TILTALT: Aktor la i dag ned påstand om ni måneder fengsel for tidligere Frp-topp Trond Birkedal. Foto: Marie von Krogh/VG

Aktor ber om ni måneders ubetinget fengsel for Birkedal

(VG Nett) Aktor Karsten Monsen la i dag ned påstand om ni måneders ubetinget fengsel i overgrepssaken mot Trond Birkedal (31).

  • Masha Dundic
  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Monsen mener bevisførselen i rettssaken i Stavanger tingrett har vist at den tidligere Frp-toppen må anses som skyldig etter de alvorligste tiltalepunktene, skriver Aftenbladet.

Dette kom frem da politiadvokaten holdt sin sluttprosedyre i dag, etter at de to foregående dagene i rettsaken har gått med til vitneforklaringer, ekspertuttalelser og bevisførsel.

Rettsaken mot Birkedal startet tirsdag.

Ord mot ord

Birkedal har ikke erkjent straffskyld for de to mest alvorlige tiltalepunktene; tilfeller av seksuell omgang og seksuell handling med to 15-åringer.

Til punktet om seksuell omgang fastholder en nå 18 år gammel mann påstanden om at de dette skjedde på et hotellrom da han var 15 år gammel. Dermed er det ord mot ord.

- NNs (fornærmede, journ.anm.) forklaring må legges til grunn. Den er styrket av de to venninnenes forklaringer, Mos forklaring og Birkedals egen, sa aktor Karsten Monsen i Stavanger tingrett, ifølge Aftenbladet.

- Ganske utrolig

Han viste også til at Birkedal, under skjult identitet, ba om å få bilder av gutten på e-post.

I retten onsdag forklarte Birkedal at e-posten dreide seg om vanlige portrettbilder.

- Mailen styrker fornærmedes forklaring. Og det ganske mye. Forklaringen om at bildene var vanlige ansiktsbilder, er ganske utrolig, sa Monsen i Stavanger tingrett.

Ifølge NTB har forsvarer Arvid Sjødin forsøkt å svekke fornærmedes troverdighet ved å påpeke uoverensstemmelser, blant annet mellom guttens og andre vitners forklaringer. Aktor mener derimot at det er helt naturlig at fornærmede husker enkelte ting bedre enn noe annet.

- Dårlig agenda

Tiltalepunktet som dreier seg om seksuell handling, mener også aktor at Birkedal bør bli dømt for. Selv om verken den da 15 år gamle Martin Bratland Andersen (i dag 19 år) eller Birkedal anså massasjen av rygg, rumpe og lår som en seksuell handling, er det lovens definisjon som gjelder.

- Jeg mener det her er grunnlag for å tenke at Birkedal har en dårlig agenda med massasjene sine. Jeg mener dette handler om å komme i kontakt med unge gutter og menn, sa Monsen.

Bratland Larsen forklarte seg også tirsdag. Her fortalte han at han ble tilbudt massasje av Birkedal for en vond rygg under FpUs sommerleir i Sandefjord i 2007. Ifølge 19-åringen sa han flere ganger at det ikke var nødvendig, men Birkedal skal ha insistert.

- Det var ubehagelig. Det og saken som helhet har preget meg også i ettertid, forteller Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet

VITNET: Rettsaken mot Trond Birkedal startet tirsdag i Stavanger tingrett. Her er fornærmede Martin Andersen (t.v), som forklarte seg tirsdag, bistandsadvokat Hege Salomon og aktor Karsten Monsen. Foto: Marie von Krogh/VG

- Fulgte alltid unge og fulle gutter hjem

Det er tilsammen ti fornærmede i saken. De tre siste dagene har flere vitner, fornærmede og Birkedal selv forklart seg. Tirsdag fortalte den fornærmede 18-åringen om hvordan Birkedal tok kontakt og viste interesse for ham.

Han fortalte også at det verserte rykter om Birkedals forhold til unge gutter da han ble medlem i FpU.

- Det ble sagt at Trond Birkedal alltid fulgte unge og fulle gutter hjem. FpU er en slags sekt der man ikke stiller spørsmål. Man kan ikke tvile på noe. Det er ingen som kan være mistenksomme, sa 18-åringen.

Da en av de andre fornærmede i saken tirsdag forklarte seg om hvordan han hadde blitt lurt av Birkedal til å strippe foran et webkamera, brast Frp-politikeren ut i gråt.

Innrømmet nakenfilming

Trond Birkedal var Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Stavanger og satt i partiets sentralstyre da han 21. mars i fjor ble pågrepet i sitt eget hjem og siktet for å ha filmet unge gutter i skjul hjemme på sitt eget bad i Stavanger.

To dager senere utvidet politiet siktelsen mot Frp-toppen til også å innebære seksuell omgang med en da 15 år gammel gutt.

Birkedal har innrømmet nakenfilmingen, men nekter straffskyld for seksuelle overgrep.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder