FØRSTEMANN: Egil Skarpsno (helt til venstre i bildet) har deltatt i Pyongyang Marathon syv ganger. Her er han fotografert under løpet i 2005. Foto: PRIVAT

Her løper Egil maraton i Nord-Korea

Tidligere NM-vinner: - Noe av det mest særegne jeg har vært med på som idrettsutøver

Når Pyongyang Marathon arrangeres i Nord-Koreas hovedstad neste helg, stiller en aksjemegler fra Oslo på startstreken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det stemmer at jeg skal delta. Så langt jeg vet er jeg den eneste nordmannen på startstreken, sier Truls Oma Erichsrud (30) til VG.

Palmesøndag arrangeres maratonløpet i Pyongyang for 27. gang, og det er første gang enehersker Kim Jong-un har åpnet for at utlendinger kan delta. Tidligere har kun spesialinviterte utlendinger fått være med.

Blant dem var Egil Skarpsno (51) fra Alvdal, som har deltatt hele syv ganger tidligere, og skal være den eneste nordmannen som hittil har løpt de vel 42 kilometerne gjennom Pyongyangs gater.

- Det er uten tvil noe av det mest særegne jeg har vært med på som idrettsutøver, sier han til VG.

SE PROGRAMMET

Så langt har rundt 200 personer fra land utenfor Nord-Korea meldt seg på, ifølge den britiske avisen Independent.

SPORTSINTERESSERT: Enehersker Kim Jong-un har for føste gang åpnet for at utlendinger kan melde seg på det årlige Pyongyang Marathon. Årets løp går samme helg som London Marathon. Foto: "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Har deltatt syv ganger

Skarpsno ble invitert til å delta i 2000, etter å ha vunnet NM-tittelen i maraton to år tidligere.

- Jeg løp på 2.28.40 og kom på 39. plass, sier Skarpsno.

De neste årene stilte han på startstreken seks ganger til, etter å ha fått invitasjon fra det nordkoreanske sportsministeriet. I 2003 løp han inn til 27. plass på tiden 2.26.00.

- Siste gangen jeg var med var i 2007. Det var en veldig spesiell opplevelse å delta, det er noe man aldri glemmer.

FULGTE MED: Det var mye folk langs løypa, sier Egil Skarpsno. Bildet er tatt i 2005. Foto: PRIVAT

Var med i større gruppe

Han fikk invitasjonen gjennom det norske friidrettsforbundet, og dro til Pyongyang sammen med et tyvetals løpere fra flere europeiske og afrikanske land, med felles innreise fra Kina.

- Det var 30 000 mennesker på stadion da vi startet om morgenen, og veldig mye folk langs løypa. Løypen var flat og fin og lettløpt, og jeg husker vi løp lenge langs en stor motorvei.

Skarpsno løp maraton i Austin i Texas før han dro til Nord-Korea, og sier det var en enorm kontrast å komme til Pyongyang.

INNMARSJ: Det var folksomt under åpningsseremonien på et stadion i hovedstaden Pyongyang. Foto: PRIVAT

Ble passet godt på

- Vi ble veldig godt passet på under oppholdet. Noen ganger lurte jeg meg ut på treningsturer. Vi var mye på sightsseeing ble vist det som var bra, men det er veldig store kontraster og mye elendighet.

Skarpsno sier han godt kunne tenke seg å løpe maraton i Nord-Korea igjen.

- Om sjansen skulle by seg igjen, så er dette et løp og en opplevelse jeg absolutt kan tenke meg å delta på igjen.

Generalsekretretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund opplyser til VG at han ikke kjenner til andre nordmenn enn Skarpsno som har deltatt i Pyongyang Marathon.

FINT DRIV: Egil Skarpsno sier han godt kunne tenke seg å løpe maraton i Nord-Korea på nytt. Foto: PRIVAT


Under ledelse av Kim Jong-un har idrett fått høyere status i Kord-Korea. Både i hovedstaden og i flere andre byer har utendørs basketball-baner og skateanlegg poppet opp, ifølge Independent. Den amerikanske basketballstjernen Dennis Rodman har også gjestet Nord-Korea ved flere anledninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder