Solberg innrømmer at drømmen om firepartiregjering kan briste

Høyre-leder Erna Solberg åpner nå for første gang siden sonderingene startet for at det ikke blir en firepartiregjering.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

På den syvende dagen for regjeringssonderingene mellom Høyre, Venstre, KrF og Venstre var det en tydelig mer dempet tone mellom de fire borgerlige partilederne, enn før helgen.

Se pressekonferanse her.

Høyre-leder og forhandlingsleder Erna Solberg bekrefter at det fortsatt gjenstår å finne løsning på de de vanskeligste konfliktsakene.

- Vi er ikke i havn ennå, sa Solberg.

Hun holder det nå helt åpent om det blir en regjering med fire borgerlige partier.

- Formen må vi komme tilbake til hvis ikke alle går i regjering. Men jeg tror vi nå vet hva som er de viktigste fellesprosjektene, sa Solberg.

Minnet om valgløftet

Hun åpnet pressekonferansen med å vise til minimumet de fire partiene har lovet velgerne - nemlig at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Men dette løftet inkluderte ikke en avklaring på hvem som skulle sitte i den.

- Det er slik at vi i en uke har gitt klart uttrykk for at vi er veldig opptatt av å forvalte det flertallet vi fikk ved valget. Det vil vi være, uansett hvordan våre sonderinger til slutt ender opp, sa Solberg.

På pressekonferansen offentliggjorde de fire partilederne en tidsplan, som gjør at de kun har 45 timer på å sondere ferdig, før partilederne går tilbake til hvert sitt parti. Forskjellige organer i KrF, V, Frp og Høyre skal nå avgjøre om det er mulig for de fire partiene å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger.

Venstre på minimum

Venstreleder Trine Skei Grande understreker at det var dette minimumet hun lovet velgerne før valget - ikke at Venstre faktisk skulle gå i regjering.

- Vi lovet at vi skulle snakke sammen og vi lovet at det skulle gi en borgerlig regjering. Min gruppe og landsstyre er opptatt av hvilket politisk gjennomslag vi kan få, sa Skei Grande.

En av de vanskeligste sakene de fire partiene mellom, er om det skal utvinnes olje utenfor Lofoten og Vesterålen. Der har både KrF og Venstre sagt nei, mens Solberg er under hardt press fra sine egne om åpning.

Torsdag får Erna Solberg beskjed fra de andre partilederne om hennes drøm om en bred flertallsregjering fortsatt lever. Dette er en drøm hun senest i mai innrømmet at hun ikke trodde ville gå i oppfyllelse.

Forhåndsvarslet tidsplan

Først onsdag kveld vil konsulteringene de fire partilederne har hatt med sine partier, være avgjort. Torsdag vil partilederne møtes på ny for å snakke om hvordan samarbeidet mellom dem skal være de neste fire årene - i eller utenfor regjering.

- Vi ser nå slutten på en del av de politiske temaene. Så må vi bruke tid på helheten de nærmeste dagene. Det var lagt opp til at vi skulle ha mulighet til å se en helhet. På mange områder har vi fått viktige avklaringer som jeg kan ta med til sentralstyret og stortingsgruppen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide om sonderingsuken han nå har tilbakelagt.

Hareide regner med at det vil bli tatt viktige avgjørelser på vegne av KrFs fremtid i partiorganene denne uken.

- Vi har og vil fremdeles ikke kommentere enkeltsaker som vi forhandler om. Ingenting er klart før alt er klart, gjentok Erna Solberg under pressekonferansen.

Borgerlig taushet

Det er gått en snau uke siden Høyre-lederen ankom sonderingsmøtene med en bærepose full av godteri. Siden har firkløveret holdt tyst, kun avbrutt av korte og sparsomme pressekonferanser.

Rundt samtalebordet i Nydalen sitter tolv personer fra partienes toppledelse. Foreløpig har de ikke lekket ut en eneste setning fra de interne diskusjonene.

Det eneste som er sikkert, er at Erna Solberg blir statsminister. Det er også kjent at Solberg har huket inn sin tidligere rådgiver Julie Brodtkorb til jobben som statssekretær ved Statsministerens kontor. Utover dette står regjeringskabalen urørt i det offentlige.

VGs regjeringskabal: Legg din egen regjeringskabal.#vgkabal

I tillegg vet vi at alle fire partier ønsker en kommunereform med sikte på å redusere antall kommuner betraktelig. Dette ble annonsert på fredag, men faktum er at partiene allerede har programfestet kommunepolitikken sin i god tid før valget.

Kaller inn landsstyre og sentralstyre

Mandag ble det klart at partilederne vil kalle inn sine styrende organer for råd om eventuell regjeringsdeltakelse onsdag denne uken. Etter én uke i Nydalen, har partiene avklart nok til å be om et ja eller nei til regjeringsdeltakelse.

Onsdag får partienes landsstyre og sentralstyre vite om det er grunnlag for å ta skrittet fra sondering og samtale til mer formelle forhandlinger om en felles regjeringsplattform.

Hvem skal med?

Det store spørsmålet er fremdeles hvilke av partiene som følger Erna Solberg & co inn i forhandslingsrekkene.

KrF-leder Knut Arild Hareide har hele veien karakterisert et regjeringssamarbeid med FrP som «lite sannsynlig». Sist han ble spurt, hadde svaret endret seg: «Vi driver ikke med sannsynlighetsberegning», sa han.

Både KrF og Venstre har lovet velgerne at de skal gå inn i sonderingene og følge løpet for å gi regjeringsdeltakelse en skikkelig sjanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder