Studier viser at vanndrivende medisin øker dødeligheten dramatisk. Her legene bak forskningen: Gard Frodahl Tveitevåg Svingen (til høyre), Hall Schartum-Hansen ( i midten) og Kjetil Halvorsen Løland (til venstre) FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Ny forskning: – Vanndrivende medisiner kan være helsefarlige

BERGEN (VG) Pasienter som får utskrevet vanndrivende medisiner uten at det foreligger en god medisinsk grunn, kan ha økt risiko for tidlig død.

Advarselen kommer fra tre leger og forskere ved Universitetet i Bergen og Hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssykehus:

– Vanndrivende medisiner har vært i bruk lenge og er lette å ty til. Vår oppfordring er at legene må bli mer årvåkne og kritiske når de skriver ut slike medikamenter, sier lege Hall Schartum-Hansen til VG.

I en studie har forskerne undersøkt bruken av en vanlig type vanndrivende medikamenter hos over 3000 hjertepasienter, og risikoen for død.

Blant pasientene som ble undersøkt var det 109 personer som brukte medisinen uten noen åpenbar medisinsk grunn, som hjerte- eller nyresvikt.

– I denne gruppen fant vi en økning i dødeligheten på 82 prosent over en 10-års periode, i forhold til pasienter som ikke brukte disse medikamentene, sier Schartum-Hansen, som står bak studien sammen med lege- og forskerkollegaene Kjetil Halvorsen Løland og Gard Frodahl Tveitevåg Svingen.

De betegner funnene som overraskende og alarmerende.

Like farlig som røyking

– En økning i dødeligheten på 82 prosent er den samme risikoen som vi finner ved røyking, sier Schartum-Hansen.

Forskerne har undersøkt bruken av sterke vanndrivende medikamenter, såkalte sløyfediuretika, som over 100.000 nordmenn får skrevet ut hvert år.

– Mange bruker vanndrivende medikamenter av gode grunner, som ved hjerte-, nyre- eller leversvikt. Likevel er det mye som tyder på at en betydelig gruppe blir behandlet uten god, medisinsk grunn. For eksempler ved hovne ankler eller tung pust av ukjent årsak.

I gruppen som fikk vanndrivende medisiner uten en klar medisinsk indikasjon, var kvinner overrepresentert, fremgår det av rapporten.

LES MER: SLIK VIRKER VANNDRIVENDE MEDIKAMENTER

Forskerne påpeker at de ikke kan slå fast at det er en direkte sammenheng mellom bruken av vanndrivende medisiner og død, men at resultatene tyder på at det kan være en slik sammenheng.

Kan føre til dehydrering

– Vanndrivende medikamenter kan føre til dehydrering og ubalanse i kroppens saltlagre. Hvis en pasient utsetter seg for svært høye temperaturer, kan salt- og væskeinnholdet i kroppen bli for lavt. Det kan igjen føre til hjerteproblemer.

Like alvorlig kan det være at pasienten ikke får behandling for grunnsykdommen sin, poengterer de.

– Det er forsket lite på langtidseffekter og bivirkninger av denne typen vanndrivende medikamenter, og det er veldig liten bevissthet rundt skadepotensialet, sier Kjetil Halvorsen Løland.

I studien, som nylig ble publisert i det amerikanske medisinske tidsskriftet PLOS One, understreker forskerne at de ikke har undersøkt alle sidene ved denne problematikken.

– Vi har ikke undersøkt nytten av å bruke vanndrivende medisin ved hjerte- eller nyresvikt, og den omfatter heller ikke bruk av svake vanndrivende medisiner som anvendes i behandling av høyt blodtrykk. Vi håper andre og større forskningsmiljøer vil ta dette videre.

Må snakke med legen

Forskerne advarer pasienter mot å slutte med vanndrivende medikamenter, uten først å konsultere fastlege eller spesialist.

– Hos noen kan vanndrivende være livreddende. Men å bruke disse medisinene av kosmetiske grunner, som ved hovne ankler, er ikke å anbefale.

VELKJENT PROBLEM: Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.FOTO: TROND SOLBERG/VG. Foto: ,

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier at legene absolutt kan bli flinkere, spesielt når det gjelder å gi råd til pasientene.

Han sier at forskerne i Bergen reiser kjente problemstillinger, og bekrefter at en del pasienter får vanndrivende legemidler uten en god medisinsk begrunnelse.

– Særlig eldre mennesker er utsatt for bivirkninger. Litt vannansamling i bena er normalt hos mange eldre og de trenger ikke vanndrivende legemidler.

Madsen sier at det også er en del pasienter med hjertesvikt som får disse midlene unødvendig.

– Noen leger tror dessverre at alle hjertesviktpasienter skal ha vanndrivende.

Godt kjent med bivirkninger

Madsen sier at legemiddelverket ikke får mange meldinger om bivirkninger, av den grunn at bivirkningene av disse legemidlene er godt kjent.

– Det dreier seg blant annet om forstyrrelser av mineralene i blodet og lavt blodtrykk.

Ifølge Madsen har legemiddelverket lang erfaring med vanndrivende legemidler.

– Det dekker i stor grad opp for manglende studier. Hvis leger følger retningslinjene går det bra med pasientene.

– De fleste pasienter kan styre behandlingen selv og bare ta vanndrivende når de har behov for det. Mange trenger absolutt ikke vanndrivende legemidler hver dag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder