LO-Gerd: Full seier

SNUR: Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan trakk i kveld selskapet forsøk på å avgrense Brustadbua med sperrebånd. FOTO: JAVAD PARSA

Reitan snur: dropper sperrebånd

Etter mange ukers kritikk snur Rema 1000 og skal kutte bruken av sperrebånd i sine butikker.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

– Fra og med 17. mai avslutter Rema 1000 bruk av sperrebånd på søndager i sine butikker, og holder kun søndagsåpent i turistkommuner, og for butikker som har salgsareal på 100 kvadratmeter, melder Rema 1000.

VG har tidligere i dag vist hvordan flere av deres butikker systematisk bryter loven. Men nå snur Rema-sjef Ole Robert Reitan og selskapet leder.

– Ønsker ikke å drive ulovlig

– Vi ønsker ikke å drive ulovlig. Vi har bare tolket regelverket slik våre konkurrenter har gjort i mange år. At Norgesgruppen nå stenger og bygger om flere av sine Kiwi og Joker-butikker, ser vi på som en innrømmelse, og endelig en faktisk vilje til å følge loven, selv om våre undersøkelser i dag viser fortsatt ett titalls brudd på denne loven, sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise i en pressemelding som ble sendt ut litt før klokken 1900 1. pinsedag.

LO-Gerd

LO-leder Gerd Kristiansen er en av de som har kritisert Rema sterkest og krevde nylig i VG at politiet må ut i butikkene dere i pinsen og stanse handelen.

– Det er en svært god nyhet for ansatte i dagligvarebransjen. Dette er full seier for oss som har kjempet imot denne såkalte aksjonen fra Rema sin side. Det verken kan eller skal være greit at man bevisst bryter et helt tydelig lovverk, sier hun og legger til:

– Det skulle selvsagt bare mangle om ikke Rema snudde i denne saken, men likevel er jeg svært lettet at kampen nå er over. De innså nok at de ville bli straffet, enten av myndighetene eller av forbrukere.

Hun sier det er et tydelig signal til hele næringen om at det vil få konsekvenser om man tester grensene.

– Vi bevarer med dette søndag som annerledesdag og freder helligdager som viktige pusterom i et langt og hektisk arbeidsliv. Det er rett og slett full seier for de mange dyktige ansatte i dagligvarebransjen og deres familier. Det er en seier for Norge, sier hun.

– Gode signaler

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til NTB søndag kveld at hun er glad over at de arge konkurrentene nå innretter seg etter lovverket. Hun møtte både representanter for Rema 1000 og Norgesgruppen i forrige uke.

– Det er veldig gode signaler fra Rema og også fra Norgesgruppen der de har lyttet og hvor begge nå sier at de vil følge loven. Da forventer jeg at de vil gjøre det, sier Helleland.

Overskuddet til veldedig formål

– Vi skal ikke sitte igjen med noen fortjeneste etter våre 7 uker med sperrebånd. Overskuddet skal gå til et veldedig formål. Bidraget går til verdens første livsglede og mestringssenter for voldutsatte barn, som Stine Sofie-stiftelsen står bak, sier Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000.

Coop-sjef sier Rema bløffer

Konkurrentene er skeptiske.

– Dette beviser enda tydeligere at Reitan bevisst har spekulert i å drive med lovbrudd. Rema-ledelsens argumenter er for lengst plukket fra hverandre og motbevist. Dette handler om organiserte, profittmotiverte lovbrudd som gir gevinster i mangemillionersklassen. Rema-eier Reitan må nå straffeforfølges for sine oppfordringer til lovbrudd. Det er han som har den største økonomiske gevinsten, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge til VG.

Han sier at fortjenesten skal gis til humanitære formål er en bløff.

– Ja, det er en bløff fordi veldig mange av Rema-kjøpmennene er uavhengige franchise-eiere, som jeg har store problemer med se at Reitan skal drive søndagsfortjenesten tilbake fra. De pengene vil han aldri få inn og bruke til veldedige formål, påstår Friis.

Fersk ytring: Angriper Reitan

Direktør næringspolitikk og myndighetskontakt i NorgesGruppen, Bård Gultvedt, sier de er fornøyd.

– Det ser nå ut som om de har tatt til fornuft.

– Tvunget til å bli lovbrytere

KrFs talsmann Geir Bekkevold er også svært glad 1. pinsedag.

– Vi er veldig godt fornøyd med at Rema har snudd. Justisministeren var meget klar da han svarte på våre spørsmål i Stortingets spørretime onsdag og han gikk langt i å si at det må bli satt en stopper for ulovlighetene i dagligvarebransjen.

– At Reitan nå har kommet til at deres linje ikke er veien å gå, er veldig bra. Jeg tror også mange av hans kjøpmenn er glade, fordi kjøpmennene de senere ukene er blitt tvunget til å bli lovbrytere.

Han sier det er på tide at også Rema tar den kostnaden det er å følge loven.

– Vil de holde oppe søndager, må de ta kostnaden ved å bygge Brustadbuer som er på 100 kvadratmeter, med vegger, ikke bånd.

– Konkurrentene har snudd

Fossum Beyer sier de ikke er med på at det er de som har snudd.

– Det er konkurrentene som har snudd. Vi har sagt at vi vil slutte med båndene når de slutter å drive ulovlig. I dag har vi oppsummert hva konkurrentene har gjort. De har fortsatt en del av deres butikker som vi mener driver ulovlig, men mange er stengt og de har gjort en jobb for å rydde opp. Da har vi konkludert med at vi går bort fra båndene, sier hun og legger til:

– Vi har hatt to mål med vår strategi: Å drive konkurrentenes ulovlige drift tilbake og å få til en politisk bevegelse for søndagsåpne butikker. Det mener vi at vi har klart, nå som kulturministeren sier at loven skal utredes på nytt, sier Beyer til VG.

Les: Reitan ga seg ikke etter statsrådmøte

– Vi har oppnådd våre mål

Rema 1000 ønsket ikke å være med på den såkalte Søndagsplakaten der Norgesgruppen og deres bransjeorganisasjon Virke, samt Coop og Bunnpris satte seg ned med Handel og Kontor og laget forslag til regelverk som hele bransjen skulle følge.

– Uken etter signeringen fant sted, fant vi over 80 butikker hos våre konkurrenter som holdt ulovlig åpent – denne helger holder fortsatt 32 butikker ulovlig åpent, frmeholder Rema.

– Det har ikke vært lett for oss å dra dette så langt. Men vi har sett det som helt nødvendig for å få nok fokus på saken. Vårt mål har hele tiden vært å få fokus på at våre konkurrenter bryter loven hver søndag og har gjort det i mange år uten at verken politikere eller politiet har grepet inn, sier hun:

– Det har ikke hjulpet å foreslå endringer, deltatt i høringsrunder, klage i media eller anmelde til politiet. Men når vi først gjorde det samme som våre konkurrenter, da ble det bråk, og ikke minst en politisk bevegelse mot en ny utredning av loven. Da har vi oppnådd våre mål, sier Fossum Beyer.

Les også

 1. Her bryter Rema loven 1. pinsedag

  Her bryter Rema loven så det holder, midt i pinsen. VG kan dokumentere lovbrudd ved flere av deres butikker 1. pinsedag.
 2. Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

  LO-leder Gerd Kristiansen ber politiet komme seg ut i Rema-butikker i pinsen.
 3. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

  Fredag formiddag møtte dagligvarekjempene kulturministeren for oppvaskmøte om søndagsåpne butikker, men Rema nekter…
 4. I dag ligger det an til rabaldermøte: Reitan anklages for bevisst lovbrudd

  Høyskolelektor Odd Gisholt på BI følger dagligvarebransjen nøye og mener Ole Robert Reitan bevisst bryter loven og at…

Mer om

 1. Rema 1000
 2. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

 2. Her bryter Rema loven 1. pinsedag

 3. Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

 4. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

 5. Søndagskrangelen påvirker ikke kundene

Fra andre aviser

 1. Rema: Søndagsåpent bare for dagligvarebutikker

  Aftenposten
 2. Rema slutter med søndagsåpent

  Fædrelandsvennen
 3. Norgesgruppen stenger seks butikker og bygger om 11

  Aftenposten
 4. Rema: - Vi vil fortsette å holde åpent på søndager

  Aftenposten
 5. Rema, Coop og Kiwi innkalles til hastemøte om søndagshandel

  Aftenposten
 6. Reitan kutter sperrebånd-praksis i Rema-butikkene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no