Slektning: Han fortalte at han skulle på studietur til Midtøsten

Øvrig familie visste ingenting – «kidnappingen kom som et sjokk»

Slektningen trodde Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var på feltarbeid. I går fikk han vite at 48-åringen har vært kidnappet av terrorgruppen IS i åtte måneder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Vår sønn og min bror er kidnappet og er blitt holdt som gissel i Syria siden januar. Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse», uttalte den nærmeste familien til den gisseltatte nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) gjennom Utenriksdepartementet tidligere i dag.

SPORENE: Dette er Grimsgaard-Ofstads siste bevegelser basert på hans Facebook-oppdateringer. Foto: Grafikk: VG ,

Det var onsdag kveld at kidnappingen av 48-åringen fra Porsgrunn ble kjent i offentligheten. Han skal ha kommet seg inn i Syria på egen hånd i januar, og ble kort tid etter tatt under terrorgruppens kontroll. Norske myndigheter har jobbet for å sette ham fri hele veien uten å ha kommet til noen løsning i det statsminister Erna Solberg (H) har beskrevet som en «svært krevende sak».

Redaktørens begrunnelse: Derfor publiserte VG navnet

Bare den aller nærmeste familien kjente til kidnappingen gjennom disse mer enn åtte månedene. For resten kom gårsdagens nyhet «som et sjokk», sier en slektning til VG.

«Hans misjon var annerledes»

Slektningen sier at Grimsgaard-Ofstad i månedsskiftet oktober/november ga uttrykk for at han skulle reise til Midtøsten.

– Vi hadde en helt rasjonell diskusjon om Midtøsten som konfliktområde. Jeg forsto det slik at han skulle reise på en annen måte inn i krigen enn IS-krigere og de som står på motsatt side. Hans misjon var annerledes, sier slektningen, som ønsker å være anonym av hensyn til resten av familien og kompleksiteten i saken.

Studerte ved NTNU

48-åringen hadde en bachelor i statsvitenskap fra NTNU i Trondheim. Han var fjernstudent fra Oslo, og møtte opp stedlig til eksamen. I starten av desember i fjor leverte han eksamen i det frittstående masteremnet «Stormakters vekst og fall», der han hadde skrevet om Sovjetunionens fall, har professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU sagt til VG.

– Han ville sette seg inn i problematikken for å finne løsninger, og alt dette var som kunnskapsinnhenting til studiene i statsvitenskap, sier slektningen og viser til den planlagte Midtøsten-reisen.

Det er usikkert om Grimsgaard-Ofstad hadde meldt seg opp til en mastergrad, men han ga imidlertid inntrykk av å være i gang med graden overfor venner og familie, etter det VG får opplyst.

Oversikt fra februar i år: De ble tatt som gisler av IS - slik gikk det

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder