UENIGE: Regjeringspartiene klarte ikke å bli enige med KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grand etter et fire timer langt møte om asylbarna tirsdag. Foto:Trond Solberg,VG

Trolig nye forhandlinger i asylbarnsaken onsdag

Forhandlingene om en asylbarnavtale fortsetter trolig onsdag etter at regjeringspartiene og støttepartiene ikke kom i mål tirsdag.

Artikkelen er over fire år gammel

Blir ikke saken løst før fredag, kan det være over og ut for samarbeidsavtalen, advarer fylkesledere i både KrF og Venstre.

Lederne for regjeringspartiene og støttepartiene satt samlet i statsministerboligen tirsdag kveld. Kort tid før klokken 23 forlot partene hverandre etter å ha forhandlet i nærmere fire timer.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen og justisminister Anders Anundsen (Frp) ville verken prate med pressen på vei inn eller ut av forhandlingene.

Det ble imidlertid klart at partene ikke hadde kommet til enighet da KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande møtte pressen.

– Nå må regjeringen gjøre en jobb, og så må vi finne et nytt møtetidspunkt. Jeg håper det kan bli allerede i morgen, sa Hareide.

KOMMENTAR:Fra valgseier til samarbeidsleir

Gir frist til fredag

Fylkeslederne i Venstre er samstemte i at regjeringen må gi Venstre og KrF full seier i striden. Flere krever at saken må løses før partiets landsmøte starter fredag.

– Om saken ikke er løst til fredag tilsier det politiske hjertet at en må trekke seg fra samarbeidet ut av hensyn til asylbarna, sier Geir Kjell Andersland i Hordaland til Klassekampen.

ASYLBARNA:Dette kan felle Anundsen

I en ringerunde Vårt Land har gjort til ti av KrFs nitten fylkesledere sier flere at skadene fra asylkrisen er vanskelige å reparere.

Fylkesleder i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik, gir også forhandlingene en frist til fredag.

– Hvis det ikke kommer en løsning innen fredag, er det over og ut. Det er opplagt. Da er det duket både for at vi trekker oss fra samarbeidsavtalen, og fremmer mistillit, sier hun til avisen.

Ikke nok barn

Før møtet begynte tirsdag, lå det en skisse til løsning på bordet. Men KrF-leder Knut Arild Hareide la ikke skjul på at han ikke var altfor imponert over forslaget.

KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal sa tirsdag kveld at skissens hovedretning er lovende, men partiet mener antallet asylbarn som kan få sakene sine vurdert på nytt, er for lavt.

– Flere av punktene på hovedretningen ser lovende ut, så det er ikke umulig at man finner en løsning i kveld eller de neste dagene, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann, Geir Toskedal til VG.

– Men en del andre punkter er mindre lovende, og der har vi noen innspill. Antallet barn som faktisk får komme tilbake er viktig. I tillegg må vi finne formuleringer som alle partiene er komfortable med, utdyper han.

Anundsen utelatt

De to sentrumspartiene har flere ganger diskutert en endelig løsning direkte med statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

Skei Grande bekrefter at flere av de avgjørende møtene ble holdt uten at justisministeren, som har det konstitusjonelle og faglige ansvaret, var til stede.

– Asylfeltet er ett av de vanskeligste mellom oss og regjeringen, derfor er det oss partiledere som har forvaltet avtalen som har snakket om gjennomføringen, sier Skei Grande til VG.

Men i går kveld, etter VGs oppslag om saken, dukket Anundsen likevel opp i statsministerboligen - uten at det førte til enighet.

Dagbladet skriver onsdag at det er sterke krefter i Fremskrittspartiet som mener det er uaktuelt for Frp å innfri kravet fra Venstre og KrF om ny vurdering for asylbarna uten at støttepartiene gir noe tilbake.

Det skal være «helt usannsynlig» at Frp-leder Siv Jensen vil inngå en bindende avtale med de tre andre partilederne om ny behandling av asylbarnsøknadene uten å forankre avtalen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, etter det avisen får opplyst.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder