VILL HA FLERE MED: Johann Olav Koss leker med ball sammen med hockeyproff Mats Zuccarello i New York Rangers til ære for fotografen. Right to Play-sjefen mener organisert idrett må mye sterkere inn i norske skoler for å få flere med. Foto:Thomas Nilsson,VG

Klasseskillet i barneidretten: Koss: – Utvid skoledagen med idrett

Trippel OL-mester og Right to play-sjef etterlyser handling fra politikerne

Politikere fra flere partier har snakket om det i årevis. Nå
er tiden kommet for å kreve en heldagsskole der alle som vil kan delta i barneidrett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det mener Canada-baserte Johann Olav Koss, stifter og president i Right to play-stiftelsen. Han jobber med å få barn med på lek og idrett i over 20 land. Nå vil skøytekongen også bry seg om norske barn og unges hverdag, der mange dropper ut- eller står utenfor idretten fordi familiene ikke har råd.

Les også:Betaler ikke treningsavgift for barna sine

– Måten å angripe dette på, er å få i gang pilotprosjekter, samarbeid mellom enkeltkommuner og idrettslag som blir så bra at andre kommuner ikke kan si nei, sier Koss.

– Og det må forankres helt i toppen av regjeringen, departementet, kommunen og skolen på den ene siden – og idrettsforbundet, særforbundet og idrettslaget på den andre siden, legger han til.

IDRETTSGLEDE: Barn og unge må ikke forhindres fra muligheten til å oppleve idrettsglede, mener Johann Olav Koss som shower utenfor kontoret til Right to Play i Toronto, Canada. Foto:Annemor Larsen,VG

Han synes det er oppsiktsvekkende at velstandslandet Norge har mange barn og unge som gjerne vil delta, men som er utenfor idretten på grunn av høye kostnader og foreldre med lav inntekt.

Les også: Klasseskillet øker i barne- og ungdomsidretten

Vil senke terskelen

– Betaling av trenere og anlegg fører til at treningsavgifter og aktivitetsgebyr blir høye i en del klubber og idrettslag. Trenere og instruktører fra idretten bør i større grad bli betalt av kommunene og skolene, og samtidig utvide barn og unges skoledag med trening og aktiviteter. Da blir terskelen lavere for å delta. Flere kan bli med, argumenterer Koss.

Han minner om idrettens egen visjon om at idrett og idrettsglede skal være for alle. Og at det er aktivitetene som blir viktige – ikke bare prestasjonene.

– Klart det er viktig med konkurranse, men som det er sagt tidligere: Unger har også godt av å tape noen kamper og lære seg å prøve igjen, enda hardere – og møte motstand på en trygg arena, sier Koss.

Lenge har han etterlyst større politisk forståelse for hvilken verdi barne- og ungdomsidretten utgjør som forebygger av kriminalitet og utenforskap, men kanskje viktigst av alt; som medisin mot inaktivitet og dårlig helse.

STOR: Johann Olav Koss satte tre verdensrekorder og vant tre OL-gull i lengdeløp på skøyter under Lillehammer-OL for 21 år siden. Slik ble lagt merke til. FAKSIMILE TIME COVER Foto:,

Mer profesjonalitet på ledersiden

Mange politikere har lenge sagt det samme som Koss. Nå er det på tide at de viser det med kroner og handling, mener idrettsmisjonæren.

– Det må bli større profesjonalitet på instruktør- og trenersiden. Måten å løse det på er integrering av idrett og aktiviteter i enda større grad i skolehverdagen fra første- til og med tiende klasse, sier Koss til VG.

Han er imponert over klubber som Heming i Oslo, som allerede har innført stor grad av profesjonalitet og kompetanse i sitt trenerapparat. Samtidig mener Koss at det er klubb med helt andre forutsetninger og betalingsdyktige medlemmer enn for eksempel Grorud, som VG omtalte torsdag.

– Hvis dagens utvikling fortsetter, der forskjellene allerede er tydelige, vil dette gapet i barne- og unges deltagelse bli enda større. Nå må vi sørge for at foreldrene med innvandrerbakgrunn ser fordelene av at de selv og barna deres deltar i idrett. De må inviteres inn uten at det skal koste skjorten, sier Johann Olav Koss.

Les også

 1. Klasseskillet øker i barneidretten

  BÆRUM (VG) 14-åringen gledet seg til hver eneste…
 2. Klasseskille i barneidretten: Familier bruker flere hundre tusen på ski i året

  BÆRUM (VG) Familien Martinussen er født med ski på beina. Karsten (17), Dorthe (14) og Mille (11) trener over tre ganger…
 3. Truls Dæhli kommenterer norsk idrettspolitikk: Han leder kampen om presidentvervet

  KOMMENTAR: Håndballforbundets Tom Tvedt er mannen flere peker på som den nye idrettspresidenten.
 4. Klasseskillet i barneidretten: En av tre foreldre betaler ikke treningsavgift for barna sine

  Grorud Idrettslag i Oslo opplever det nesten hvert år: 30…
 5. Klasseskillet i barneidretten: Svømmesjefen: – Så dyrt at barn fra ressurssvake familier ikke deltar

  I idretter som langrenn, alpint og svømming er barn og unge sjanseløse på å hevde seg uten foreldre med god økonomi og…
 6. KOMMENTAR: Før ble nordmenn født med ski på beina - nå kommer de til verden med egen smørebod

  Perfeksjons- og utstyrstyranniet i barne- og ungdomsidretten er bare en refleksjon av samfunnsutviklingen for øvrig.
 7. Fotballpappa: – Barna ser at andre spillere på laget har sko til 2500 kr.

  Fotballsko til 2500 kroner, hockeyskøyter og alpindress til 7000. Prisene på kvalitets-utstyr i barne- og…
 8. Politikere om klasseskillet i barneidretten: Idrettsminister Widvey: – Trist at noen ikke har råd til å delta

  Idrettsminister Thorhild Widvey (H) advarer idretten mot å stenge barn og unge med skyhøye deltageravgifter og krav til…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder