Politiet evakuerte området under fjellet Mannen

Ordfører: – Mange håper skredet skal komme

Flere steinsprang i løpet av natten

Farenivået ved Rauma-fjellet Mannen er hevet til rødt, som betegnes som ekstremt. Ni personer og 350 sauer er evakuert.

  • Irene Rønold
  • Cathrine Ekehaug
  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fire år gammel

I går ettermiddag nådde hastigheten et maksimum på 2,2 mm i timen. Etter dette har hastigheten avtatt. Den ligger nå på rundt 1 mmm i timen, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Det har kommet mindre nedbør enn forventet, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, til VG i 10-tiden lørdag formiddag.

I løpet av natten har også politiet og sivilforsvaret registrert noen steinsprang.

Husker du? Her er den egentlige Mannen

– I løpet av natten er det registrert noen små steinsprang, men det er ikke noen endring utover det. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og geologer overvåker området, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Lørdag morgen samlet kommunens beredskapsledelse seg for å diskutere den siste utviklingen. Geologer vurderer fortløpende situasjonen, i håp om å kunne fastsi om raset kommer til å gå i denne omgang.

– Sivilforsvaret blir værende her på stedet i natt som en vakt- og lyttepost. Det vil også være noen fra politiet her, sier politibetjent Per-Tore Storbråten ved Rauma lensmannskontor til VG rundt 23.20 fredag kveld.

VOKTER MANNEN: Politibetjent Per-Tore Storbråten (i midten) og to representater fra sivilforsvaret ved Mannen fredag kveld. Foto: Tormod Lien , Åndalsnes Avis

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.

Det er snart et år siden geologene varslet at et stort steinskred bare var noen få timer unna, og flere gårdsbruk og fritidsboliger ble evakuert.

Dessuten innførte politiet ferdselsforbud i de områdene som kunne bli truffet av et eventuelt skred – som altså ikke kom. Senere kunne de evakuerte flytte hjem igjen.

Rød beredskap

Ifølge stabssjef Torry Åkenes i Nordmøre og Romsdal politidistrikt ble evakuering satt i gang på bakgrunn av de funn geologene har - på målingene i fjellpartiet.

USIKKERHET: Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad forteller at mange innbyggere er lei av å leve i usikkerhet og innerst inne håper Mannen vil rase. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

De gjør at farenivået er satt opp til rød beredskap. Og ved rød beredskap bestemmer politimesteren at det skal iverksettes evakuering. Det er tenkt som er forebyggende tiltak for å sikre liv og helse, sier Åkenes til VG.

Les mer: Ti spørsmål og svar om fjellet Mannen

Farenivået ble satt opp nå i kveld, formelt klokken 20.30.

– Hvilke tiltak har dere satt i gang bortsett fra evakuering?

– Vi har mannskaper på stedet, som sikrer at folk kommer trygt ut og at ingen begir seg inn.

– Tror du Mannen kommer til å falle i kveld?

– Det er ikke rette mannen du spør.

Varslet nedbør kan utløse raset

Det som øker risikoen for at fjellet skal rase er store nedbørsmengder, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE til VG.

– Vi ser også en økende bevegelse i nedre del av fjellet. Der har det vært lite bevegelse tidligere, mens vi har foretatt målinger nå den siste tiden, fortsetter han.

Les også: Disse fire er høyrisiko-fjell og overvåkes hele tiden

Hele fjellpartiet «Veslemannen» er nå i bevegelse, forklarer Hillestad. NVE har vurdert situasjonen fredag, og kommet til at de måtte sende ut advarsel på det høyeste farenivået – rødt.

– Dette gjør vi for at politiet, kommunen og andre beredskapsmyndigheter skal kunne ta de forhåndsregler som trengs for å sikre liv og helse, sier Hillestad.

Det er første året fjellet «Mannen» blir overvåket i et helt år.

– Fjellet har en årssyklus, og vi vet ikke hva som er vanlig adferd for dette fjellet. Det gjør det veldig krevende. Det kan rase raskt, eller det kan ta lang tid. Men vi kan ikke ta sjansen på at vi setter liv og helse i fare. Derfor må vi handle ut fra de detaljene vi har, sier Hillestad.

– Tærer på

Ordfører Hustad fortalte fredag ettermiddag til VG at kommunen satte en beredskapsledelse som nå holder til i rådhuset.

– Vi fikk en varsel midt på dagen i dag om at faren var gått over til kategori oransj, og for en drøy time siden fikk vi beskjed om at den var oppjustert til rød. Politimesteren i Nordmøre og Romsdal har sendt ut en evakueringsordre, som betyr at alle innenfor det utsatte området, må evakuere. Dette dreier seg om ni personer, sier Hustad til VG, like etter klokken 21.

– Hvordan tar innbyggerne dette?

– Det er klart at dette tærer på, spesielt hos de som blir evakuert. De er usikre på om det kommer et skred eller om faren forsvinner slik den gjorde sist. Mange som bor her sier de håper at raset skal komme, slik at de blir ferdige med det.

Les også

Mer om

  1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

  1. Økt farenivå for Mannen: Slik er situasjonen nå

  2. Har hevet farenivået ved Mannen

  3. Rødt farenivå for Veslemannen: – Alle håper på skred

  4. Farenivået ved Mannen senkes til gult: – Veldig overrasket over hvor lenge det har holdt seg på plass

  5. Mindre bevegelser i Veslemannen - opprettholder likevel rødt farenivå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder