ADVOKAT: Brynjar Meling har vært mulla Krekars forsvarer i en årrekke. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere sak. Foto: Frode Hansen , VG

Meling: - Har erfaring med falske anklager

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling mener det er en sorgens dag for PST hvis anklagene mot mulla Krekar er sanne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sa Brynjar Meling, Krekars advokat gjennom en årrekke, da han møtte pressen utenfor Sentralarresten på Grønland i Oslo.

Ifølge italiensk terrorpoliti skal Krekar være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere i terrorgruppen Rawti Shax. Krekar ble pågrepet på cellen i Kongsvinger fengsel i natt.

Italiensk politi hevder Krekar skal ha planlagt attentat mot norske politikere og diplomater.

– Sunn skepsis

– Hvis vi har et så dårlig PST at de ikke har klart å finne ut av dette før, er ikke dette en gledens dag, men en sorgens dag, sier Meling - også med klar referanse til en rekke politikere som har ment at en utlevering av Krekar «vil være en gledens dag».

– Jeg registrerer disse anklagene med en sunn skepsis, jeg må forholde meg til de bevisene vi har. Krekar har rettigheter til å prøvet dette i norsk rett, sier Meling, som ble informert om sakens utvikling i dag tidlig.

– Da ble han ble sendt hit og, jeg satt meg på første fly.

På spørsmål om anklagene om terrorplanlegging sier Krekars forsvarer følgende:

– Jeg må forholde meg til de bevisene vi har, men jeg har erfaring med at det stort sett har vært falske anklager tidligere, sier Meling.

Kort tid etter Meling møtte pressen, holdt justisminister Anders Anundsen pressekonferanse om Krekar-pågripelsen.

Rask utlevering

Om domstolen sier ja, vil Krekar bli utlevert til Italia så fort som praktisk mulig, var justisministerens klare tale.

- Nå er det slik at dette skal behandles av domstolene, det er de som vurderer om vilkårene for en utlevering er tilstede. Men jeg vil være glad om vi kan bidra til at italienske myndigheter kan gjennomføre en rettssak i Italia, sier Anundsen.

Han ville ikke utdype hverken anklager mot Krekar eller etterforsknig.

-– Jeg vil ikke gå inn på detaljer om hvor lenge vi har visst om dette, men jeg kan si at det har vært et nært arbeid mellom italienske og norske myndigheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder