OVERGERP: 11 kvinner og menn fra samme kommune har fortalt VG om overgrep de skal ha blitt utsatt for i barndommen.

OVERGERP: 11 kvinner og menn fra samme kommune har fortalt VG om overgrep de skal ha blitt utsatt for i barndommen. Foto: Annemor Larsen VG

Tysfjordsaken øker kraftig i omfang

Det er registrert 56 nye sedelighetssaker i Tysfjordsaken, opplyser politiet i Nordland.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er registrert 56 sedelighetssaker i Tysfjord, opplyser politiet i Nordland. Politiet frykter det vil komme flere saker.

Politiadvokat Jorild Steindal i Nordland politidistrikt opplyser at de nå etterforsker 25 nye saker, i tillegg til de 31 som er kjent fra før.

Hun presiserer at det ikke er kommet 25 nye anmeldelser, men forteller at mange fornærmede oppgir å ha vært utsatt for overgrep av flere personer.

I en pressemelding opplyser politiet at omfanget øker og at de frykter at det vil komme flere saker.

Bakgrunn: Den mørke hemmeligheten i Tysfjord

Kripos

– I de fleste anmeldte sakene har overgrepene skjedd 10 til 30 år tilbake i tid. Politiet har likevel en frykt for at det kan finnes ferskere saker som ikke har blitt meldt til politiet. Dette gjelder også pågående overgrep, sier Steindal.

Hun sier at det er svært viktig å nå fram til dem som kan være utsatt for overgrep i dag.

Nordland politidistrikt opplyser at de er mest opptatt av å avverge nye overgrep samt å få rettsbehandlet saker som ikke er foreldet. Kripos bistår med etterforskningsledelse og fagfolk som kan gjennomføre avhør.

Kvinne til VG: – Når jentene ble 16 år, var det fritt frem

Sto fram

Saken begynte å rulle i juni da elleve kvinner og menn fra Tysfjord sto fram med sine overgrepshistorier i VG. I sakene som etterforskes, er det snakk om voldtekter av barn og voksne, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuelle overgrep som er begått ved utnytting av stilling eller tillitsforhold.

Så langt er det snakk om rundt 27 fornærmede og 38 gjerningsmenn, opplyser politiet. Det er i tillegg til sedelighetssakene også registrert tre trusselsaker og én sak knyttet til avvergelsesplikten.

Barnehuset

Som et ledd i det forebyggende arbeidet har ansatte fra Statens barnehus i Bodø reist til Tysfjord. Statens barnehus jobber med barn som har vært utsatt for overgrep.

– Vi er så heldige å ha spesialkompetanse lokalt, forteller Steindal.

Ansatte fra Barnehuset har snakket med elever og lærere ved Drag skole, og var også til stede på et foreldremøte på skolen hvor alle foreldrene var invitert.

Her har Barnehusets folk snakket blant annet om vold og seksuelle overgrep og gode og dårlige hemmeligheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder