NHO angriper LO, men ber regjeringen dempe pengebruken neste år

UENIGE: LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.) og NHO-direktør Kristin Skogen Lund under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

LO-Gerd slakter revidert budsjett

LO-leder Gerd Kristiansen mener regjeringen satser for lite mot ledigheten og viser styringssvikt. NHO-sjef Kristin Skogen Lund angriper Kristiansen.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Solberg-regjeringen la frem sitt reviderte budsjett i dag, hvor tiltak mot den økte ledigheten fremstår som sentrale tiltak.

De fremholder at kampen mot ledigheten er en viktig årsak til at de øker oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner, til 205,6 milliarder kroner.

KRITISK: LO-leder Gerd Kristiansen er klar i sin tale knyttet til den borgerlige regjeringens reviderte nasjonalbudsjett som ble fremlagt i dag. Foto: Helge Mikalsen VG

Men LO-lederen er langt fra imponert over at regjeringen vil bruke opp mot en milliard mot ledigheten.

– Regjeringen viser styringssvikt. De bruker 10 milliarder oljepenger, men bare en milliard til forbedringer. Samtidig fortsetter jobbunderskuddet å vokse. Av de 10 milliardene ekstra er det minimalt med tiltak for å motvirke en negativ utvikling i norsk arbeidsliv, sier hun.

True kronen

LO-lederen mener budsjett-forslaget kan true kronen.

– Vi ser en regjering som ikke har kontroll på bankkontoen. De har en enda større oljepengebruk enn anslått i fjor høst. Dette kan på sikt være en alvorlig trussel for den gunstige kronekursen.

Les: VGs kommentar til budsjettforslaget

Hun mener regjeringen ikke forstår arbeidslivet.

– De har dessverre heller ikke kontroll på arbeidslivet. Anslag viser at antall personer i yrkesaktiv alder øker med 40-50.000 personer. I 2016 venter regjeringen bare en jobbvekst på 5000. Om man ser dette i tillegg til den vedvarende høye ledigheten vi har ser ikke fremtiden veldig lys ut.

Hun peker på at sysselsettingsraten, andel av befolkningen som er i jobb, har sunket med tilsvarende 150.000 personer siden finanskrisen, og den fortsetter å falle.

– Den store utfordringen vi har i arbeidsmarkedet er å sikre arbeid til alle. Før mottaket av nye flyktninger er regnet inn er det bare én av åtte i den nye voksenbefolkningen som får plass i arbeidsmarkedet.

– Nok venting

– Nå er det nok venting av regjeringen. Nå med omdisponeres så langt det går i Stortinget og så må man legge om kursen i arbeidet med 2017 som allerede pågår.

Finansministeren sier onsdag morgen at hun tror regjeringens forslag vil hjelpe Sør- og Vestlandet, som er rammet av oljeprisfallet.

De bevilger penger til kommuner med en ledighet over landsgjennomsnittet får et kronebeløp per arbeidsledig person som bor i kommunen.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har tidligere fremholdt overfor VG at regjeringen foreslår 1.000 flere tiltaksplasser per måned, en utvidelse av permitteringsordningen og regler som gjør det enklere å kombinere dagpenger med utdannelse.

NHO-sjefen ut mot LO

– Det er bra at tiltakene mot ledighet og oljenedtur er målrettet mot de delene av landet som er rammet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Hun er uenig med LO-lederen, som mener det satses for lite mot ledigheten.

– Der er jeg uenig med henne. Vi synes det satses godt med målrettede tiltak i regioner der det er nødvendig. Vi kan ikke ha hele landet på tiltak. Det viktige er at det skapes lønnsomme arbeidsplasser som kan gi inntekter inn til statskassen. Jeg mener det ikke er grunnlag for den krasse kritikken fra LO.

Skogen Lund trekker spesielt frem forslaget om å rundt halvparten av de 1000 nye tiltaksplassene, skal hjelpe folk inn i arbeidslivet.

– 1000 flere tiltaksplasser er bra. Men det er viktig å huske er at det vi trenger er arbeidsplasser som bringer penger inn i statskassen, ikke ut av. Vi synes det er gledelig at regjeringen i en forsøksordning vil la 500 av de plassene gå til arbeidsavklaringspenger med lønnstilskudd. Det er et viktig tiltak som kan hjelpe unge mennesker inn i arbeidsmarkedet.

Ber om dempet pengebruk

Hun sier forslaget om utsatt betaling av formueskatt er bra.

– Ja, men det løser ikke de langsiktige problemene fordi skatten må betales senere. Vi forventer at regjeringen kommer tilbake med redusert sats i statsbudsjettet.

Hun sier også at regjeringen i fremtiden må slippe opp gassen: Oljepengebruken.

– Budsjettimpulsen er overraskende sterk. Vi mener budsjettpolitikken må ha lavere vekst i utgiftene i årene som kommer. Vi ser at reduserte skatteinntekter og økte kostnader til flyktninger bidrar til den høye impulsen, men vi forventer mer stø kurs fra 2017.

Les: Revidert budsjett på 1-2-3.

YS fornøyd

– Å skape ny aktivitet er det viktigste for å motvirke høy ledighet. Derfor er vi positive til at regjeringen prioriterer nye målrettede utbyggings- og vedlikeholdstiltak på Sør- og Vestlandet og at antallet tiltaksplasser øker, men vi ønsker mer av det som vi vet virker, sier YS-leder Jorunn Berland.

– Vi har en svært krevende situasjon med den høyeste ledigheten på 20 år. Vi har lenge argumentert for at det viktigste på kort sikt er å bruke finanspolitikken til å skape ny aktivitet som både vil gi folk arbeid nå og som vil skape muligheter for vekst i økonomien framover, sier Berland

Tiltaksplasser

YS er positive til at regjeringen øker antallet tiltaksplasser, men mener antallet burde ha vært økt ytterligere.

– Tusen nye tiltaksplasser er for lite i den situasjonen vi står i nå, og vi skulle ønske at regjeringen hadde prioritert dette høyre, sier Berland.

–Usikre

President Trond Markussen i ingeniørorganisasjonen Nito, sier de er i tvil.

– Det er mye bra knyttet til innsats mot ledighet, men vi er litt usikker på om dette treffer våre folk i Rogland. Regjeringen er på sporet, men vi er litt usikre på virkningene, sier Markussen.

– Omtrent som forventet

Leder Knut Aarbakke i Akademikerne er passe fornøyd.

– Dette er omtrent som forventet. Det er en bra start for raskere integrering og det er bra at man følger opp innfasing av 11 måneders studiestøtte. Tiltakene mot arbeidsledighet kunne vært sterkere, blant annet ved å åpne enda mer for mulighet til å kombinere dagpenger og utdanning, sier han.

Les: Pumper inn penger

IKT-kritikk

– IKT-næringen er en bransje som trenger mer arbeidskraft. Da er det synd at Regjeringen ikke benytter anledningen til å øke antall IT-studieplasser og omskolere flere ledige dit, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.


Hun finner også noe å glede seg over.


– Det er positivt at rammen for medfinansieringsordningen øker slik at flere statlige IT-prosjekter kan starte opp. Dette har vi oppfordret til. Vi ønsker også at kommunene skal kunne bli endel av ordningen, sier hun.

Les også

 1. Dette vet vi om revidert nasjonalbudsjett

  800 millioner kroner mindre til mottak av asylsøkere. Det er bare ett av kuttene og tilskuddene i revidert…
 2. Vil betale 6 mill. ekstra for å få asylsøkere i jobb

  Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil opprette «fast track» for asylsøkere med yrkeskompetanse.
 3. Regjeringen vil at flyktninger skal lage lunsj til skolebarna

  Mat til elevene, arbeidspraksis og språk til flyktningene. Dét er å slå to fluer i en smekk, sier innvandringsminister…

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Arbeidsledighet
 3. Solberg-regjeringen
 4. Gerd Kristiansen

Flere artikler

 1. Arbeidsministeren: Det er ingen nasjonal ledighetskrise i Norge

 2. – Det finnes en verden utenfor oljen også

 3. Økonom: - Permitterte må få ta utdannelse

 4. Kraftige advarsler mot oljedop

 5. Tiltak mot ulikhet

Fra andre aviser

 1. NHO: - Bra med konkrete arbeidsledighetstiltak

  Fædrelandsvennen
 2. Siv Jensen forventer høyere ledighet, svakere vekst og vil bruke mer oljepenger

  Aftenposten
 3. Offensivt mot arbeidsledighet

  Fædrelandsvennen
 4. Jensen strammer inn oljepengebruken og tror KrF «finner ut av» sukkeravgiften

  Fædrelandsvennen
 5. Hauglie: Ingen nasjonal ledighetskrise

  Fædrelandsvennen
 6. KrF og Venstre uenige om 1,5 oljemilliarder mot stigende ledighet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no