PÅGREPET: Her har politiet stanset bilen som 19-åringen stakk av med og pågrepet ham. I etterkant har det blitt klart av 19-åringen hadde drept kameraten. Politiet mener han hadde planer om å drepe flere medelever. Foto: , PRIVAT

Politiet: 19-åring planla massedrap på skole

Skal ha planlagt reise til Irak for å kjempe mot IS

Sakkyndige i tvil om tilregneligheten

Politiet mener den drapstiltalte bergenseren (19) hadde andre planer enn å drepe kameraten Joakim Ophaug Røksland. 19-åringen skal ha planlagt å brenne ned skolen med flere titalls medelever på innsiden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

22. april i fjor: Tidlig om morgenen kjørte avgangseleven Joakim Ophaug Røksland (18) ved Mandal videregående skole hjem til kameraten (19) for å klippe ham. De to vennene hadde avtalt å dra sammen til skolen etterpå – men slik gikk det ikke.

Ingen av dem kom på skolen denne vårdagen.

Politiet mener 19-åringen i all hemmelighet hadde lagt en plan om å brenne ned auditoriet ved skolen på et bestemt tidspunkt hvor han visste at flere titalls medelever var samlet for et møte i lokalet.

Etter massedrapet skal 19-åringen hatt som mål om selv å bli skutt og drept av politiet, ifølge VGs opplysninger.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva han, eller eventuelt andre, har forklart i avhør, sier statsadvokat Beate Rullestad Jansen til VG.

Bakgrunn: Mann (19) tiltalt for forsettlig drap

– Forsvarsløs

Etter det VG får opplyst, skal han ha bundet fast kameraten Joakim Ophaug Røksland med gaffatape etter at han kom på besøk denne morgenen i april i fjor. Årsaken skal ha vært at han ikke ønsket at vennen skulle være til stede på skolen og være sikker på at han ble holdt borte.

DREPT: Joakim Ophaug Røksland (18). Bildet publiseres med tillatelse fra familien. Foto: PRIVAT ,

Politiet mener 19-åringen deretter forsøkte å låne kameratens bil for å reise til Mandal videregående skole, men da han ikke fant bilnøklene, ble han forbannet.

Ifølge VGs opplysninger, skal 19-åringen ha iført seg en tysk feltuniform og splintvest før han tok frem en bajonett og en machete og gikk løs på kameraten, som var delvis fastbundet.

Påtalemyndigheten mener drapet skjedde under «særdeles skjerpende omstendigheter», og har også varslet påstand om forvaringsstraff.

– Det er en totalvurdering som ligger bak tiltalen, men særlig det forholdet at offeret ble bundet og satt i en posisjon hvor han var ute av stand til til å forsvare seg, opplyser statsadvokaten til VG.

Ønsker tvungen behandling

Tiltalen mot 19-åringen ble tatt ut av Agder statsadvokatembete i dag etter Riksadvokatens ordre.

– Min klient erkjenner å ha begått handlingene han er anklaget for. Temaet for straffesaken er om han har skyldevne – altså var tilregnelig da drapet fant sted. Det vil fra denne side anføres at han dømmes til tvungen behandling og ikke fengsel, sier 19-åringens forsvarer Gøran Møller-Christiansen ved Advokatfirmaet Elden til VG.

Familiens siste farvel: «Vår umistelige kjærlighet Joakim ga oss glede»

Etter drapet forlot 19-åringen boligen bevæpnet med en startpistol, to kopier av skarpladde våpen og en kniv. Politiet mener at han truet til seg bilen til naboen ved blant annet å avfyre løsskudd med startpistolen.

Ifølge VGs opplysninger, skal den drapstiltalte 19-åringen ha kjørt fra åstedet og stoppet først ved Valand veikro i Mandal hvor han truet til seg en flaske vann – fordi han var tørst.

Kort tid senere ble 19-åringen pågrepet av politiet som var varslet om at han hadde avfyrt skudd og truet til seg bil.

Fant bensinkanner

Politiet mener etterforskningen har avdekket at 19-åringen hadde kommet et godt stykke på vei med brannplanene, blant annet ved at de fant flere jerrykanner med bensin som de knytter til ham.

Drapet på kameraten skal ha skjedd i raseri over at han ikke fant bilnøklene.

– Etterforskningen har ikke avdekket noe klart motiv for drapet, noe som er uvanlig i en straffesak. Handlingen mangler derfor rasjonalitet og underbygger den tvil de sakkyndige beskriver om en mulig psykose. Tiltalte har også fått god medikamentell behandling i fengslet mot psykose – og fremstår i dag som en annen person, svarer forsvareren.

FORSVARER: Gøran Møller Christiansen mener rettssaken blir et spørsmål om tilregnelighet. Foto: Nils Bjåland , VG

Den drapstiltalte 19-åringen var innlagt på psykiatrisk avdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand etter pågripelsen, og han har også vært gjennom rettspsykiatriske undersøkelser.

Sakkyndige splittet

Etter det VG får opplyst, har tre sakkyndige gjennomført samtaler med 19-åringen. To av de tre sakkyndige er i tvil om 19-åringens tilregnelighet og har konkludert med en såkalt «uspesifisert ikke-organisk psykose».

Denne formen for psykose passer ikke med de kriteriene som psykiaterne har i dag for klart definerte psykoselidelser og som samtidig ikke har et klart biologisk grunnlag.

– De sakkyndiges vurdering kan bli avgjørende for utfallet, sier forsvarer Gøran Møller-Christiansen.

Bistandsadvokat Elise Valvik opplyser til VG at brutaliteten i drapet har gjort tapet av Joakim enda mer smertefullt for de pårørende.

– Basert på de opplysningene som har fremkommet under etterforskningen, er det de pårørendes oppfatning at tiltalte var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Den samme oppfatningen synes påtalemyndigheten å legge til grunn når en leser tiltalebeslutningen, påpeker Valvik.

Varslet politiet

Den drapstiltalte 19-åringen var ikke ukjent for politiet da han ble pågrepet 22. april i fjor.

En drøy måned i forveien skal moren til 19-åringen ha tatt kontakt med lokalpolitiet og gitt uttrykk for bekymring rundt sønnens utvikling.

Ifølge VGs opplysninger, skal 19-åringen i mars i fjor ha kommet langt i forberedelsene for en reise til Irak for å slutte seg til den kurdiske militærstyrken Peshmerga i kampen mot terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS).

TYSK UNIFORM: Her er siktede iført den samme uniformen som han brukte under drapet. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: PRIVAT ,

19-åringen skal blant annet ha bestilt flybillett i begynnelsen av april, skaffet seg to AK-47 automatvåpen, en pistol, kamuflasjeklær og splintvest.

Etter samtalen med moren skal politiet ha varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om 19-åringens planer. PST har tidligere bekreftet at de kjente til 19-åringen.

Men siden en slik reise og formål ikke er ulovlig, ble ikke saken fulgt opp av de hemmelige tjenestene.

Isteden ble 19-åringen oppsøkt av politiet for en bekymringssamtale, noe som skal ha bidratt til at 19-åringen ikke dro til Irak i april – to uker før kameraten ble drept.

I disse to ukene deltok den drapstiltalte 19-åringen i russefeiringen med medelevene ved Mandal videregående skole og var medlem på en russebuss.

Dagen før drapet skal han og flere andre russ også ha vært involvert i hærverk mot flere biler, får VG opplyst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder