HENLAGT: Politiet sier de ikke har kapasitet til å etterforske Ole Robert Reitans masseanmeldelse. Foto: Kristian Helgesen , VG

Henlegger anmeldelser av søndagsåpne butikker

Nå vurderer Rema 1000 å åpne flere butikker på søndager

Oslo politidistrikt henlegger Rema 1000s anmeldelser av en rekke andre butikker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Butikkjeden politianmeldte i januar rundt 120 butikker landet rundt, for å ha brutt reglene for å holde åpent på søndager. Dette skjedde etter at Rema hadde utført kontroller av konkurrentenes butikker blant annet ved å ta bilder, video og måle flisene i butikken for å sjekke om arealene stemte overens med lovverket.

– Vi finner oss ikke lenger i at vår største konkurrent, NorgesGruppen, som toger mot en markedsandel på 50 prosent, bryter loven og holder butikker søndagsåpne, mens vi følger loven og holder stengt, sa administrerende direktør Ole Robert Reitan til VG da.

Ekspert: Reitan virker desperat

– Prioriterer andre saker

Nå henlegger Oslo polidistrikt og Sør-Trøndelag politidistrikt de som ble anmeldte i deres politidistrikt, skriver Aftenposten.

– Vi henlegger på bakgrunn av manglende saksbehandlingskapasitet. Vi kan ikke prioritere den saken mot andre mer alvorlige med høyere prioritet. Det er for eksempel andre vanlige straffesaker, voldssaker, ranssaker og ungdomssaker, sier politinspektør Trine Krok ved Oslo politikammer til VG.

– Har dere gått inn i saken?

– Vi har ikke gjort noen vurderinger overhodet. Vi har ikke vært inne og foretatt noen undersøkelser.

Les også: Coop: Utypisk av Rema å angripe hele bransjen på denne måten

Hun sier Rema 1000 nå har mulighet til å påklage henleggelsen.

– Vurderer å åpne flere butikker på søndager

– Vi har fått tilbakemelding fra fire av 13 politidistrikter foreløpig. I Møre og Romsdal er seks av 13 henlagt, i Nordland, Agder og Oslo er alle henlagt, sier Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000 til VG.

– Kommer dere til å påklage henleggelsene?

– Nei, det kommer vi ikke til å gjøre. Politiet har gjort sin vurdering og det tar vi til etterretning.

Hun sier at dette kan få konsekvenser for Rema 1000s egne butikker.

– Vi vurderer nå å åpne flere enn våre rundt 20 søndagsåpne butikker, sier Beyer.

– Vil dere søndagsåpne butikker som er utenfor rammene av det dere tidligere mente var lov?

– Nå skal vi se på dette og vurdere den gråsoneutfordringen som er og se hvordan våre konkurrenter tolker regelverket. Men hvordan og hvilken form vi gjør det i, må vi nesten komme tilbake til. Det er flere og flere butikker som holder åpent på søndag, flere og flere ønsker å handle på søndager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder