TROSSET POLITIET: Her hjelper Merete Nordhus (t..h.) en mor og datter inn i bilen sin torsdag. Hun ble senere pågrepet og fikk forelegg av politiet. Foto: Terje Mortensen , VG

Merete (44) måtte kle av seg i arresten - politiet beklager

Asylsjåfør: Ville ikke gjort det igjen

Politistasjonssjef Hans Møllebakken i Kirkenes sier at det var unødvendig å be asylsjåføren ta av seg klærne da hun ble kastet på glattcelle torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Merete Nordhus følte seg nedverdiget da hun ble satt på glattcelle av politiet for å ha kjørt asylsøkere. Torsdag fortalte hun om hva som skjedde etter at hun ble pågrepet av politiet og tatt med til politihuset:

– Jeg måtte kle av meg alle klærne, sette meg ned på huk – og hoste. De sa det var vanlig prosedyre, men det føltes veldig nedverdigende, uttalte Nordhus til VG torsdag.

Hun forsøkte å kjøre asylsøkerne til en kirke, men ble stoppet av politiet før hun kom så langt.

Politistasjonssjef Hans Møllebakken i Kirkenes bekrefter at hendelsene fant sted.

– Det er ikke tvil om at det har funnet sted. Jeg har pratet med vedkommende som gjorde det og hun har fulgt en prosedyre hun er opplært til. Det er riktig, men det er lov å bruke full fornuft, sier Møllebakken til VG.

Han mener det er lov å vurdere motsatt vei av instruksen.

– Det var helt unødvendig å gjøre det, og vi beklager det som har skjedd, sier politistasjonssjefen.

Bakgrunn: Politiet: Flere skal ha rømt fra asylsenter i Kirkenes

OVERRASKET: Merete Nordhus trodde ikke politiet var seriøse da hun ble bedt om å kle av seg på politihuset. Foto: Terje Mortensen , VG

– Håper de har lært

Møllebakken har foreløpig ikke vært i kontakt med Merete Nordhus.

Til VG sier Nordhus at hun setter pris på beklagelsen, og at hun håper politiet vil opptre annerledes neste gang. Samtidig presiserer hun at hun har forståelse for at politibetjenten bare gjorde jobben sin.

– Men det er lov til å bruke sunn fornuft. Jeg lurer jo selvfølgelig hva baktanken er. Jeg var jo ikke der for narkotikaforbrytelser, jeg hadde ikke våpen, sier 44-åringen dagen etter pågripelsen.

Nordhus ble stanset i en politisperring mellom asylleiren og Kirkenes sentrum torsdag etter at hun kjørte av gårde med en familie på fem. Den syriske småbarnsfamilien som satt på, ble også pågrepet av politiet og sendt tilbake til mottaket.

– Usikre

Også to andre sjåfører ble pågrepet, men de sier at de ikke måtte kle av seg alle klærne. Det tror Nordhus beror seg på at politiet ikke helt visste hvordan de skulle håndtere situasjonen.

SIER UNNSKYLD: Politistasjonssjef Hans Møllebakken (til venstre) mener at det i Merete sitt tilfelle ville vært mest fornuftig å avvike fra instruksen om stripping før glattcelle. Her er han sammen med kollega og avdelingsleder Stein Kristian Hansen ved Kirkenes politistasjon. Foto: Mattis Sandblad , VG

Hun og de to andre sjåførene ble sittende i arresten i om lag to timer. Politiet har foreløpig ikke besluttet om de skal ta ut siktelse etter hendelsen, opplyser Møllebakken.

– Ville du gjort det igjen?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det, nå som jeg har fått ting i perspektiv. Jeg synes ikke det var noe særlig å bli arrestert og måtte sitte glattcelle, sier Nordhus.

Les også: – Kunne ikke sitte og se på

Den frivillige bidragsyteren forteller at hun i går fikk en telefon fra en person som er i kontakt med asylsøkerne hun tok inn i bilen sin.

– De var veldig bekymret for meg, men de var veldig takknemlig for det jeg hadde gjort siden de får saken sin vurdert på nytt.

PU: Ingen retur fredag

Samtidig varsler PUs pressevakt til NTB at det ikke blir noen retur av asylsøkere fra Finnmark til Russland fredag. Årsaken er ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) manglende busskapasitet.

Politiet vil lørdag igjen forsøke å sende ut asylsøkere over Storskog.

Torsdag morgen var det mye som tydet på at flere asylsøkere ved ankomstsenteret i Kirkenes skulle sendes ut av landet. Den planlagte returen av 31 avviste asylsøkere avlyst, ifølge PU på grunn av manglende kapasitet på russisk side.

Les også: Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder