NY TEKNOLOGI: Dette bildet viser øvre del av fjellpartiet Veslemannen. Der har NVE montert strekkstag som måler bevegelser i fjellet. Ny teknologi gjør at overvåkningen i fjellet er bedre enn i fjor høst, skriver NTB. Foto: LARS BLIKRA/NVE , NTB scanpix

Fortsatt rødt farenivå for Mannen:
– Usikkert hvor raskt det kan utvikle seg

RAUMA (VG) Store nedbørsmengder har ført til økt bevegelse i fjellet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag til lørdag kom det 40 millimeter nedbør i Rauma. Det førte til økte bevegelser i den øvre delen av fjellet Veslemannen. Fredag kveld var det opp i fem til seks centimeter i døgnhastighet, og ni personer og 350 sauer ble evakuert etter at farenivået ble hevet til rødt.

Men det er i nedre del av fjellet det må komme større bevegelser før det store skredet går, opplyser sjefsgeolog ved NVE, Lars Harald Blikra.

Slike bevegelser ble registrert fredag, men lørdag var disse flatet ut.

Svar på alt du lurer på: Ti spørsmål og svar om fjellet Mannen

Forventer respons senere lørdag

Lørdag kom det fortsatt store nedbørsmengder i Rauma, hvilket førte til at det igjen ble registrert økte bevegelser i øvre del av fjellet.

På en orientering til pressen lørdag kveld opplyste Blikra at bevegelsene lørdag var på rundt 4–5 centimeter. På det tidspunktet var det ikke registrert bevegelse i nedre del av fjellet.

– Vi forventer vel egentlig at responsen i fjellet skal komme litt senere i kveld, sier Blikra til pressen.

Det er meldt nedbør frem til midnatt natt til søndag. Blikra tror forsiktig at det ikke er nok nedbør til at raset vil komme lørdag kveld:

– Jeg skal ikke være for kategorisk, men jeg tror den meldte nedbøren er litt for lite til at vi kan få såpass stor økning i bevegelsene, sier Blikra.

– Men vi følger med, med samme fokus som vi har gjort før i rødt farenivå, fortsetter han.

Andre høyrisiko-fjell: Disse fire fjellene overvåkes hele tiden

Bedre vær søndag

Selv om det er økt bevegelse, var fjellet lørdag kveld ikke i en såkalt akselerasjonsfase. Det gjør det vanskelig å si noe om hvor lang tid i forkant NVE vil bli varslet om et ras.

– Vi må inn i en sånn fase før vi kan begynne å se tidsforløpet og prognosene. Det eneste vi kan gjøre er å følge godt med, sånn at vi fanger opp økninger i bevegelser, opplyser Blikra.

Allerede fra søndag av er det varslet bedre vær i området. Det kan føre til at farenivået blir senket igjen.

– Ved opphold kommer det ikke vann nedi sprekkene, og det vil begynne å tørke igjen. Da vil det stabilisere seg og bevegelsene vil minke. Da kan det bli snakk om å vurdere å senke farenivået igjen, sier Blikra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder