RUSSETREFF: I de neste ukene vil tusenvis av ungdommer samles på russetreff. Dette bildet er et tidligere russetreff på Tryvann.

RUSSETREFF: I de neste ukene vil tusenvis av ungdommer samles på russetreff. Dette bildet er et tidligere russetreff på Tryvann. Foto: Krister Sørbø VG

Kripos frykter flere russevoldtekter – ber russen passe på hverandre

I fjor ble det meldt om flere voldtekter etter russetreff. Nå ber Kripos russen om å følge med på venner og holde sammen.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Russetiden er rett rundt hjørnet, og med den offisielle starten førstkommende helg er det mange ungdommene som de neste ukene skal på russetreff der flere tusen avgangselever samles for å feste.

Men de senere årene har også disse treffene resultert i flere voldtekter.

En ny rapport fra Kripos viser at antall voldtektsanmeldelser har økt. 39 prosent av disse faller innunder festrelaterte voldtekter – som utgjør den største kategorien – og som også er det russevoldtektene betegnes som.

– Vi ser jo at tallene øker, men vi håper at det handler om at flere anmelder enn at et nødvendigvis skjer flere voldtekter, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge.

Halden 2015: Skal ha blitt voldtatt på toalettet på russetreff

– Pass på hverandre

Nå oppfordrer han og leder av voldtektsseksjonen i Kripos, Ann Kristin Grosberghaugen, russen til å ta vare på hverandre.

– Vi har tidligere lansert en kampanje kalt kjernekar der vi oppfordrer russen til å bry seg om sine medruss. Vi appellerer da særlig til unge gutter, for det er ofte dem det gjelder når vi snakker om gjerningsmenn, sier Borge, før han presiserer:

– Men kampanjen er rettet mot både gutter som er i fare for å begå et overgrep og kompisene rundt.

1. mai i fjor: Politiet etterforsket voldtekt på Tryvann og i Tønsberg

FRYKTER FLERE VOLDTEKTER: Eivind Borge, og Ann Kristin Grosberghaugen ved Kripos ber russen om å ta vare på hverandre, for å unngå nye voldtekter. Foto: Silje Løvstad Thjømøe VG

Både Borge og Grosberghaugen frykter at det vil skje russevoldtekter også i år, men mener at ungdommene selv i stor grad kan forebygge at det skjer.

– Vi har sett en tendens de siste årene der det stadig meldes om voldtekter på russetreff. Man kan fort oppleve å være i en sårbar situasjon i russetiden, da det ofte blir konsumert mye alkohol, sier han.

– Men er man sammen med venner, og passer på hverandre, så er sjansen mindre for at en voldtekt finner sted, sier Grosberghaugen.

Russevoldtekt på Tryvann: Brukte dronebilder i jakten på gjerningsmann

Kripos: Russen øker selv fokuset på sex

Kripos har gjennom sin kampanje ønsket å ta ansvaret vekk fra ofrene og ber dem rundt gjøre det de kan for å forhindre voldtekter. Samtidig er Kripos-lederne opptatt av at russen også må ta ansvar.

– Russen må i større grad enn det de gjør i dag adressere det som går på knuteregler. Jeg mener at russen i stor grad er med å øke fokuset på seksualisert atferd, ved for eksempel å dra det litt langt i noen av russelåtene. Russen er tross alt voksne mennesker, og derfor bør de også ta et større ansvar enn det de gjør i dag, sier Borge.

– Jeg skal på ingen måte komme med en moralsk pekefinger, men man kan jo forsøke å appellere til normal anstendighet. Jeg synes det går over streken og at det er for mange eksempler som drar i samme retning, sier Borge.

Grosberghaugen nikker, men poengterer samtidig overfor VG at de ikke mener at russen ikke skal feste.

– Russen skal få ha det gøy og feire denne tiden, men vi er opptatt av at alle skal ha en god fest. Og det er jo ikke en god fest hvor noen risikerer å bli voldtatt eller misbrukt, sier Grosberghaugen før hun legger til:

– Vi oppfordrer russen til å ta vare på hverandre og følge med på venner som har fått for mye å drikke.

Mai 2015: Russ mistenkt for voldtekt i Kongeparken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder