RASKT PÅ STEDET: Her forsøker politiet å gjenopplive drapsofferet bare minutter etter at han ble skutt ned på Nordre Gravlund. Abdelhak Darrazi (27) døde senere på Ullevål universitetssykehus. Foto: NILS BJÅLAND

Etterlyst for drap i 13 år - nå er saken henlagt

I fjor ble Rafet Hoxha (44) pågrepet for gravlund-drapet i Oslo, men politiet klarer ikke å koble ham til drapssaken.

Artikkelen er over tre år gammel

I tretten år var kosovoalbaneren Rafet Hoxha etterlyst av norsk politi for drapet på marokkaneren Abdelhak Darrazi (27) på Nordre Gravlund i 2003. Darrazi ble truffet av tre skudd mellom gravstøttene. To menn ble sett løpende fra stedet. Drapet ble beskrevet som en ren likvidering og politiet mente det var et narkotikaoppgjør.

Politiet har hele veien mistenkt at det var Rafet Hoxha som avfyrte skuddene på gravlunden. I avhør med drapsetterforskerne i Oslo-politiet har han ikke sagt ett ord om saken, men han gikk med på å avgi DNA-prøve.

Den ga null treff på DNA-materialet som politiet sikret på åstedet i 2003 og nå har Riksadvokaten henlagt saken på bevisets stilling.

– Den norske etterlysningen har medført at han har vært under stort press. Han har hele veien bedyret sin uskyld og det er en stor lettelse for ham å få saken ut av verden, sier forsvarer Øystein Storrvik til VG.

Rømte fra fengsel

I flere år var Hoxha en av Norges mest ettersøkte personer. I 2005 ble han pågrepet i Kosovos hovedstad Pristina av FN-politiet. Flere norske polititjenestemenn, blant annet daværende leder for voldsavsnittet Finn Abrahamsen, var til stede i Pristina for å følge arrestasjonen.

Snaut tre måneder senere rømte Hoxha fra fengselet. Først i fjor ble han pågrepet igjen på grensen mellom Serbia og Ungarn. Han samtykket da til utlevering for å bli ferdig med saken.

I 2002 ble også broren til Rafet Hoxha løslatt uten tiltale i det som da var norgeshistoriens største heroinsak. Riksadvokaten valgte å trekke tiltalen fremfor å gi innsyn i hvordan partiet på 35 kg heroin ble fraktet inn i Norge. Årsaken var at enkeltpersoners liv ville bli satt i fare, dersom deres rolle i saken ble kjent.

SAKEN HENLAGT: Rafet Hoxha (44) er ikke lenger siktet for gravlund-drapet. Foto: POLITIET

Lagmannsretten mente dokumentene som politiet holdt tilbake hadde betydning for straffesaken og tiltaltes mulighet til å forsvare seg. I etterkant innledet Spesialenheten for politisaker etterforskning for å undersøke om politiet selv innførte heroinen for å lure narkotikaligaen i en felle.

Begjært utlevert

Rafet Hoxha blir imidlertid sittende fengslet, selv om drapssaken er lagt bort. Han er siktet for legemsbeskadigelse mot broren til drapsofferet i 2003. Denne saken skal påtaleavgjøres i august.

I tillegg har Tyskland begjært Hoxha utlevert fra Norge i forbindelse med en narkotikasak.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder