Mange foreldre uten peiling på barnas mobilatferd

Lar barn og unge få dominere Snapchat

MÅ VENTE MED SNAP: Mamma Yvonne Jensen (29) er fast bestemt på at sønnen Patrick (11) må vente med å sosiale medier til han blir 13 år. Foto: Terje Mortensen VG

Én av to foreldre redd for at egne barn henger ut andre på mobilen

Annenhver mamma og pappa er engstelig for at deres egne barn mobber eller henger ut andre på sosiale medier. Én av tre foreldre oppgir også at de ikke har oversikt over barnas mobilatferd.

Artikkelen er over tre år gammel

Det viser en stor undersøkelse som Norstat har utført for Telenor blant foreldre til barn mellom 8 og 15 år.

Samtidig viser nye tall fra Medietilsynet at én av ti unge mellom 13 og 16 år har sendt nakenbilder av seg selv til andre det siste året, noe som er en dobling siden 2012. Og noe som øker risikoen for spredning til uvedkommende.

Les også: Norske barn: Foreldre bruker mobilen for mye og trener for lite

Spesielt er Snapchat mye brukt som kanal for både spredning av nakenbilder og uthenging av barn og unge, viser undersøkelsene. Mens nesten alle foreldre bruker Facebook og Youtube, svarer hele 55 og 57 prosent at de aldri bruker Snapchat og Instagram, ifølge Foreldreundersøkelsen.

Vil ikke overvåke

Yvonne Jensen i Tromsø er mamma til 11-åringen Patrick, som allerede er en dreven mobilbruker. Men han får ennå ikke adgang til sosiale medier, har Yvonne bestemt sammen med Patricks far.

Hun følger Facebook og Snapchats vilkår om at brukeren må være fylt 13 år.

– Jeg kjenner meg igjen i at foreldre ikke har peiling på hva barna driver med på nettet. Derfor jobber jeg med å bli stadig mer bevisst på dette. Jeg vil ikke at Patrick skal delta i sosiale medier før han er moden nok. Der må vi som er voksne sette grenser, sier Yvonne Jensen til VG.

Hun har bestemt seg for å følge sønnens ferd inn i den digitale verden av sosiale medier, uten at hun blir et slags privat overvåkningspoliti.

– Jeg som mamma er så klart bekymret for at han skal delta i- eller bli utsatt for mobbing og uthenging. Derfor har jeg for flere år siden bestemt meg for å snakke med Patrick om dette så tidlig som mulig og forsøke skape et tillitsforhold oss i mellom, sier Yvonne Jensen.

– Ikke digitale foreldre

Norgessjef i Telenor, Berit Svendsen, er opptatt av at foreldre må oftere og raskere på banen også i de sosiale mediene som barn og unge tar i bruk. Hun er selv ungdomsmamma og synes det er for mange foreldre som ikke søker innsikt i barnas bruk av mobilen og sosiale medier.

Les også: Foreslår felles leggetid for mobilen

– Det er et altfor høyt tall at én av tre foreldre ikke har oversikt. Men vi er ikke digitale foreldre. Vi er ikke der barna er, derfor bør vi i større grad bli digitale foreldre og lære mer om hva barna gjør via telefonen, sier Svendsen til VG.

Lest denne? Unge opplever press om å legge ut nakenbilder (VG+)

Hennes egne barn er aktive brukere av mobilen og sosiale medier. Svendsen mener foreldres engstelse og mangel på tilstedeværelse i barnas sosiale medier henger sammen.

– Vi må lære oss Snapchat som er en av de mest brukte mobbekanalene. Vi må finne ut hvordan de digitale kanalene som barn og unge bruker – fungerer. Min egen datter elsker snap. Og jeg liker det selv, men er ingen ekspert. Sommeren er en tid der mange er aktive i dette mediet og i andre sosiale medier. Her er det bare å hive seg ut i dette, sier Svendsen til VG.

Les denne: Sophie Elise: Det verste jeg har opplevd

BEKMYRET: Berit Svendsen, her på NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo. Foto: Jørgen Braastad VG

Advarer mot overvåking

Spesielt Snapchat er populært blant barn og ungdom.

Nye tall fra Medietilsynet viser at blant norske niåringer er 70 prosent av jentene og 60 prosent av guttene på Snapchat.

I eldre aldersgrupper er andelen enda større.

Berit Andersen i Medietilsynets avdeling for barn og medier, er ikke helt enig med Telenor-sjefen i at foreldre bør være aktive på de sosiale mediene der barna og ungdommene deres er.

– Vi anbefaler foreldre å sette seg inn i brukervilkårene for denne typen tjenester. Vi råder også foreldre til å ta nettpraten med barna sine tidlig, og slik etablere et tillitsforhold begge veier. Å involvere seg er fint, men ikke slik at det grenser til overvåking. Så er det viktig at den voksne selv er en god rollemodell, minner Andersen om.

– Hvor viktig er det at foreldre er til stede på et stort medium for barn og unge som Snapchat har blitt?

– Foreldre bør kanskje ha en Snapchat-profil for å forstå hva dette mediet er for noe. Men det er nok uansett bedre å utvikle dette tillitsforholdet til egne barn og unge enn å bli en ekspert på alle nye sosiale medier, svarer Andersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder