LA FREM NYE TALL: UDI-direktør Frode Forfang presenterte mandag blant annet oppdaterte tall på antall asylsøkere og framtidige forventninger. Foto: Ole Gunnar Onsøien , NTB scanpix

UDI: Skal bruke gigantmottak og asylbåter

Rekordmange asylsøkere kom til Norge forrige uke. Nå må UDI bruke utradisjonelle metoder for å finne husrom til alle.

  • Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– En løsning er å opprette brakkelandsbyer i tilknytning til de største byene i Sør-Norge. Da vil vi etablere leire med opp til 3000 beboere i samme leir. Det krever en viss infrastruktur å gjøre dette, derfor vil disse mottakene opprettes nær store byer, sa UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Har du lest? Hvalsmoen transittmottak refses av Mattilsynet

Forrige uke søkte rekordmange 2365 mennesker om asyl i Norge. Det totale tallet for oktober skal være på rundt 8800 søkere. Forfang beskriver situasjonen som krevende fordi tallene fortsatt er på vei oppover. For å fylle det enorme behovet for mottak vil UDI nå se på nye løsninger. I tillegg til de store leirene varsler Forfang at UDI vil ta i bruk båter som en nødløsning i Nord-Norge.

Les også: Røde Kors mener asylmottak er ute av kontroll

– Vi tar sikte på å bruke passasjerskip som kan fortøyes til havner, som en akuttløsning i Nord-Norge, sa Forfang.

Direktøren opplyser at gigantmottakene kan etableres i løpet av de neste ukene og månedene, mens det kan bli aktuelt å ta i bruk båtene enda tidligere, fordi det vil ta kortere tid å gjøre dem i klare.

Må bruke dyre løsninger

Siden flyktningkrisen for fullt slo inn har UDI vært nødt til å ta i bruk dyre løsninger, som innkvartering på hotell for flere asylsøkere. Det har vært et mål for UDI å gå over til rimeligere løsninger, med enklere standard, men det vil ta lengre tid enn først planlagt.

– Det brukes akuttløsninger på steder som ikke alltid er ideelle. Det er et mål for oss å komme bort fra de dyreste hotelløsningene. Med den store veksten vi nå ser, tar det lengre tid å komme oss bort fra de dyreste løsningene, sa Forfang på pressekonferansen.

Les mer: Feil og mangler ved 9 av 10 norske asylmottak

- Kan ikke være kresne

Flere har reagert på den dårlige hygienen ved Norges nest største asylmottak på Hvalsmoen. Bilder derfra viser blant annet søppel strødd utover vaskeromsgulvet og døde inntørkede frosker i trimrommet. Forfang er tydelig på at UDI blir nødt til å takke ja til mange plasser med varierende standard fremover.

–Vi kommer til å bruke en del dyre løsninger fremover. Vi kommer også til bruke steder som ikke er ideelle ut fra andre hensyn. Alt fra isolerte steder, til steder der det blir for altfor mange på et sted, sa han.

UDI-direktøren presiserer at den viktigste oppgaven er å sørge for at alle som trenger det får tak over hodet.

– Det har vi klart og det skal vi fortsette å klare, men vi klarer ikke å tilby ideelle løsninger. Vi kan ikke være kresne. Vi må ta det første og beste.

Vanskelig å holde alle informert

Ettersom nye mottak opprettes i et høyt tempo vil det også bli vanskelig å holde alle berørte lokalsamfunn informert om nye mottak, forteller Forfang.

– Vi prøver å informere, men det å ha lange og gode prosesser i forkant er umulig. Det vil gå fort og for mange kommuner vil det går for fort. Vi må senke forventningene med tanke på hva som er mulig å få til, sa Forfang.

Har du lest? Syria-flyktningene forteller sine historier

Samtidig som UDI planlegger å bygge en lang rekke asylmottak fremover, merker direktoratet at tilbudene fra driftsorganisasjoner nå blir færre.

– Vi leter etter driftsorganisasjoner som kan drifte løsningene. Vi leter både blant frivillige og kommersielle, og vi merker at markedet blir strammere og strammere. Det er vanskelig å finne driftsoperatører, sa Forfang.

Under pressekonferansen fortalte direktøren at folk fra Afghanistan utgjorde den største gruppen asylsøkere som kom til Norge forrige uke. Flere av dem som kommer fra Afghanistan vil kunne returneres til trygge deler av sitt hjemland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder