Var elev på folkehøgskole på Ringsaker

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole i sorg 

Jernbaneverket skal se på om det er nødvendig å endre rutinene sine

PUKKVOGNER: Mannskaper fra Jernbaneverket og politiet var tidlig på plass ved ulykkesstedet i Moelv etter høyspentulykken natt til søndag. Foto: Gaute Freng, Ringsaker Blad

Mann i 20-årene klatret på togsett – døde i høyspentulykke

En mann i 20-årene døde natt til søndag etter å ha klatret på
et tog som sto på jernbanelinjene ved Moelv i Hedmark. Den unge mannen var elev på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole i Ringsaker.

 • Frank Ertesvåg
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fire år gammel

Mannen, som var tidlig i 20-årene, skal ha kommet borti en høyspentledning, ifølge politiet.

Klokken 03.37 fikk politiet melding om at tre ungdommer klatret på togsettet, som blir brukt til reparasjon av toglinjene.

Den ene av dem fikk i seg høyspent, og ble etter hvert erklært død på stedet av lege. De to andre ble ikke fysisk skadet.

Var elev på folkehøgskole

Den unge mannen som døde, var elev ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker. Medelever og ansatte ved skolen, tar meldingen om dødsulykken tungt, ifølge styreleder Are Tomasgaard på folkehøyskolen.

TRIST STYRELEDER: Styreleder Are Tomasgaard for Arbeiderbevegelsens folkehøgskole utenfor skolen på Ringsaker søndag morgen - med flagget på halv stang i bakgrunnen. Foto: Trond Gram, LO

– Dette er en trist dag for både skolen og alle som er tilknyttet skolen. Jeg legger vekt på å støtte- og være til stede for de som trenger det, sier Tomasgaard til VG.

Han er en del av LOs ledelse, og satte seg i bilen fra Oslo og kjørte til Ringsaker søndag morgen.

Ifølge Tomasgaard var også de to andre som var med den forulykkede - elever ved folkehøyskolen. Skolen er preget av et svært tett og godt miljø med rundt 70 elever.

Vaktmann på stedet

Politioverbetjent Tor Strandvik sier at det 300 meter lange toget var parkert mellom Rudshøgda og Moelv, ikke så langt fra folkehøgskolen.

– Baneservice, som utfører vedlikehold for Jernbaneverket, har hatt en vaktmann der. Han var i området, men ikke akkurat der klatringen på togene foregikk natt til søndag. Han varslet om hendelsen da han oppdaget hva som hadde skjedd, sier Strandvik til VG.

Han vurderer denne typen hendelser som vanskelig å sikre seg mot.

Undersøker hendelsen

Både skoleledelsen og kommunens kriseteam ble tidlig varslet om ulykken.

– Vi er nå på åstedet og undersøker blant annet hendelsesforløpet, sa Strandvik til VG klokken 07.40 søndag morgen.

Området der togsettet står, er ikke avsperret fysisk med gjerde eller lignende, ifølge Strandvik. Det strømførende ledningsnettet går over togvognene på stedet.

De to andre som var med den avdøde ved togvognene i natt, er ennå ikke blitt avhørt, ifølge politioverbetjent Tor Strandvik.

SKIFTER UT PUKK: Ulykken skjedde på et togsett av denne typen. Spesialvognene brukes for tiden blant annet til å skifte ut pukk på Dovrebanen mellom Hamar og Lillehammer, her fra Rudshøgda. Foto: Jernbaneverket

Jernbaneverket: – Tragisk

Politiet og Statens havarikommisjon vil nå undersøke omstendighetene rundt ulykken, skriver NRK.

Jernbaneverket har også en egen analyseenhet som skal gjennomgå alt som har skjedd rundt ulykken. De skal lage sin egen rapport for intern oppfølging senere.

– Etterforskningen og alle undersøkelsene rundt det som er skjedd vil vise om det er nødvendig å endre de rutinene vi har i dag, sier Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

Toget som sto parkert på Dovrebanen mellom Moelv og Rudshøgda i Ringsaker var rundt 350 meter langt og ble brukt i vedlikeholdsarbeid på strekningen. Strømmen på jernbanen var tilkoblet 16.000 volt.

Jernbaneverket driver for tiden med et omfattende vedlikeholdsarbeid på Dovrebanen mellom Hamar og Lillehammer. Pressevakt Inge Hjertaas stadfester overfor VG at det er togmateriellet som brukes til dette, som står ved Moelv i helgen.

– Det er tragisk at noe sånt skal skje. Tankene går til de pårørende. Dette er sånne hendelser som ikke skal skje, sier Hjertaas til VG på vegne av Jernbaneverket.

Mer om

 1. Bane NOR

Flere artikler

 1. Folkehøyskole-elev døde av togstrøm i 2016: – Foreldrene sjokkert over ny ulykke

 2. 15-åring omkom i strømulykke – Havarikommisjonen åpner full undersøkelse

 3. Tenåringer fikk strøm i seg i tunnel: – Brutalt og vondt

 4. Ulykkessjåføren om bussvelten: Mistet kontrollen

 5. FAU-leder: - Skulle ikke foregå anleggstrafikk i skoletiden

Fra andre aviser

 1. Skoleelev klatret på tog, ble drept av høyspentledning

  Aftenposten
 2. Mann i 20-årene død etter høyspentulykke ved jernbanen

  Fædrelandsvennen
 3. Mann i 20-årene død etter høyspentulykke ved jernbanen

  Fædrelandsvennen
 4. Familie reagerer på rapport etter tunnelulykken på Filipstad

  Aftenposten
 5. Vibeke Skofterud omkom i vannskuterulykke

  Fædrelandsvennen
 6. 8 spørsmål vi krever svar på

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder