Dette ekle krypet kan gjøre ferien din svindyr

Slik unngår du å ta med deg veggedyret hjem

DYRT BESØK: Å bekjempe veggedyr kan koste alt fra 5.000 til 35.000 alt etter hvor stor leiligheten er og hvor hardt du er rammet. Foto: HALLVARD ELVEN / FHI

Stadig flere nordmenn har dette blodsugende insektet med seg hjem fra ferien. Det kan koste deg dyrt.

  • Linn K. Yttervik
Publisert:

– Veggedyr blir et kjempeproblem fremover, sier biolog Espen Roligheten til VG.

Veggedyr bryr seg lite om du sjekker inn på et femstjerners hotell eller et billig hospit. De er et økende problem i alle europeiske storbyer. Og de siste årene har forekomsten i Norge økt betraktelig.

Roligheten spår at Norge får en tidobling av veggedyr innen fem år dersom utviklingen følger samme tempo som nabolandet Sverige.

Ifølge Jyllands-Posten kan behandling av hjemmet komme opp i 50.000 kroner dersom du er så uheldig å få med deg krypet hjem i bagasjen.

– I Norge tar skadedyrfirma som regel 25.000 kroner pluss moms. Det kan bli noe dyrere dersom du har et stort hus eller leilighet. Det er fordi du må fryse – eller varmebehandle mer, sier Roligheten.

Viktig å bli kvitt det raskt

Veggedyr, eller sengedyr som de kalles på engelsk, suger blod av mennesker og er avhengig av det for å overleve.

– Bittet i seg selv er ikke så farlig, men man kan få allergiske reaksjoner. Det verste er at de er veldig ekle å ha i sengen. De er synlige, omtrent like store som eplefrø, sier Roligheten.

Dersom veggedyrene bekjempes rimelig fort har man stor sjanse for å bli kvitt de for godt. Får de flyttet skikkelig inn i hjemmet er det derimot verre.

– Har du hatt veggedyr mellom fire og åtte måneder så er det så mange av dem at de utgjør en fare Da drikker de mer blod av kroppen din hver dag enn det WHO anbefaler at du kan tappe hver dag. Har du hatt veggedyr i ett år så blir det vanskelig å bli kvitt dem, sier han.

Sjekker alltid sengen på reise

Det fins heldigvis måter å forebygge veggedyr på når du er på reise.

– Selv sjekker jeg alltid etter spor i sengen når jeg er på ferie. Det hjelper også å sette kofferten lengst mulig unna sengen, sier han.

Gert Andersen, teknisk ekspert fra skadedyrbekjempelsen Anticimex, sier til Jyllands-Posten at det nesten ikke er hoteller lengre som kan si at de ikke har hatt problemer med veggdyr.

– Mange av de giftstoffene som vi bekjempet veggedyr med tidligere, har blitt resistente. Og de som de ikke har blitt resistente for, har blitt forbudt å bruke, sier Andersen.

Har veggedyrene først meldt sin ankomst må i verste fall både senger og møbler inn i en frysecontainer for å bekjempes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder