I likhet med Thor Heyerdahls Kon-tiki i 1947 brukte Kon tiki 2-ekspedisjonen balsaflåter på reisen fra Peru til Påskeøya. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
I likhet med Thor Heyerdahls Kon-tiki i 1947 brukte Kon tiki 2-ekspedisjonen balsaflåter på reisen fra Peru til Påskeøya. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Kon-tiki 2 avbryter ekspedisjonen

INNENRIKS

Mannskapet på de to balsaflåtene som utgjør Kon-tiki 2, har besluttet å avbryte ekspedisjonen etter 114 døgn til sjøs.

  • NTB
Publisert:

– Vi har langt på vei bevist at det var mulig i førhistorisk tid ikke bare å seile fra fastlandet og ut til øyene i Stillehavet, men også å returnere, sier ekspedisjonsleder Torgeir Higraff i en pressemelding.

Kon-tiki 2: Klar for jul på Påskeøya

I Thor Heyerdahls ånd la mannskap og to balsaflåter 7. november i fjor ut fra Lima på ferd mot Påskeøya.

Se også: Fikk barracuda-lignende rovfisk i Oslofjorden!

Etter 43 døgn på havet ankom flåtene øya, og i begynnelsen av januar startet de hjemturen.

– Vindene og strømmene har vært ustabile og «ikke etter boka». I et normalår burde vi ha nådd Sør-Amerika nå i mars. I stedet er vi fortsatt over 1000 nautiske mil fra land, og værutsiktene gjør at vi ser at det ville være svært tidkrevende å komme til land, sier Higraff.

Ombord: Slik er livet ombord på Kon-tiki 2

Ekspedisjonen hadde som formål å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya, og tilbake igjen, for første gang i moderne historie. Underveis på ferden har forskerne ombord på flåtene samlet inn data som kan gi informasjon om klimaendringer, økosystemendringer og forurensing.