SÅ TETTE ER DE: USAs utenriksminister John Kerry ankommer Losby gods hvor han tas imot av utenriksminister Børge Brende onsdag formiddag. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Nytt norsk Irak-bidrag: Skal rydde miner sammen med USA

LOSBY/OSLO (VG) Norge og USA går sammen om å øke innsatsen for rydding av landminer. Norge gir 81 millioner kroner over årets budsjett til nye tiltak i Irak, Syria og Ukraina.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det nye initiativet ble kunngjort i forbindelse med USAs utenriksminister John Kerrys besøk i Oslo onsdag.

– I de frigjorte områdene i Irak skal vi inn og fjerne miner i samarbeid med USA. Det finnes mye norsk kunnskap og erfaring i minerydding, både i Norsk Folkehjelp og i Forsvaret. Det er utrolig viktig for at innbyggerne skal kunne vende tilbake, drive landbruk og at barn skal få trygge lekeområder og trygge skoleveier, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Samarbeidet er en del av arbeidet som koordineres av den USA-ledede koalisjonen mot IS, hvor Norge nylig meldte inn spesialsoldater som skal lære opp lokale syriske styrker.

Drept av eksplosiver

Onsdag ettermiddag spiste hun lunsj med USAs utenriksminister John Kerry i statsministerboligen. Etter lunsjen oppyste Kerry at også USA skal bidra med penger til minerydding.

Kerry viste til en fersk rapport fra den irakiske byen Ramadi som den irakiske hæren nylig har frigjort fra IS:

– Flere tusen har vendt hjem til Ramadi, men mange er blitt drept av eksplosiver som detonerte da de åpnet døren, dro ut en skuff eller åpnet kjøleskapet. Vi må fjerne denne trusselen som miner og eksplosiver utgjør. Dette samarbeidet mellom Norge og USA er avgjørende for å hindre fremtidigh lidelse, sa Kerry på pressekonferansen etter møtet med Erna Solberg.

Kamp mot barbariet

Kampen mot voldelig ekstremisme ble også et viktig tema da Kerry holdt tale på fredskonferansen Oslo Forum på Losby gods utenfor Oslo onsdag formiddag.

GODT MOTTATT: USAs utenriksminister John Kerry ankommer Losby gods hvor han tas imot av utenriksminister Børge Brende onsdag formiddag. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Vi må komme sammen som et globalt fellesskap i kampen mot voldelig ekstremisme, sa Kerry.

Han viste til at enkelte, inspirert av statsviteren Samuel Huntington, definerer denne kampen som et «sammenstøt mellom sivilisasjoner».

– Det er helt feil måte å framstille det på, sa Kerry.

– Det er ikke et sammenstøt mellom sivilisasjoner. Dette er en kamp mellom sivilisasjon og barbari, sa han.

– Fascisme

I talen fordømte Kerry med sterke ord de verdiene han mener ekstremistgrupper som IS, Boko Haram og al-Shabaab står for.

– Vi snakker om folk som forteller alle andre hvordan de skal leve på en så begrenset måte som mulig. Folk som bruker sin tid på drap, voldtekt, slavehold og tortur, og som prøver å framstille voldtekt som et uttrykk for Guds vilje. Det er ingenting sivilisert ved terroristene som vi står overfor, sa han.

Ifølge Kerry representerer ekstremistene en blanding av «middelaldersk og moderne fascisme».

Les også : Økt beredskap under Kerry-besøk

– Økonomien avgjør

I talen la Kerry vekt på hvor viktig økonomisk vekst og økonomiske muligheter for unge mennesker er for fred i verden.

– En viktig årsak til ekstremisme er at folk mangler muligheter, håp og mening i livet og er dypt frustrerte, fastslo han.

Les også : Slik blir det nye Forsvaret

Oslo-trafikken måtte pent vente da den amerikanske utenriksministeren tok seg gjennom morgenrushet i og utenfor Oslo.

Halvannet døgn i Norge

VG møtte den amerikanske utenriksministeren da han kom ut av bilen på Losby Gods like etter klokken 11 onsdag formiddag.

Dette er Kerrys første offisielle besøk i Norge, og det varer i halvannet døgn, noe som understreker det varme forholdet mellom de to landene.

Han skal senere møte statsminister Erna Solberg, og skal avslutte dagen med en privat middag med Børge Brende, som han samarbeider tett med.

Torsdag morgen reiser Brende og Kerry sammen til Svalbard og skal møte det norske arktiske forskningsmiljøet i Ny Ålesund, før Kerry reiser videre til Danmark.

Les også : UD bekrefter: Filippinene forhandler om fred

Tett samarbeid

Brende sier til VG at Kerrys besøk understreker hvor viktig og tett dette samarbeidet er mellom USA og Norge.

– Ikke minst var det på amerikansk forespørsel at vi stilte opp i forbindelse med atomavtalen med Iran, og på deres ønske at vi bidra med uttransport av masseødeleggelsesvåpen, sier Brende,

På VGs spørsmål om hva USA venter at Norge leverer i den norske forsvarsplanen som regjeringen legger fram på fredag, sier Brende:

– Jeg har ikke hørt noen klager fra Kerrys side. Vi er blant NATO-landene som leverer økning i forsvarsbudsjettene og bruker 20 prosent på investeringer, Tvert imot har Kerry takket for at vi bidrar til kapasitetsbygging i Irak, og vårt seneste bidrag når det gjelder trening av frie syriske grupper somkan operere inne i bekjempelsen av IS inne i Syria, sier Brende.

– Hvorfor er det viktig at det norske forsvaret skrus sammen slik at det passer enda tettere med NATO og USA?

– Den norske sikkerhetsgarantien kommer fra NATO. Vi må levere førstelinjen i vårt eget forsvar. Det er ingenting i det sikkerhetspolitiske bildet i dag som tilsier at vi skal ta lett på det. Tvert imot er bildet mye mer komplekst enn på veldig lenge, med et uforutsigbart Russland, terror fra IS og mange svake og sårbare stater, sier Brende til VG.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder