Ari Benhs søster: – Vi skal fortsatt være familie

Aris mamma: – Føles uvirkelig

Aris lillesøster Anja Bjørshol står Märtha Louise nær, og forteller at de etter skilsmissen fortsatt skal være en familie.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Prinsesse Märtha Louise (44) og Ari Behn (43) går hver til sitt etter 14 års ekteskap.

Aris lillesøster, kunstneren Anja Bjørshol, stårprinsesse Märtha Louise nær.

– Märtha har betydd mye for meg og kommer til å bety mye for meg fortsatt. Vi skal fortsatt være familie. Det er alltid trist med familieoppløsning, men jeg vil heller kalle det en familieomforming enn en skilsmisse. Ingen blir borte, men vi fortsetter å eksisterer i en annen form, sier Bjørshol til VG, og fortsetter:

– Både Märtha og Ari vet hva kjærlighet betyr. Men livet pågår med alle sine fasetter. Nå blir det viktig for dem å se fremover og tenke på barna. De fortsetter sammen i den prosessen. For sånn er det nå. Og de er sterke personer kommer til å være gode til å se fremover og se muligheter som vil være bra for dem alle.

FORLOVELSE: Forlovelsen mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Bildet viser fra venstre: kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja, kong Harald, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, Marianne Solberg Behn, Olav Bjørshol, Anja Bjørshol (søster), hennes mann Christian Udnæs og helt til h. lillebror Espen Bjørshol. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

MOR OG SØNN: Ari Behn og moren Marianne Solberg Behn. Foto: SARA JOHANNESSEN

Ari Behns mor, Marianne Behn, skriver på Facebook fredag kveld at det hele føles uvirkelig:

«Det føles trist og uvirkelig – at Märtha og Ari ikke lenger går samme vei. De har hatt mange vakre år sammen – og vi har som nær familie delt mange fine opplevelser med dem. Märtha som jeg er veldig glad i – vil alltid være en del av våre liv. I dag tenker jeg på det som jeg ofte sier til mine klienter i lignende situasjoner. Siste kapittel er ennå ikke skrevet i denne boken

For det kan være slik - at de gyldne bånd som universet har vevet sammen - kan heles igjen.
Olav - min kjæreste mann og jeg - er et eksempel blant mange på det. Etter år fra hverandre -
ble vi et par igjen. Det er jeg glad for. Kjærlighet ruster ikke. Den kan oppstå igjen - når tiden er moden. Til dere alle -Ta vare på hverandre».

– Ikke uventet

Skilsmissen kommer ikke helt uventet, mener den svenske avisen Expressens hoffreporter Johan T. Lindwall.

– Det er både overraskende og ikke overraskende. Ari Behn har vært en kontroversiell person helt siden han kom inn i hoffet, sier Johan T. Lindwall.

Det var i 2001 det først ble kjent at Ari Behn var en «nær venn» av Märtha Louise. De to viste seg senest sammen offentlig i juni da de deltok i jubileumsfeiringen av kongeparets signingsdag.

Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen. De to giftet seg 24. mai 2002 i Nidarosdomen.

– Hun har gang på gang forsvart han

– Derimot har jeg opplevd at de har hatt et stabilt forhold, der hun gang på gang har forsvart ham. Både kong Harald og dronning Sonja har flere ganger stilt spørsmål ved utspill, men Märtha Louise har alltid stått bak ektefellen, sier han.

Lindwall bekrefter at han har hørt rykter om at en skilsmisse kunne være nært forestående.

Märtha og Ari i januar: – Opplevde at vi kanskje ikke kunne være sammen

– Ari Behn sa en gang at «en eller annen gang kommer de til å kaste meg ut av familien». Men jeg trodde at de skulle klare dette. En kongelig skilsmisse er ikke vanlig, sier Lindwall.

KONGEHUSEKSPERT: Hoffreporter Johan T. Lindwall har tidligere skrevet bok om svenske prinsesse Victoria. Foto: Jacob Lund VG

Lindwall sier til VG at han har truffet Ari mange ganger, og han har ved flere anledninger sagt at han er en dårlig ektemann.

– Märtha Louise har alltid støttet Ari, men en gang blir det nok. Jeg tror dog ikke dette er Aris skyld, men noe som har vokst fram mellom dem begge. Jeg tror det er en prosess som har pågått lenge.

Han forklarer at de begge vil ha en stressende tid fremfor seg, og at de kommer til å holde seg tilbake.

Erna Solberg: – Trist

De to har de tre barna Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (7) sammen. De vil ha delt omsorg for sine tre barn, skriver Kongehuset i en pressemelding.

Erna Solberg viser også sin medfølelse overfor paret.

– Dette er først og fremst en privat sak for Märtha Louise og Ari Behn, men det er alltid trist når par velger å gå fra hverandre, sier statsminister Erna Solberg (H), til NTB.

– Uventet

Kongehusekspert Kjell Arne Totland sier til VG at nyheten er uventet.

– En veldig trist og ganske uventet melding fra Slottet i kveld. Märtha og Ari går fra hverandre! Dette så jeg ikke komme – i hvert fall ikke nå. Selv om jeg må innrømme at jeg ikke forsto helt og at jeg stusset litt da hele kongefamilien 23. juni var samlet i Trondheim i anledning signingsjubileet – og Ari uteble fra den offisielle familiefotograferingen på trappen til Stiftsgården og den etterfølgende hagefesten, sier Totland, og fortsetter:

– Derfor ble han heller ikke med om bord i Kongeskipet etterpå. Der og da ble det sagt at han var dratt videre til «en jobb». Men i ettertid kan jo dette nå tolkes annerledes. Jeg må få lov til å si at jeg ønsker både Märtha og Ari alt godt i tiden fremover – og selvsagt ikke minst de tre døtrene.

Trodde de ville holde sammen

At prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skilles får ingen konstitusjonelle konsekvenser. Bruddet påvirker heller ikke den norske arverekken, sier Wibecke Lie, som fulgte kongehuset tett i mange år som journalist for NTB.

At Märtha og Ari velger å gå fra hverandre kom overraskende på den pensjonerte kongereporteren.

– Jeg hadde trodd at de ville komme til å holde sammen, sier Lie.

Også Tor Bomann-Larsen, forfatter av flere bøker om kongefamilien, er overrasket over skilsmissen, men mener i likhet med Lie at bruddet først og fremst er av privat betydning.

– Prinsessen har ingen rolle i konstitusjonell sammenheng, sier han til NRK.

De to ekspertene understreker at kongelige skilsmisser ikke lenger er uvanlig i europeisk sammenheng og viser blant annet til eksempler fra Danmark og Storbritannia.

– Overrasket over at de giftet seg

Den svenske hoffeksperten Sten Hedman ble mer overrasket over at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg, enn at paret nå går fra hverandre etter 14 års ekteskap. Det skriver NTB.

– Det er to veldig spesielle personligheter, frie personligheter, som ble forent. En stund diskuterte nordmenn om han ikke var for spesiell til å kunne bli del av kongefamilien. Selv ble jeg overrasket over at han ville gifte seg med en prinsesse, med alt hva det innebærer, sier Hedman.

Når det gjelder kongelige skilsmisser, var det britiske prins Charles og Diana som brøt isen, påpeker han.

– Før dem var det helt utenkelig at en prins eller prinsesse skulle skille lag. Men vi kommer nok aldri til å få oppleve at en konge skiller seg, selv om man aldri skal si aldri, sier Hedman som har fulgt Europas kongefamilier i en årrekke, blant annet som sjefredaktør i svenske Se & Hör.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder