FIKK MOTBØR: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og resten av regjeringen fikk flertall i Stortinget for å slukke FM-nettet i januar. Men Frps representanter gikk mot sin egen regjering. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

FM-nettet slukkes i januar – Frp gikk mot egen regjering

FM-nettet stenges og erstattes med DAB rett over nyttår. Frp stemte mot sin egen regjering i Stortinget og pådro seg Arbeiderpartiets vrede.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det ble et knallhardt oppgjør da Stortinget i dag vedtok å starte stengingen av FM-nettet 11. januar 2017.

– Det er ikke Frp som redder regjeringen i denne saken. Det er det Arbeiderpartiet som gjør, sa leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap) i debatten.

Arbeiderpartiet fyrte løs mot Frps stortingsrepresentanter, som de mener sprer usikkerhet rundt om beredskapen vil bli ivaretatt når FM-nettet slukkes.

– Kan Frps parlamentariske leder bekrefte at Frps representanter har tillit til statsrådene i sin egen regjering? spurte Aps kulturpolitiske talsmann Arild Grande.

Det gjorde parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, ikke.

Kan ikke utelukke uønskede hendelser

– Vi kan ikke utelukke uønskede hendelser, sa justismininster Anders Anundsen (Frp) da han redegjorde for Stortinget om overgangen fra FM-nett til DAB.

– Men Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap konkluderer med at DAB-dekningen er god og tilfredsstiller de kravene Stortinget har satt til slukking. De beredskapsmessige konsekvensene er usikre, men mest sannsynlig små.

Stortinget skulle tirsdag behandle et forslag om å utsette slukking av FM-nettet, men Ap foreslo å utsette behandlingen til i dag. De krevde at fire statsråder først måtte orientere Stortinget om status i saken.

Dermed sitter både kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), justisminister Anders Anundsen (Frp), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i formiddag i Stortinget for å redegjøre for hvordan sikkerheten skal ivaretas når FM-nettet slukkes.

Les også: Slik påvirkes du

Ap stemmer med regjeringen

Aps talsmann i saken, Arild Grande, bekreftet overfor VG før møtet at de ligger an til å stemme med regjeringen.

– Får vi forsikringer fra regjeringen i dag om at beredskapen er sikker, så har vi ikke noe annet valg enn å stole på det. Vi vil da stemme for den planlagte omleggingen, sier Grande til VG.

I stortingssalen gikk Ap-politikeren til frontalangrep på Frp, som har varslet at de ikke vil støtte sin egen regjering i denne saken:

IRRITERT PÅ FRP: Arild Grande (Ap) mener Frp ved å tale med to tunger skaper usikkerhet både blant folk og i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– Frp har verken forsøkt å stoppe saken i regjering eller tatt ut dissens. Heller ikke i komiteens behandling har Frp lagt inn noe alternativ forslag. Men i forrige uke ble vi kjent med at Frp ville fremme forslag i debatten om å ikke slukke FM-nettet, sa Grande.

– Jeg reagerer på fremgangsmåten. Dette skaper usikkerhet blant folk om det blir slukking eller ikke. Det skaper også usikkerhet i Stortinget rundt regjeringens kontroll med saken. Det fremstår som svært uryddig og er utfordrende å forholde seg til.

Grande stilte også spørsmål ved om Frp er gjort kjent med opplysninger som Stortinget ikke er gjort kjent med.

– Når Frp hevder beredskapen ikke er ivaretatt, må vi stille spørsmål. Frp er med på å undergrave alt kulturministeren har sagt i denne saken. Det virker ikke som om kulturministeren har kontroll med egen regjering.

Vil synliggjøre Frps vingling

En annen Ap-kilde sier det slik:

– Det har vært viktig for oss å synliggjøre den vinglingen som Fremskrittspartiet har stått for i denne saken. De har drevet denne type spill i flere saker, men denne saken er så alvorlig at vi har ønsket gripe fatt i det:

– Poenget er at Frp-representanter har sådd tvil om at dekningen og beredskapen er god nok. Da må vi få forsikringer fra deres statsråder om at så ikke er tilfelle. Og det er altså slik at Frp stemte for DAB under behandlingen i 2015, sier Ap-kilden.

Les: Tusen DAB-klager

Frp stemmer mot sine egne

Frp bekreftet i Stortinget at de kommer til å stemme mot sin egen regjering i denne saken.

– Vi vil stemme mot å slukke FM-nettet, sa kulturpolitisk talsmanni Frp, Ib Thomsen fra talerstolen.

Han sa også at Frp tar justisministerens redegjørelse til etterretning, og at den var klar og god.

– Vi er beroliget i forhold til beredskapen etter redegjørelsen til justisministeren, men dette vil koste forbrukerne mye penger. Forbrukerne må bytte ut radioen i huset, bilen, fjøset og hytta, påpekte Thomsen.

Les: Se når DAB kommer til ditt distrikt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder