Ap) kunne blitt olje- og energiminister i 2005 - men ble hindret av Gerd-Liv Valla ifølge DN-journalist Torstein Tranøy. mener vi bør bruke mer gass i Norge. Foto: Frode Hansen

I boken «Vallas fall» skriver Torstein Tranøy at Valla satte ned foten for flere av Jens Stoltenbergs statsrådskandidater. Også nåværende parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet og tidligere olje- og energiminister Olav Akselsen skal ha blitt hindret i å bli statsråd da de rødgrønne dannet regjering i 2005.

Overfor Dagbladet går Akselsen langt i å bekrefte den tidligere LO-lederens innflytelse.

- Jeg ser ikke bort fra at hun var sterkt engasjert mot meg. Jeg har hørt fra flere at det pågikk en kampanje mot enkelte, sier han til avisen.

Ifølge Tranøy ville Stoltenberg at Akselsen skulle bli olje- og energiminister i hans andre regjering også. Akselsen skal ha blitt upopulær hos Valla da han som olje- og energiminister i 2001 stod for delprivatiseringen av Statoil. Men overfor VG Nett torsdag morgen hevder Akselsen at Dagbladet har feilsitert ham.

- Jeg er totalt feilsitert. Dette vet jeg ikke noe om, og de ryktene har jeg ikke kommentert. Det er et rykte jeg ikke kan uttale meg om fordi jeg ikke har kunnskap om det, mener Akselsen.

- Vil du gjøre noe overfor Dagbladet siden du mener deg så feilsitert?

- Vi får se hva dagen bringer, svarer Akselsen.

Journalist Carsten Thomassen i Dagbladet ønsker ikke å kommentere Ap-politikerens påstander.

Upopulær

Flere av Stoltenbergs mer høyreorienterte venner skal også ha stått på Vallas «svarteliste»: Microsoft-sjef Grete Faremo, universitetsdirektør Hanne Harlem og Hafslund-direktør Rune Bjerke.

Ifølge forfatteren var det tre årsaker som gjorde at Gerd-Liv Valla måtte gå av som LO-leder.

- Hennes håndtering av Yssen saken skapte sterk motstand i egne rekker. Det at flere følte at hun valset over en ansatt gjorde det vanskelig å forsvare henne.

- Dessuten følte mange at krenket av hennes lederstil, og mange kjente seg igjen i Yssens fremstilling, sier Tranøy.

Den tredje årsaken handler om forholdet til Arbeiderpartiet.

- Mange på høyresiden i Arbeiderpartiet følte at hun var blitt et politisk problem, og de ønsker å jekke henne ned, sier Tranøy.

Akselsen bekrefter at det hadde bygget seg opp en kraftig irritasjon i store deler av Ap over Vallas utøvelse av makt overfor partiet og regjeringen.

- Gerd-Liv Valla blandet seg inn i for mange saker som normalt ikke hører inn under Los ansvarsområde, sier han til Dagbladet.

Men han avviser - i likhet med Tranøy - at det var krefter i Ap som regisserte LO-lederens fall:

- Det var den interne situasjonen i LO som beseglet Vallas skjebne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder