Slik fungerer gigantmottaket – trinn for trinn

LANGE TIMER PÅ VENTEROMMET: En gruppe mannlige asylsøkere venter på å bli registrert av Politiets utlendingsenhet. Barnefamilier får naturlig nok prioritet i køen. Foto: Terje Bringedal , VG

Asylsøkere fra ulike land vil ikke dele telt på Råde

RÅDE (VG) På gigantmottaket sluses asylsøkerne fra ID-sjekk til sengeplass. Men asylsøkere fra ulike land vil ikke tilbringe nettene i samme telt.

 • Nilas Johnsen
 • Terje Bringedal

Artikkelen er over fire år gammel

Fremdeles ser det ut som en byggeplass i deler av det tidligere Smart Club-lokalet som er blitt mottaksplass for registrering av nye asylsøkere, som strømmer til Norge i et antall man aldri har sett noe i nærheten av.

LEDER MOTTAKET: Helge Ekelund fra Hero sier de ikke tar hensyn til at personer fra ulike land ikke vil dele telt. Foto: Terje Bringedal , VG

Mottaket på Råde ble opprettet på bare tre uker, en prosess som under vanlige omstendigheter kunne tatt flere år, har UDI-direktør Frode Forfang forklart VG.

– Vi har hatt noen innkjøringsproblemer de første ukene, men det begynner å gå seg til nå, sier mottaksleder Helge Ekelund til VG.

– En av utfordringene er at de ulike folkegruppene ikke vil bo sammen, men det kan vi ikke ta hensyn til, fortsetter han.

Les også: Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

«Litt knuffing»

For Omar Saber (30), fra Bagdad i Irak, er det nettopp det å bo sammen med andre folkegrupper som er problemet.

– Her blir afghanere, syrere, irakere og somaliere behandlet som ett folk, bare fordi vi er muslimer. Men vi snakker ikke samme språk og det oppstår konflikter, sier Saber.

TELT-TRØBBEL: Khalid fra Syria i teltet han deler med andre enslige menn. Ett av de største problemene ved Råde er at asylsøkere fra ulike land ikke vil bo samme telt. Foto: Terje Bringedal , VG

– Det tar også mye lengre tid å vente her enn vi trodde, jeg har vært her i fem dager. Men tross alt er vi glade for å være i Norge. Målet mitt er å slette Irak fra hukommelsen og starte et nytt liv, fortsetter han.

Ekelund forklarer at det hender det oppstår «litt knuffing» mellom beboerne, men at man ikke har hatt noen alvorlige hendelser grunnet disse små konfliktene.

– Når det gjelder botid har vi som mål at det ikke skal overgå tre dager før de sendes til de nye akuttmottakene. Men noen ganger tar svar på helsesjekken litt lengre tid, forklarer han.

Les også: Slik er Syria-familiens første dag i gigantmottaket

Systematisk prosess

Mottaket på Råde kan man ta imot rundt tusen personer om dagen, men antallet varierer, og da VG besøkte mottaket i forrige uke var det under halvparten av fullt belegg.

ID-SJEKK: En av Politiets utlendingsenhets viktigste oppgaver er å kontrollere asylsøkernes ID-dokumenter. Foto: Terje Bringedal , VG

Målet er at Råde skal fungere som en «mottaks-fabrikk», der asylsøkerne går på «samlebånd» fra post til post. Dette er prosessene asylsøkerne går gjennom:

1: Politiets utlendingsenhet (PU) har ansvaret for de første postene. Flyktningene kommer enten med buss fra svenskegrensen, eller fra PUs lokaler på Tøyen i Oslo. De gjennomgår en første registrering, og sak opprettes. Så er det selvregistrering, der de får hjelp til å lage elektroniske ID-kort som følger dem gjennom dagene på Råde.

2: Andre punkt er en sikkerhetssone, der bagasje gjennomlyses og personer visiteres – omtrent som på en flyplass. Politiet fjerner eventuelle farlige gjenstander, og tar midlertidig beslag i ID-dokumenter og mobiltelefoner.

GIR FRA SEG EIENDELENE: Mohamad (3) ser forvirret på mens pappa Hassan Ali Sami (35) fra Syria gir fra seg sine personlige eiendeler slik at klærne skal bli frosset ned i 48 timer. Foto: Terje Bringedal , VG

3: Tredje punkt driftes av Hero: Her blir flyktningenes personlige eiendeler gjennomgått. Klær blir sendt til nedfrysing i 48 timer for å drepe eventuelle veggedyr og andre bakterier. Joggedresser og ytterklær, av billigste sort, men av grei kvalitet, utleveres.

4: Det fjerde punktet er PUs venterom: Her er det satt ut feltsenger, og da VG besøker det ligger det rundt 50 personer og venter på å bli kalt inn til registrering. Ventetiden varierer, men kan være flere timer.

5: Så er det hovedformålet med oppholdet på Råde: Registrering av asylsøknad hos PU. Denne posten er igjen delt i fire: Først går man gjennom ID-dokumentene på nytt; så tar man fingeravtrykk og bilde som sendes til Eurodac-basen som er felles for Schengen-landene; så tas det bilder og måling av høyde til den norske basen, og asylsøkerne får utdelt kort med de såkalte DUF-numrene som følger dem videre i asylprosessen; og til slutt samles mappen med svarene fra Eurodac.

LEKEOMRÅDE: En familie fra Syria venter på registrering hos Politiets utlendingsenhet. Barna har fått Lego å pusle med. Foto: Terje Bringedal , VG

Hurtigbehandling

Dersom det på siste post kommer opp et «treff» i Eurodac som viser at en asylsøker har søkt asyl tidligere i et annet Schengen-land, skal saken overføres dit i henhold til Dublin-avtalen. Da iverksetter UDI hurtigbehandling av saken, med mål om utsendelse innen 48 timer.

6: Etter å ha vært hos PU overføres asylsøkerne til UDI og da er det driftsoperatør av mottaket, selskapet Hero, som overtar: Saken registreres på nytt inn til UDI, såkalt sesam-registering, og så får alle utdelt teltplass og sengetøy.

7: Sengeplassene er fordelt på telt for kvinner og barn, og telt for menn. Så barna ikke skal gå seg vill er teltene merket med figurer som «Ole Brumm» i tillegg til bokstaver.

MATKØ: Asylsøkerne i kø for å hente mat. Det er servering omternt kontinuerlig, av enten varm eller kald mat, avhengig av tidspunktet på dagen. Foto: Terje Bringedal , VG

8: Siste post for dagen er kantinen, der det er varmmat to ganger om dagen, og brødmat i mellomperiodene.

9: Helsesjekk, røntgen og blodprøver for å teste for blant annet tuberkulose gjennomføres ved en privat klinikk i Moss og ved Moss sykehus. Om noen uker håper man en klinikk i lokalet skal stå klar, foreløpig bygges den bak en lettvegg merket med «hospital».

Se sjokkbildene: Slik ser det ut på Norges nest største asylmottak

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. PU-sjef om asylregistrering: – Vi får bare gjort et minimum

 2. De første asylsøkerne på plass i gigantmottak

 3. Smart Club-lokaler blir gigantmottak for asylsøkere

 4. I høst var det 1000 asylsøkere i Råde. Nå er det åtte.

 5. Frykter asylbranner i Norge

Fra andre aviser

 1. Regjeringen vil skrote dagens Dublin-samarbeid

  Bergens Tidende
 2. Disse fem utfordringene gir Norge flyktningtrøbbel

  Bergens Tidende
 3. De kom til Europa som turister. Så dro de til Norge og søkte asyl.

  Aftenposten
 4. Mange vil huse flyktninger, men kommunene trenger tomme boliger

  Aftenposten
 5. Retursystemet for asylsøkere er sprengt

  Bergens Tidende
 6. Flere asylsøkere skal returneres til enn fra Norge

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no