POD: Ingenting tyder på at mistenkt terrorist er i Norge

Tror bevæpningen kan bli forlenget etter 1. desember

Irakeren som er etterlyst for terrorplanlegging av svensk politi, har ikke fått Politidirektoratet til å iverksette særskilte tiltak ved grensen til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politidirektoratet distribuerte i går bilde og personalia av Mutar Muthanna Majid til norske mannskaper. Men de har ikke informasjon som tyder på at mannen er i Norge.

På tross av dette er han etterlyst her til lands. Det gikk ut som en riksmelding til norske politistyrker i 22-tiden onsdag kveld.

ETTERSØKT: Mutar Muhammad Majid er etterlyst av svensk politi. Foto: ,

– Etterlysningen i seg selv betyr ikke at personen er i Norge. Vi har heller ikke konkret informasjon som betyr at denne personen er i Norge, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad, på en pressekonferanse torsdag kveld.

Tror på fortsatt bevæpning

På den samme pressekonferansen opplyste Songstad at han mener det er sannsynlig at politibevæpningen blir forlenget utover 1. desember.

VG-måling: Nordmenn flest vil ha fortsatt bevæpnet politi

Han vil ikke svare på hvilke instrukser mannskapene er gitt dersom de skulle påtreffe Majid i Norge. De kan heller ikke svare på om mannen er bevæpnet eller farlig.

– Vi har fått relativt sparsomt med opplysninger fra Sverige, sier Songstad.

Den etterlyste heter Mutar Muthanna Majid og skal medlem av IS. Han har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige, ifølge avisen Expressen, som har fått innsyn i meldingen det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut til politifolk som jakter på mannen.

Vurderer strengere grensekontroll

Foreløpig har norsk politi og grensekontroll ikke iverksatt særskilte tiltak knyttet til Majid.

– Vi vurderer denne situasjonen fortløpende, sier Songstad til pressen.

Säpo mener mannen skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa. Onsdag hevet Säpo beredskapsnivået i landet til nest høyeste nivå – fire av fem – på grunn av «konkret etterretningsinformasjon».

Majid ble fanget opp på et overvåkingskamera da han kom til Sverige, ifølge Expressen. Bildene inngår nå i politiets undersøkelser. Ifølge avisens kilder hadde Säpo fått tips om at mannen var på vei til Sverige.

Antatt IS-kriger

Ifølge NRK kan ikke norske myndigheter utelukke at mannen befinner seg i Norge. Etter det NRK erfarer har personer i det muslimske miljøet blitt advart mot mannen og fått beskjed om at han kan befinne seg i Norge.

PST ønsker imidlertid ikke å kommentere disse opplysningene overfor NRK.

Ifølge avisa Aftonbladet er mannen i 25-årsalderen og irakisk statsborger. Han skal ifølge avisen ha vært i Syria og kriget for IS, og det skal være han som førte til at beredskapsnivået i Sverige ble hevet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder