TAR FLERE: Halvparten av bilførerne som er mistenkt for promillekjøring natt til påskeaften, hadde ikke gyldig førerkort. Foto: Erik Johansen NTB scanpix

Mange rus-tatt på veiene i natt: En av to manglet førerkort

Rundt 15 bilister er mistenkt for ruskjøring rundt om i landet natt til påskeaften. Halvparten av dem hadde ikke førerkort.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

I Trøndelag politidistrikt ble fire bilførerene tatt på under to timer, mistent for kjøring i ruspåvirket tilstand. Ingen av de fire hadde gyldig førerkort, og en forsøkte å stikke av fra politiet, melder Adresseavisen.

Operasjonsleder Solfrid Lægdheim i Trøndelag politidistrikt kaller resultatet nedslående.

– Samtidig viser det hvor viktig det er at politiet er ute og jobber aktivt slik at vi får luket ut bilister som er ruset, sier hun til avisen.

Stoppet 17-åring

Også i Harstad, Fredrikstad, Sarpsborg, Eigersund, Stavanger, Kristiansand, Bærum, Hamar og Notodden rapporterer politiet om bilførere som er mistenkt for ruskjøring natt til lørdag, ifølge lokale nettsteder.

Tre av disse, blant annet en 17 år gammel gutt, hadde ikke gyldig førerkort.

I Oslo mistenker politiet ruskjøring etter at en bil var nær ved å kollidere med en politibil i Hammersborgtunnelen lørdag formiddag, melder Oslo politidistrikt på Twitter.

I Bodø ble to menn i 20-årene anmeldt etter at de ble stoppet av politiet i en bil med et defekt lys natt til lørdag. Da føreren rullet ned vinduet, kjente politibetjentene en umiskjennelig lukt av marihuana, melder avisa Nordland.

Mange er gjengangere

Konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen sier til VG at mange som blir tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand er gjengangere, som har mistet førerkortet tidligere.

– De har ofte et rusproblem, sier Skjelbred Larsen.

Ifølge UP-lederen stoppes flere ruskjørere i høytider og helger, enn ellers.

– Vi ser en økning i ruskjøring i forbindelse med ferie og fritid, for eksempel i sommermånedene. Mange blir tatt natt til fredag og natt til lørdag, sier han.

Publikum en god hjelper

Skjelbred Larsen sier at publikum er en god hjelper for politiet i jakten på bilførere som er påvirket av alkohol eller medikamenter.

NYTT VÅPEN: I 2013 tok landets UP-patruljer i bruk en ny alkomåler i kampen mot promillekjørere. I bakgrunnen UP-sjef Runar Karlsen, UP-sjef Foto: UTRYKNINGSPOLITIET

– I halvparten av sakene er det publikum som varsler politiet. Resten blir tatt i forbindelse med kontroller og ulykker. Dette viser at folk er opptatt av å få ruskjørerne bort fra veiene, sier han.

Foreløpige tall viser at UP tok 54 prosent flere ruskjørere i 2015 enn i 2014.

Ifølge UP-sjef Runar Karlsen er rus, gjerne sammen med høy fart, én av hovedårsakene til de alvorligste ulykkene.

– Mange kjører i ruspåvirket tilstand hver eneste dag, og det er viktig for trafikksikkerheten at vi får tatt disse ut av trafikken, sier Karlsen i en pressemelding.

Flere artikler

 1. Realitykjendis anmeldt for ruskjøring uten førerkort

 2. Fire biler involvert i bilulykke på E6

 3. UP-sjefer om råkjørere: Dette er fartssyndernes unnskyldninger

 4. Pluss content

  Narkotatt av UP

 5. VG var med da UP gjorde nytt storbeslag: Her blir de tatt etter biljakt på motorveien

Fra andre aviser

 1. Dobbelt så mange er tatt for ruskjøring

  Fædrelandsvennen
 2. 18-åring tatt med 127 km/t

  Bergens Tidende
 3. Fire til sykehus etter møteulykke i Oslo

  Aftenposten
 4. Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo

  Aftenposten
 5. Kjørte inn i parkert bil og endte i veikanten - mistenkt for ruskjøring

  Fædrelandsvennen
 6. Fire biler involvert i bilulykke på E6

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no