Her er noen eksempler på "jodler" funnet i Hamar-området onsdag. VG har sladdet personinfo. Foto: Skjermdump: Lars Trygve Bekkeli ,

Ungdommer trakasseres og skoler trues i ny app

To personer pågrepet etter trusler mot Porsgrunn videregående skole

Appen Jodel har den siste tiden vært arena for trakassering av barn og unge. I tillegg ble to skoler onsdag evakuert som følge av trusler på appen.

  • Astrid Eline Øksnes
Publisert:

Appen Jodel ligner på Twitter, men den store forskjellen er at alle brukerne er anonyme. I appen kan du lese meldinger lagt ut fra personer som befinner seg i et geografisk avgrenset område på 10 kilometer fra deg.

Flere skoler, blant annet i Drammen og i Tønsberg har opplevd store utfordringer med appen. Hamar Arbeiderblad skriver at ungdom blir seksuelt trakassert på appen ved at anonyme brukere hetser andre med fullt navn.

En 16 år gammel jente som har blitt trakassert med navn på appen, forteller avisen at hun er knust og fortvilet.

– Jeg forstår ikke hvorfor de har gjort dette mot meg.

Les også: Mobbeundersøkelse: Snapchat er den nye mobbekanalen

Opplevd det samme

Skoler i Drammen opplevde for kort tid siden det samme problemet. Et skriv fra Drammen Videregående skole lyder:

«Appen jodel har vært brukt til å mobbe og trakassere flere av våre elever. De er hengt ut med fullt navn og de verste karakteristikker».

Petter Holvik, rektor ved skolen, sier til VG at trakasseringen nå er over.

– Etter at jeg, russepresidenten og elevrådslederen sendte ut dette skrivet på Facebook, har det roet seg ned. Jodel var også raskt ute med å si ifra til alle i drammensområde om at slik bruk av appen ikke er greit, forteller han.

Han forteller at de fleste elevene tar avstand fra appen.

– Mange av elevene jeg har pratet med, mener det er dumt at appen blir brukt på den måten. For oss som skole var det viktig å si ifra at det var uakseptabelt, og det tror jeg vi fikk frem. Jeg tror flere av elevene har sett alvoret i den typen bruk av sosiale medier, forteller Holvik.

Les også: Slik svarer Erna Solberg nett-trollene

– Medievett er viktigst

Barbro Hardersen, prosjektleder i Medietilsynet Trygg bruk har kjennskap til appen.

– Vi har sett lignende apper eller sider tidligere som tilbyr anonymitet. Det kan ha noen fordeler, men også noen bakdeler. Det er en risiko man oppsøker når man bruker den, men kanskje dette er en spenning noen bevisst søker, sier hun til VG.

Hun peker på at trakassering på nett ikke bare foregår i anonyme forum.

MEDIEVETT: Barbro Hardersen, prosjektleder i Medietilsynet Trygg bruk, mener at barn og unge må få opplæring i medievett. I tillegg mener hun at de voksne har et spesielt ansvar. Foto: Kine Jensen ,

– Dette er dessverre en del av den digitale verdenen vi nå lever i. Forskjellige apper og tjenester kommer og går, men problematikken er ofte det samme. For oss i medietilsynet er det viktig å ha oppdaterte kartlegginger slik at vi hele tiden vet hva som foregår, og ikke bare tror.

Hardersen mener at mediekompetanse og voksnes mediebruk er to viktige faktorer for å unngå uforsvarlig nettbruk blant barn og unge.

– Det er viktig at de får opplæring i mediebruk og medievett. Ofte er det ungdom som bare skal tulle, teste grenser eller erte. Men de skjønner ikke alltid konsekvensene av det de gjør, forteller hun.

Les også: Karpe Diem tar oppgjør med «nettroll» - får massiv hets

– Det er også viktig å se på hvordan voksne brukere er som rollemodeller. Dersom voksne tillater seg å ha ufint språk, vil barna lettere tillate seg det samme. Det er også viktig at foreldrene involverer seg slik at de kan ta tak dersom barna ikke oppfører seg ordentlig på nettet.

Trusler

Onsdag morgen skrev VG om Greveskogen videregående skole i Tønsberg som holder stengt etter trussel på appen Jodel.

Foto: Skjermdump fra Jodel. ,

«Som sagt, hold dere hjemme i morgen, dere som går på Greveskogen. Noe trist vil skje. Jeg kommer tilbake om noen år».

Vestfold-politiet ba om bistand fra bombegruppen ved Oslo politistasjon for å gjennomsøke skolen.

Tirsdag ble brannalarmen ved den samme skolen utløst tre ganger. Det var trolig et veddemål på appen som var årsaken, skriver Tønsberg Blad.

Evakuert

Onsdag ble også Porsgrunn videregående skole evakuert etter trusler på Jodel.

Foto: SKJERMDUMP ,

«Nå har jeg planlagt tidenes terroraksjon på Porsgrunn VGS, glocken ligger klar i sekken, bare vent. Da skal de faen meg få det!»

Politiet i Telemark opplyser at to personer er pågrepet etter trusselen.

Jodel har onsdag selv lagt ut en melding på applikasjonen etter truslene.

– Det er forferdelig trist. Jeg er usikker på om det er appen som har skylden, eller om truslene ville kommet uansett. Men det er i hvert fall viktig at man tar slike ting på alvor, og at vedkommende blir konfrontert på en ordentlig måte. Jeg er usikker på om personene som står bak dette er klar over konsekvensene av en slik handling, sier Hardersen i Medietilsynet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder