TILTALT: Anders Behring Breivik sto i dag tiltalt for terrorangrepet mot Norge i juli i fjor. Han viser ikke tegn til psykose ifølge rettspsykiater Henning Værøy, som følger saken. Foto: GISLE ODDSTAD

Rettpsykiater: - Ingen spor av psykose

(VG Nett) Rettpsykiater Henning Værøy er krystallklar i sin dom over Breiviks psykiske helse etter første dag i retten.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Han har ikke tro på at konklusjonen i den første rapporten om Breiviks mentale tilstand er riktig. De første rettspsykiaterne som vurderte Breivik, Synne Sørheim og Torgeir Huseby, konkluderte med at han ikke var strafferettslig tilregnelig, og lider av paranoid schizofreni.

I likhet med de to siste rettsoppnevnte sakkyndige, tror ikke Henning Værøy at dette er tilfellet.

- Ingen spor av psykose, sier Værøy til VG Nett.

- Hvordan kan da to så erfarne rettspsykiatere som Torgeir Huseby og Synne Sørheim slå fast at Breivik er psykotisk?

- De vil jo si noe om det, men hvis jeg skal tippe litt rundt det så tror jeg de har tolket hendelser og utsagn noe mer bokstavelig enn det kanskje har vært ment, sier Værøy.

Sist tirsdag konkluderte rettpsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas med at Breivik var tilregnelig, i den andre sakkyndig-rapporten som ble lagt frem.

KOMMENTAR: Selvmedlidende stormannsgalskap

Her kan du se en bildespesial fra rettssakens første dag . Den oppdateres fortløpende.

Værøy tror de to Sørheim og Huseby har sett ekstreme politiske utsagn som symptomer.

- Og så har de, med de brillene på, blitt en bekreftelse på en alvorlig sinnslidelse, tror Værøy.

- Hadde trolig ropt og skreket

Han mener Breiviks oppførsel i retten i dag ikke vitner om at han er paranoid schizofren, de første rettspsykiaterne konkluderte med i den første sakkyndig-rapporten.

Værøy understreker at Breivik i så fall er ubehandlet, og sier han ville oppført seg helt annerledes hvis han hadde denne diagnosen.

- Hadde han vært paranoid schizofren, og det er det som er stridsspørsmålet, så hadde han ikke klart å sitte i ro, samle seg eller holde på masken på noen måte. Det hadde trolig rent over for han, og han hadde trolig ropt og skreket i retten, tror Værøy.

- Vil kunne reagere sånn

Tor Ketil Larsen, professor i psykiatri ved Universitetssykehuset i Stavanger, kan ikke uten videre slutte seg til Værøys konklusjon.

- Jeg har ikke sett Breivik annet enn på nettet, og det er vanskelig å si om dette er en person som har eller har hatt vrangforestillinger. Det er diskutert at han kan ha ekstrem narsissisme og dyssosial personlighetsforstyrrelse, og begge disse typene vil kunne reagere sånn, sier han til VG Nett.

Da aktor spilte av den terrortiltalte 33-åringens egen propagandavideo i retten, brast Breivik i gråt.

- Bør presses hardt

- Det er vanskelig å vite hvor berørt han egentlig er, og hvor mye han forstår av det som skjer. Han stålsetter seg nok mot reaksjoner, men det er mer personlig dette med videoen. Hvis han har en personlighetsforstyrrelse, så kan det stemme at han er veldig «touchy» på det han tenker om sin egen storhet, men det kan også skje dersom han vrangforestillinger. Det er veldig vanskelig å vurdere diagnose på bakgrunn av den reaksjonen, sier han.

Psykiatriprofessoren mener uansett at Breivik bør presses hardt i retten. Han mener det er større sjanse for at Breivik «mister masken» dersom han har en ren personlighetsforstyrrelse.

- Disse ideene han har uttrykt, som ser ut til å føre frem til at han mener det er logisk greit å ta så mange liv, de må han bli kjørt på. Det typiske for en vrangforestilt person, er det at han ikke klarer å innse at det er noen brister i logikken. I de ukene som kommer nå, må han bli utfordret kraftig på dette, hvordan han egentlig resonnerer for å komme frem til den konklusjonen og disse handlingene.

Med live-studioet VG Direkte kan du følge rettssaken live, stille spørsmål til våre journalister og eksperter. Her ser du dekningen av den første dagen av hovedforhandlingen.

Enig med Værøy

Førsteamanuensis i klinisk psykologi Anne-Kari Torgalsbøen ved Psykologisk Institutt på Universitetet i Oslo mener at oppførselen til Breivik i retten styrker konklusjonen til de siste sakkyndige som slo fast at Breivik var og er tilregnelig.

- Han virker kontrollert, den eneste gangen man så en emosjonell reaksjon var da man fikk se en video han selv hadde laget.

- Er dette et tegn på psykose?

- Nei. For å være psykotisk må du være berørt av
hørselshallusinasjoner og ha problemer med å fokusere og ha
utholdenhet. Det som preget Breivik i dag var at han virket veldig konsentrert når det var snakk om ham selv. Ellers virket han lite interessert. Mitt inntrykk er at det var
et bevisst valg. Han synes ikke å bli berørt av å høre om alle menneskene han har massakrert, det passer ikke i hans bilde av egne bragder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder