Sjeføkonom: Vi snakker om gigantverdier

BOLIGFEST: Stadig flere nordmenn kjøper seg flere boliger. Her fra den pågående utbyggingen på Sørenga i Oslo. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Nye tall: Nordmenn har bolig nummer to for over 300 milliarder

Stadig flere nordmenn legger mer av pengene sine i boligmarkedet: Nå har vi til sammen over 300 milliarder kroner saltet ned i hus nummer to og tre.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

I Norge har to av tre familier (husholdninger) egen bolig. Det betyr rundt 1,5 millioner boliger.

Så kommer i tillegg hyttene: Det norske folk har samlet 419.449 hytter (2015-tall), på knatter og knøs – svaberg og tinder.

Stor oversikt: Her får du billigst lån og best sparerente nå (VG+)

– Forsterker trend

Men det er ikke så ofte det legges frem tall som viser hvor mange boliger nordmenn eier i tillegg til dette: En ny oversikt fra Skatteetaten viser at det dreier seg om 288.000 såkalte sekundærboliger i Norge.

Den samlede ligningsverdien har også økt kraftig, til 304 milliarder kroner.

Slår alarm: - Ser folk kjøpe bolig med forbrukslån og kredittkort

Sekundærbolig er annen boligeiendom enn primærbolig, og inkluderer blant annet pendlerbolig, utleiebolig, boliger foreldre kjøper for barna og helårsbolig brukt som fritidsbolig.

– Det er ikke mange andre land hvor innbyggerne har plassert så mye av sin formue i eiendom. At det nå er en trend at dette forsterkes, ved at stadig flere kjøper seg bolig nummer to – og tre – er betenkelig i et større bilde, sier sjeføkonom Terje Strøm i Ny Analyse.

Aktuelt: Strid om 120.000 boliger i Oslo

– Vårt næringsliv har behov for kapital og når folket i stedet bruker den på bolig, bindes store midler opp i et eiendomsmarked i stedet for at pengene i sterkere grad er i omløp.

– Nordmenn bader i boliger?

– Ja, vi har veldig mye av pengene våre i boligmarkedet og trenden har vært økende de siste 10 årene. Svenskene sparer langt mer i aksjer.

– Gigantverdier

EKSPERT: Terje Strøm er sjeføkonom i NyAnalyse. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Strøm har tidligere vært makroøkonom i NHO og finanspolitisk rådgiver på Stortinget for Høyre. Foto: Privat , Privat

– Det er en relativt ukjent boligmasse, men den tilsvarer en fjerdedel av statsbudsjettets utgifter, så vi snakker om gigantverdier, sier sjeføkonom Terje Strøm i Ny Analyse, som har sett mer på verdiene.

– Tallene for verdien på og antallet sekundærboliger har steget kraftig de senere årene. I den korte perioden fra 2010 til 2013 steg tallet på sekundærboliger i Oslo med 9300 enheter, til 52.300 boliger, som tilsvarte en vekst på 22 prosent. Ligningsverdiene på disse boligene nummer 2, 3 og 4 var da økt fra 36 til 80 milliarder kroner, sier han.

Les også: Solgte bolig på Frogner - ga overskudd til jordskjelvofre

Tallene er fra 2013 da det er de siste statistisk tilgjengelige ligningsstallene.

– I regionen på Vestlandet har det også utviklet seg et større marked for sekundærboliger. Antallet steg fra ca. 41.000 enheter i 2010 til 47.500 enheter i 2013. Ligningsverdiene er mer enn doblet seg fra 28 til 58 milliarder kroner, sier han.

Bolig til barna

– Hvilke husholdninger som eier en bolig nummer to vil avhenge av økonomi og gjerne livsfasen man befinner seg i. Blant de aleneboende er det nokså få, særlig blant de unge, som eier en bolig ekstra. Naturlig nok er det heller ikke så mange småbarnsfamilier som eier 2 boliger. Blant par med voksne barn og par hvor barn har flyttet ut, er det langt mer vanlig. Omtrent hver femte av den typen husholdning. Det er sikkert mange foreldre med voksne barn som har investert i bolig til barna sine, sier han.

Les også: Boligprisen opp i sommer |

Og det er i stor grad middelklassen og oppover, som har slike ekstraboliger.

– Ifølge Statistisk sentralbyrå er finner man de fleste av dem som eier sekundærboliger øverst i formuesfordelingen. Husholdninger som eier slike boliger, har i gjennomsnitt høyere formue enn dem som ikke eier sekundærboliger. Blant dem som eide både primær- og sekundærboliger, var gjennomsnittlig bruttoformue på 8,3 millioner kroner i 2012, mens de som kun eide primærbolig, hadde en gjennomsnittlig bruttoformue på 3,7 millioner kroner, sier Strøm.

Les også

Mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Pluss content

  Skatt på ekstra bolig

 2. Støres reelle formue: Minst 85 millioner

 3. Nordmenn lar seg ikke skremme: – Folk flokker til visning

 4. Sjeføkonom: – Derfor ryker elbil-fordelene

 5. Pluss content

  Tjener 25.000 i uken på hytta

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder