Regjeringen vil øke muligheten for flere midlertidige ansettelser

BER ERIKSSON SNU: Gerd Kristiansen hevder at regjeringen vil foreslå å øke adgangen til midlertidige ansettelser. Hun reagerer sterkt på at LO ikke har blitt tatt med på prosessen, og kaller forslaget et hån mot det organiserte arbeidslivet. Foto: KRISTIAN HELGESEN,

LO-Gerd: - Dette er en krigserklæring

LO-leder Gerd Kristiansen raser etter møte med arbeidsminister Robert Eriksson i dag, hvor han varsler flere midlertidige ansettelser.

Artikkelen er over fem år gammel

– Eriksson møtte arbeidslivets parter til møte klokken ett i dag. Der er vi blitt informert om at regjeringen vil endre arbeidsmiljøloven gjennom å øke adgangen til midlertidige ansettelser. Dette er en krigserklæring mot vårt norske system der man snakker sammen før man endrer arbeidsmiljøloven. Dette betyr i realiteten full krig med LO og andre organisasjoner, sier hun.

Forslaget

I følge forslaget som nå skal ut på høring foreslår Eriksson at arbeidsmiljøloven endres slik at det gis en generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil ni eller 12 måneder. Det har VG fått bekreftet av flere kilder.

I dag er det sterke begrensninger på den generelle adgangen.

Men regjeringen foreslår flere tiltak for å hindre misbruk. Blant annet skal det ikke være adgang til å ansette samme arbeidstakere flere ganger etter hverandre. Det åpnes heller ikke for å erstatte en midlertidig ansatt arbeidstaker med en annen midlertidig ansatt.

Regjeringen gjør disse endringene fordi de mener det vil bli lettere for en som står utenfor arbeidslivet å få prøve seg i arbeid; slik skal flere komme inn i jobb.

Her er andre punkter Eriksson vil ha høring om:

- Fjerne/redusere kollektiv søksmålrett.

- Åpning for mer overtid. I dag er gjennomsnittberegning av orvertid 9-10 timer. Det åpnes nå for individuelle ordninger.

- Utvide arbeidstilsynets adgang til dispensasjon for alternative arbeidstidsordninger.

- Åpning for mer søndagsjobbing.

Fra harmoni til krise

Helt siden regjeringen tiltrådte har det vært tilnærmet harmoni mellom LO og regjeringen. Eriksson (FrP) og Kristiansen innledet samarbeidet gjennom en gåtur langs Akerselva like etter han tiltrådte i høst.

Siden har forholdet blitt stadig mer anstrengt. Nå nærmer det seg krise. LO har satt mye prestisje inn i kampen for å gi flere fulltidsstillinger - i stedet for midlertidige jobber.

- Oppriktig opprørt

Både tiltaket og selve prosessen får Kristiansen til å reagere kraftig.

- Jeg er oppriktig opprørt. Dette er et hån mot det organiserte arbeidslivet. Et slikt forslag kan ikke bare slenges på bordet uten at partene har hatt noe å si i utformingen. De ulike alternativene som legges frem er dessuten svært ensporede, sier LO-lederen, som selv ikke var tilstede på møtet, som har blant annet har fått informasjon via sin representant, LO-nestleder Tor Arne Solbakken, som er tilstede på møtet.

-Elendig

- Dette er kort og godt et elendig skalkeskjul for å øke arbeidsgivers mulighet til å sjonglere med arbeidsfolks rettigheter. Jeg hadde møte med Robert Eriksson senest forrige uke. Der presiserte jeg at vi må ha en god og åpen dialog. Også i saker der vi er uenige. På dagens møte lokket han oss inn i et bakholdsangrep, som svekker det min tillit til statsråden, sier hun og viser til at den første setningen i regjeringserklæringen om arbeidsliv er at man vil bygge på trepartssamarbeidet.

VG kommer tilbake med mer, blant annet vurderingene til statsråd Eriksson.

TURKAMERATER: LO-leder Gerd Kristiansen og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) innledet samarbeidet med en gåtur langs Akerselva etter valget i høst. Nå er forholdet mer anstrengt. Foto: HELGE MIKALSEN/VG,

I følge et samfunnsnotat fra LO i fjor høst, er det store variasjoner i bruken av midlertidig ansatte: Sverige har liberale reglene for midlertidige ansettelser, Norge har vært restriktive. I Norge er drøyt 8 prosent av jobbene midlertidige, i Sverige over 16 prosent. Polen og Spania er på topp i OECD med 27 og 24 prosent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder