SKJULT IDENTITET: - Det er åpenbart for oss at dette er scener og virkelighet som ikke ville blitt gjengitt dersom vi hadde holdt oss til åpen gård-arrangementer, sier NRK-redaktør Lars Kristiansen om bruken av de skjulte metodene i dokumentaren «Pels». Foto:Piraya Film,

Pelsdyrnæringen slår tilbake mot NRK-dokumentar

I to år har en dyrevernaktivist infiltrert pelsbransjen med skjult kamera.  – Vi føler oss forfulgt, sier Norges pelsdyralslag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I kveld sender NRK Brennpunkt-dokumentaren «Pels», der dyrevernaktivisten Frank Nervik har infiltrert pelsbransjen. Gjennom to år utga han seg for å være interessert i å starte en pelsgård, og ba om å få opplæring av erfarne bønder. Med seg hadde han et skjult kamera.

Opptakene viser blant annet dyr med gamle og store sår, og det som ifølge Mattilsynet, som har sett dokumentaren, er dyr som behandles respektløst og dårlig.

– Vi er forskrekket og forbannet når vi ser dette, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland til NRK.

Det blir også vist det Mattilsynet mener er klare lovbrudd, for eksempel sår som ikke er behandlet, at man holder dyrene i halen, og håndteringen av dyr under inseminering som er i strid med regelverket.

Mobiliserer

Dokumentaren har fått pelsdyrnæringen til å mobilisere til kamp. De godtar ikke uten videre hvordan filmen er laget, og i et skriv til de ekte pelsdyrbøndene ber Norges pelsdyralslag (NPA) om «alles hjelp til å slå ned på det overgrepet filmen representerer».

Ifølge NPA er dokumentaren er ren propaganda som har som hensikt å påvirke det regjeringsnedsatte uavhengige utvalget som skal legge frem en rapport om pelsdyrnæringen 15. desember.

Organisasjonen mener filmprodusentene har brukt «svært tvilsomme metoder for å male et negativt bilde av næringen», og at dokumentarskaperen har klippet sammen «en kavalkade hvor de mest uheldige uttalelsene til noen få personer legges frem som representative for en hel næring». Slik fremstilles vanlige bønder som kriminelle og henges ut på nasjonal tv, heter det i skrivet.

PELS-DOKUMENTAREN: I to år har aktivisten Frank Nervik jobbet med å komme seg på innsiden av pelsdyrnæringen. Foto:Piraya Film,

– Vi steller godt med dyrene våre

– Vi har ikke sett dokumentaren, så vi vet ikke hva som kommer. Men vi vet hvilke metoder som er brukt. Vi reagerer på at noen går inn med skjult kamera under dekke av å ville begynne med pelsdyr, og får komme inn til familiene når hensikten er å lage en dårlig vinkling, sier Knut Ruggesæter, leder i Sør pelsdyralslag, som selv driver oppdrett av rev og mink.

Han er klar på at dokumentarens intensjon er å avvikle pelsdyrnæringen.

– De er selvutnevnte inspektører uten myndighet og utdannelse. De slår inn åpne dører, for det er aldri vanskelig å slippe inn på en pelsgård hvis man spør eieren. Vi føler oss forfulgt på feil grunnlag. Vi steller i utgangspunktet godt med dyrene våre.

– Hva har dere å frykte for selve innholdet i dokumentaren?

– Aktivistene ville ikke ha vist noe som er positivt for pelsdyrnæringen, så alle bildene med deres kommentarer vil være av negativ art. Det finnes ting som ikke er helt «innafor» i både miljøer med pelsdyr, katter og hester og det som er. Fakta er at de uanmeldte inspeksjonene fra Mattilsynet avdekker få forhold. Jeg regner ikke med det er noe utbredt grums i pelsdyrnæringen, svarer Ruggesæter.

Det er første gang noen i dyrevernbevegelsen går inn med skjult kamera i pelsgårdene. Opptakene er gjort under nattlige inspeksjoner ved omkring 200 gårder.

Frank Nervik sier han hadde som formål å dokumentere at problemene med pelsdyrhold også gjelder de beste produsentene.

NRK: - Krevende vurdering

Programredaktør Lars Kristiansen i NRK sier dokumentaren gir et enestående innblikk i hverdagen i pelsbransjen.

– Men det er en krevende vurdering for oss, og det mest krevende har vært hensynet til bøndene som jo er lurt og filmet i skjul under falske premisser over lang tid, sier Lars Kristiansen.

Pressens Vær varsom-plakat angir at skjult identitet kun skal brukes i unntakstilfeller for å «avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning». NRK-redaktøren mener Frank Nervik har brukt metoder som er akseptable.

– Det er åpenbart for oss at dette er scener og virkelighet som ikke ville blitt gjengitt dersom vi hadde holdt oss til åpen gård- og avtalt filming-arrangementer. Dette er snarere virkeligheten slik den fremstår, sier Lars Kristiansen.

– Er det av vesentlig samfunnsmessig betydning?

– Vi har lagt til grunn at dyrevelferd er en grunnleggende verdi i vårt samfunn. Den er lovfestet, og vi bruker mye ressurser på å følge opp lover og regler på dette feltet. Vi har sett gjentatte ganger at det har kommet ut bilder og rapporter hvor bransjen hver gang har sagt at de er like sjokkerte, og at dette er utskudd som de skal ta tak i. Vår opplevelse er at denne filmen viser hverdagen i bransjen på en bred måte, sier Kristiansen.

Programredaktør er ikke overrasket over pelsdyrnæringens mobilisering.

– Norges pelsdyralslag er tydelige på at dette ikke er nytt eller vesentlig. Så kan man si at det kanskje ikke er så farlig det vi får se. Men at de bruker de kanalene og mediene de har for å sende sitt syn, har jeg ingenting i mot, sier Lars Kristiansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder