En meter med slimete bendelormen ble funnet i avføring fra en ulv i Hedmark. Foto: Rebecca K. Davidson Klaveness/HD-diagnostikk ,

Fant meterlang bendelorm i ulvetispe

Denne meterlange bendelormen er funnet i avføringen til den nye ledertispen i Kynna-reviret.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Funnet av ormen er nok mer uvanlig enn selve bendelormen, mener Joans Kindberg, leder i Rovdata.

– Bendelorm kan forekomme hos mange arter i norsk natur, men det er svært sjelden at vi observerer dem i avføringen til de store rovdyrene. Vi har aldri før fått inn en prøve fra store rovdyr til DNA-analyse som har inneholdt bendelorm, sier Kindberg.

Rovdata oppfører ale som ferdes ute til å sende inn både hår og avføringsprøver som de mener stammer fra rovdyrene. Dette er en viktig del av kartleggingen også av den svensk/norske ulvestammen.

Den tette oppfølgingen har avslørt at avføringen med bendelorm stammer fra en tispe som kalles V569, og at den trolig er den nye ledertispen i Kynna. Dette er navnet på et revir som ligger øst for Glomma, sørover fra Elverum mot Flisa.

Les også: Elgku forsvarer kalv mot ulv

Ulveprøven med den slimete gjesten ble funnet i Hedmark av en privatperson i januar i år og levert inn til Høgskolen i Hedmark, som videresendte prøven til Rovdata.

Ikke farlig

Bjørnar Ytrehus, veterinær i Norsk institutt for naturforskning (NINA), sier til Rovdata at dette var en bendelorm i slekten Taenia, men siden hodet manglet, lot den seg ikke nærmere artsbestemme.

– Dette er en type bendelorm som ikke er uvanlig i tarmen hos ulv og andre rovdyr. Den er ikke farlig for mennesker, opplyser Ytrehus.

Les også: Mor matet datter med bendelorm

Rovdata oppfordrer alle som samler inn avføringsprøver etter de store rovdyrene i Norge for DNA-analyser om å ikke være i direkte kontakt med skitten.

– Bruk en plastpose for å plukke den opp og oppbevar den kaldt til du får levert den til den lokale rovviltkontakten i Statens naturoppsyn (SNO). Rovviltkontakten vil videresende prøven til Rovdata for DNA-undersøkelser, forklarer Jonas Kindberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder