BUDSJETTKAMP: KrF-leder Knut Arild Hareide gikk ned til sitt eget kontor i etasjen under der budsjettforhandlingene pågår etter det første møtet onsdag.
BUDSJETTKAMP: KrF-leder Knut Arild Hareide gikk ned til sitt eget kontor i etasjen under der budsjettforhandlingene pågår etter det første møtet onsdag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Her er de fire sakene som skaper borgerlig trøbbel

Nye forhandlingsmøter i kveld

INNENRIKS

De fire borgerlige partiene skal bli enige om et budsjett på nesten 1200 milliarder kroner, men det er bare i underkant av 10 milliarder som skaper trøbbel.

Publisert: Oppdatert: 12.11.14 20:28

Klokken 20.30 i kveld møtes Trond Helleland (H), Harald T. Nesvik (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) til et nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet.

De fire samarbeidspartiene begynte forhandlinger for halvannen uke siden.

Tirsdag måtte forhandlingene overtas av partigruppenes ledere etter at finanspolitikerne ikke nådde frem.

Inne på forhandlingsrommet starter arbeidet med de vanskelige sakene onsdag.

Det er fire saker som gjør forhandlingene spesielt vanskelige.

1. Pengene

Venstre og KrF er opptatt av at de får en tydelig påvirkning på budsjettet. Derfor forventer de at de skal få flyttet på store pengebeløp i budsjettet slik at de kan vise frem sine profilsaker og rette opp i ting de er uenig i at regjeringspartiene gjør.

2. Formuesskatten

Regjeringens kraftige kutt i formuesskatten på 4,1 milliarder kroner har fått hard medfart. Men regjeringen er avhengig av å få gjennomført kuttene i neste års budsjett. Venstre og KrF er lite lystne på å gi store kutt til landets rikeste. Men dette kan bli lettere å svelge dersom regjeringspartiene styrker bevilgninger som kommer svakere grupper til gode.

3. Kuttet i barnetillegget

Regjeringen har foreslått å standardisere barnetillegget i uføretrygden. Både KrF og Venstre har reagert og protestert heftig mot dette. Trolig er dette en sak det ikke vil være så vanskelig for regjeringen å gi etter på, ettersom den ikke har noen betydning før eventuell innføring i 2016.

4. Miljøavgiftene

Venstre krever at det skal bli mer ulønnsomt å forurense. I samarbeidsavtalen fikk de gjennomslag for at en grønn skattekommisjon skulle nedsettes. Denne begynte sitt arbeid i august. Men partiet er utålmodig etter å komme i gang med det de kaller «det grønne skatteskiftet». Særlig er økte bilavgifter viktig.

På den annen side er Fremskrittspartiet sterkt imot at bilistene skalavgiftsbelegges hardere. Mange i Frp føler at kuttet i bilavgiftene på 1,3 milliarder kroner er det eneste de har igjen å skryte av i forslaget til statsbudsjettet.

Etter det første møtet mellom de parlamentariske lederne onsdag uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide at partene var kommet litt nærmere hverandre.

- Vi har kommet et steg videre, men det er fortsatt en lang vei for oss å gå, sa Hareide.Her kan du lese mer om