TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg sammen med sine kollegaer Stefan Löfven fra Sverige og Juha Sipilä fra Finland under møte i Nordisk Råd onsdag. Foto: Lars Larsson / TT / NTB scanpix Foto: ,

Erna strammer inn asylpolitikken

REYKJAVIK (VG) Statsminister Erna Solberg varsler
innstramminger i asylpolitikken når regjeringen legger frem regningen for flyktningkrisen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flere medier melder onsdag at asylregningen neste år blir 9,5 milliarder kroner høyere enn tidligere anslått. Pakken fra regjeringen er ment å beskrive hvilke merutgifter staten får med tilstrømmingen av flyktninger neste år og hvordan denne regningen kan dekkes inn.

Samtidig vil regjeringen foreslå regelendringer, både for å bremse asylstrømmen, behandle søknadene raskere, og for å redusere kostnadene

Solberg bekrefter innstrammingene over for VG:

- Det vil komme signaler om innstramminger. Det er vi nødt til å gjøre, så vil konkretiseringene komme etter hvert når de er ferdig utredet, sier Solberg.

Bakrunn: Derfor er det flyktningkrise

Nasjonalt forlik

PÅ ISLAND: Erna Solberg møtte Storbritannias statsminister David Cameron i Reykjavik onsdag. Foto: SMK Foto: ,

Etter det VG forstår vil flyktningene bli tilbudt en langt enklere standard på innkvarteringen mens de venter på svaret på asylsøknaden. Flere kilder bekrefter også at regjeringen vil redusere ytelsene til de som sitter i mottak. Det kan bli aktuelt å kutte ned lengden på det toårige introduksjonsprogrammet, for å få flyktningene raskere i gang i Norge.

Kommentar: Et bredt flyktningforlik

Flere partier på Stortinget har gjort det klart at de støtter et nasjonalt forlik rundt håndteringen av flyktningkrisen. Statsministeren hilser signalene fra opposisjonen velkommen, men understreker at asylregningen må behandles som en del av statsbudsjettet.

- Jeg håper jo alle partier ser at de må ta utgiftene inn, og jeg synes det er veldig positivt at de kommer med slike ønsker om samarbeid, men er litt usikker på om man kan bli enige om inndekningen for det vil være en del av et helt budsjett. Her vil det nok være noen ulikheter mellom partiene som vi må håndtere, sier Solberg.

- Så ligger det mange føringer på politikk som går ut over budsjettet og som vi må jobbe videre med, sier hun.

Samlet Norden

Prognosene for asylankomster til Norge er kraftig oppjustert i høst: Utlendingsdirektoratet har anslått årets asyltall til å bli opp mot 30.000. Prognosen for 2016 er foreløpig 33.000 asylsøkere.

Les også: Erna ber folk åpne hjemmene sine for flyktningbarna

Statsministeren reiste tirsdag til Reykjavik for å møte sine nordiske kolleger under Nordisk Råds sesjon. I forkant av reisen konstaterte hun at migrasjon er saken som står øverst på dagsordenen må møtene hun er i både i Skandinavia og andre europeiske land.

– Det er den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig. Da skal vi håndtere den på en måte som ikke splitter Norden. Norden skal stå samlet, det er vi enige om, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse onsdag ifølge TT.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder