Asylavsløringer presset frem avtale

Etter en uke med voldsomt press, viste justisminister Anders Anundsen mer forhandlingsvilje om asylbarna enn noen gang tidligere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Regjeringen var svært opptatt av å få saken om asylbarna raskt ut av verden, da justisminister Anders Anundsen dukket opp til et hemmelig møte med KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande i går.

Presset mot Anundsen ga Venstre og KrF et trumfkort for å komme fram til en enighet.

Asylbarnas skjebne har vært den vanskeligste saken i forholdet mellom regjeringen og støttepartiene helt siden fjorårets forhandlinger i Nydalen.

– Dette er den mest konstruktive dagen vi har hatt i forhandlingene om asylbarna noensinne. Den siste ukens debatt ga oss «momentum», konkluderer Hareide overfor VG inne på sitt kontor i 21-tiden fredag kveld.

Varig løsning

En knapp halvtime i forveien hadde Hareide, Grande og Anundsen informert pressen om den nye avtalen:

– Denne avtalen sikrer at vi får en varig løsning for lengeværende barn, samtidig som det verner om asylinstitusjonene, sier Anundsen.

Avsløringene om at politiet ikke hadde mottatt instruksen om å sette ned tempoet i utsendingen av asylbarn og deres familier, ble ytterligere spisset da Bergens Tidende avslørte at Justisdepartementet er blitt holdt løpende orientert av Politiets utlendingsenhet om 133 barn som er blitt sendt ut.

Underveis i forhandlingene vedgikk Anundsen til VG at han kjente til disse sakene, og sa at han kommer til å gi en full redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Anundsen selv sier dette om hvordan den siste ukens avsløringer påvirket forhandlingene:

– Det er vanskelig å si hvordan det har påvirket forhandlingene, men vi har vært løsningsorienterte, konstruktive og ønsket å komme til enighet nå før jul, sier Anundsen.

– Dere fikk en frist på to uker fra KrF, hvorfor har det vært så viktig å komme til en rask løsning?

– Dette er et arbeid som vi har jobbet med over lang tid. Når vi først er i gang er det greit å sette seg ned med en gang, og ikke ta dette over flere forhandlingsrunder. Derfor har vi brukt dagen i dag, sier Anundsen til VG.

Venter på rapport

Tidligere i uken ga Anundsen tilsynelatende politiet det fulle ansvaret for at ikke instruksen er blitt fulgt.

– Jeg var ikke kjent med at justisministeren var informert om flere av disse utsendingene, så jeg reagerte da jeg hørte det. Men nå avventer jeg rapporten fra Politidirektoratet og redegjørelsen til Stortinget, sier Hareide.

Høyre og Frp ble etter valget i fjor enige med KrF og Venstre om en oppmykning av regelverket for lengeværende asylbarn. Men til nå har 484 asylbarn måttet forlate landet, mens 230 har søkt om amnesti.

I går kunne ingen av partene svare på hvor mange flere barn som får bli.

– Det har vi ikke regnet på, for det vil bli avgjort av de individuelle behandlingene av sakene, sier Anundsen til VG.

En av utfordringene med den opprinnelige avtalen var at Frp hadde insistert på kravet om at foreldrene til barna hadde samarbeidet fullt ut om å avklare sin identitet – hvilket i praksis utelukket de aller fleste familiene.

– Punktet om at foreldre aktivt må ha bidratt til å avklare sin egen identitet er blitt kritisert i høringsrunden, og det er derfor blitt tatt ut, sier Trine Skei Grande.

Etter Nydalen-avtalen sa Hareide at KrF og Venstre hadde fått til mer for asylbarna på 14 dager, enn SV hadde klart i løpet av åtte år i regjering. I går var han mer forsiktig:

– Jeg har jo beklaget den uttalelsen. Nå kan jeg si at vi får en avtale som vil gi en bedre politikk for disse sårbare barna enn vi hadde under de rødgrønne, men at vi og Venstre gjerne ville latt enda flere bli, sier Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder