BLE STOPPET: Lars Grenaker (28) ble overrasket da Tollvesenet stoppet han langs E18 for å fortelle at de hadde glemt en pakke med amfetamin under matten i bilen hans. Foto: PRIVAT

Tollvesenet glemte amfetamin i bilen til Lars (28) etter grensekontroll

Tollvesenet plantet pakken med amfetamin i bilen til Lars Grenaker (28) for å trene en narkohund, men glemte å informere han om det.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag i forrige uke ble 28-åringen stoppet og tatt inn til kontroll av Tollvesenet i Larvik etter en tur med fergen «Superspeed 2» fra Hirtshals.

– De spurte om jeg hadde noe å fortolle, og jeg svarte nei. Likevel ble jeg tatt inn til kontroll slik at de kunne undersøke meg og bilen nærmere, sier Grenaker til Østlands-Posten, som først omtalte saken.

Les også: 10 ting du bør vite om økt grensekontroll

Stoppet på E18

I kontrollen ble Grenaker tatt inn til rutinemessig avhør og kroppsvisitering, mens bilen hans ble sjekket.

– Da alt var greit fikk jeg klarsignal, og kjørte derfra, men etter cirka 15 minutter ble jeg stoppet langs E18 av den samme personen jeg hadde snakket med i grensekontrollen. Han åpnet døren på passasjersiden uten å si noe til meg og tok frem en hvit plastpakke fra under matten. Da sa han at de hadde glemt den der og forsøkt å kontakte meg, sier han.

– Jeg hadde telefonen på lydløs, så jeg hadde ikke hørt det ringe, forteller Grenaker til VG.

Grenaker ble sjokkert da han fikk vite hva som var i pakken:

– Da jeg spurte hva det var i pakken fortalte han meg at det var amfetamin som de hadde brukt for å trene narkotikahunden. Der og da synes jeg det var rart, men klarte ikke stille noen spørsmål om det. Det virket også som at han ville komme seg raskt av gårde, sier han.

Les også: Klappet narkohund – slapp narkostraff

Tollvesenet har beklaget

28-åringen understreker at han tror dette var et engangstilfelle, men står frem med historien fordi han mener slikt ikke bør kunne skje:

–Da jeg kjørte videre gikk det tusen tanker gjennom hodet mitt, og jeg tenkte på hva som kunne ha skjedd om de ikke hadde husket at pakken var lagt der og jeg hadde blitt stoppet i en annen anledning. Det kunne fått alvorlige konsekvenser for meg. Jeg ble overrasket over at de bruker folks biler til å trene hundene, sier Grenaker.

Tollvesenet har i etterkant av artikkelen i Østlands-Posten tatt kontakt med Grenaker og beklaget hendelsen.

– De har beklaget flere ganger, og jeg godtar det så klart. Jeg skjønner at de ikke ønsker at noe slikt skal skje, og ønsker ikke å henge ut Tollvesenet. Samtidig mener jeg dette er viktig å få frem, og så håper jeg at de skjerper rutinene sine så noe slikt ikke skjer igjen, sier han til VG.

Les også: Skulle bare på luftetur – sporet opp én kilo amfetamin

5 gram amfetamin

Avdelingsleder for grensekontroll Per Wikøren i Tollvesenet sier til VG at hendelsen er et brudd på regelverket:

– Dette er rett og slett et brudd på det interne regelverket vårt. Vi sjekket hendelsen da vi ble kontaktet av journalisten i Østlands-Posten, og oppdaget da at det ikke var meldt inn noen avviksmelding på hendelsen. I etterkant har hundeføreren lagt seg flat og beklaget det hele, sier han.

Wikøren forteller til VG at det var 5 gram amfetamin i pakken som ble lagt i bilen til Grenaker, og at hver hundefører i tollvesenet får tildelt 10 gram av stoff som amfetamin, heroin og kokain til trening fra Kripos. Det blir oppbevart trygt safe og kontrollert internt.

– Trening av hundene gjennomføres ofte på steder hvor vi skal prøve å avdekke ting, som for eksempel tolloverganger. Noen ganger spør vi personer som er til kontroll om vi kan gjennomføre søk i bilen deres, men det har ikke blitt gjort her. Vi skal alltid spørre og informere om slikt, sier han.

Les også: 77-åring smuglet over 70 kilo hasj

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder