Politiets utlendingsenhet og PST i dialog om bedret ID-sjekk

MYE Å GJØRE: Rolf Hegli fra PU under åpningen av gigantmottaket på Råde. Foto: Trond Solberg , VG

PU-sjef om asylregistrering: – Vi får bare gjort et minimum

Politiets utlendingsenhet (PU) er under så stort press når de registrerer asylsøknader, at flere av spørsmålene om årsaken til flukten er blitt kuttet ut.

 • Nilas Johnsen
 • Marthe Berg

Artikkelen er over fire år gammel

Den massive flyktningstrømmen til Europa de siste månedene har vært en stor utfordring for mottaksapparatet, og her til lands har PUs kapasitet til tider vært så sprengt at asylsøkerne har måtte vente utenfor lokalene på Tøyen om natten.

VENTEROMMET: Her venter asylsøkere på å bli hentet opp til registrering ved gigantmottaket på Råde. Foto: Terje Bringedal , VG

Nå er det gigantmottaket på Råde som tar unna det meste av registreringen, men leder for PU der legger ikke skjul på at man har måttet redusere omfanget av registreringen.

– Vi har mange nye folk, og det er knapphet på tid og hender til å gjøre jobben, så vi registrerer på en annen måte enn vi gjorde tidligere, sier leder for PU på Råde, Rolf Hegli til VG.

Dropper grundigere intervju

Han sier det som er blitt droppet er et grundigere intervju om grunnlaget for å søke asyl, noe Politiets utlendingsenhet gjorde uavhengig av selve asylintervjuet som Utlendingsdirektoratet (UDI) gjennomfører på et senere tidspunkt.

– Vi er blitt enige med UDI om noen maler for hva vi tar, som er det som trengs for å sikre et minimum av sikkerhet og identifisering. Det betyr personalia, familieforbindelser, fingeravtrykk og foto, sier Hegli.

HAR ADVART: Jørn Presterudstuen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Nils Bjåland , VG

– PST har uttrykt bekymring for at registreringen er under voldsomt press, har du forståelse for det?

– Jeg skjønner at PST er bekymret, og vi er også bekymret for den generelle situasjonen, for det er ikke en idealsituasjon. Ankomstene er rekordhøye nå, så det er bakgrunnen. Men rutinene blir stadig bedre, og vi håper å kunne spisse oss og gå litt lenger inn i bakgrunnen.

– Svært krevende

VG vet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nå er i dialog med PU om å bedre kvaliteten på den første registreringen, ved at man øker omfanget noe. Mandag sa PST til VG at utfordringen knyttet til «kontroll og identifisering» er et viktig element i PSTs forebyggende arbeid.

– Den jobben som gjøres for å kontrollere ID og registre asylsøkere er svært viktig for PSTs mulighet til å fange opp personer det er knyttet bekymring til, sier Jørn Presterudstuen, seksjonsleder i PST.

KAOTISK: Matar Abdulrahim og sønnen Hussein venter på registrering hos Politiets utlendingsenhet (PU) i september, da det var preget av kaos og lange køer. Foto: Trond Solberg , VG

Les også: Dette frykter PST ved asylstrømmen til Norge

– Å ha kontroll over alle personer i asylstrømmen vil alltid være vanskelig, da man må forvente at mange av dem som kommer ønsker å holde opplysninger skjult for norske myndigheter, sier Presterudstuen.

– Dette er vanskelig i en ordinær situasjon, så det sier seg selv at utfordringen er svært krevende nå som situasjonen er ekstraordinær, utdyper han.

Slik er registreringen

VG har tidligere fått følge en registrering på Råde, der en syrisk familie var i ferd med å få sakene sine splittet opp grunnet en tastefeil.

Bakgrunn: Slik registreres Syria-familien

ID-SJEKK: PUs saksbehandler går gjennom ID-dokumentene til en syrisk flyktningfamilie. Foto: Terje Bringedal , VG

Dette skjer ved registreringen: Først går man gjennom ID-dokumentene og lagrer personalia; så tar man fingeravtrykk og bilde som sendes til Eurodac-basen som er felles for Schengen-landene.

Så tas det bilder og måling av høyde til den norske basen, og asylsøkerne får utdelt kort med de såkalte DUF-numrene som følger dem videre i asylprosessen; og til slutt samles mappen med svarene fra Eurodac.

Dersom det på siste post kommer opp et «treff» i Eurodac som viser at en asylsøker har søkt asyl tidligere i et annet Schengen-land, skal saken overføres dit i henhold til Dublin-avtalen. Da iverksetter UDI hurtigbehandling av saken, med mål om utsendelse innen 48 timer.

Forsvinner fra mottakene

VG skrev mandag at over 1500 asylsøkere er registrert som «forsvunnet» fra norske asylmottak, og ferske opplysninger fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at dette i liten grad følges opp.

Les også: UDI: Ikke bemannet til å håndtere alle flyktningene

Av asylsøkerne som er registrert med ukjent oppholdssted hadde flertallet utreiseplikt, et hundretalls hadde fått avslag på første asylsøknad, mens 263 var registrert som forsvunnet «med søknad til behandling i UDI».

– For lett å ikke si hvor de drar

Ved utgangen av forrige uke var 27.360 asylsøkere registrert i Norge, og nærmere to tredjedeler av disse har kommet i høst.

Justisminister Anders Anundsen innrømmet mandag at det er for lett for asylsøkere å ikke si fra hvor de drar, slik systemet er i dag.

– Med den strømmen som er nå, er det vanskelig å gjennomføre de intervjuene og registreringene det er behov for.

Les også

 1. Flyktninger om terrorangrepet:
  - Frykter å bli mistenkeliggjort

  REFSTAD (VG) De flyktet fra krig og terror i Syria. Etter angrepene i Paris, frykter flyktningene at de selv skal…
 2. Nødvendige innstramminger og håpløs timing

  Den brede politiske enigheten om å endre loven slik at mennesker uten beskyttelsesbehov kan snus på grensen, er…
 3. UDI: Over 1500 asylsøkere «forsvunnet» fra mottakene

  Over 1500 asylsøkere er nå registrert som…
 4. Regjeringen vil fengsle
  grunnløse asylsøkere

  Statsminister Erna Solberg (H) ber Stortinget om lov til å pågripe og fengsle asylsøkere som har lovlig opphold i…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Terrorangrepet i København

Flere artikler

 1. Mangelfull ID-kontroll av minst 13.000 asylsøkere

 2. UDI: Over 1500 asylsøkere «forsvunnet» fra mottakene

 3. Slik er Syria-familiens første dag i gigantmottaket

 4. Slik skal farlige asylsøkere lukes ut

 5. Asylsøkere fra ulike land vil ikke dele telt på Råde

Fra andre aviser

 1. PST får bekymringsmeldinger om asylsøkere hver eneste uke

  Aftenposten
 2. PST får bekymringsmeldinger om asylsøkere hver eneste uke

  Fædrelandsvennen
 3. Flere asylsøkere skal returneres til enn fra Norge

  Aftenposten
 4. Nesten 7.000 asylsøkere fra i fjor ikke fullregistrert

  Fædrelandsvennen
 5. De kom til Europa som turister. Så dro de til Norge og søkte asyl.

  Aftenposten
 6. Flere asylsøkere skal returneres til enn fra Norge

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder