Politiet på Gjøvik anbefaler at jenter ikke går alene på kveldstid. Foto: Henrik Skolt NTB scanpix

Politiet: – Jenter i Oppland trakasseres av utlendinger

Politiet i Oppland har fått rapporter om et titall tilfeller av seksuell trakassering av unge jenter i Vestoppland, bare i år. Jenter blir bedt om å være forsiktige med og gå ute alene på kveldstid.

  • NTB
Publisert:

– Hver gang har det vært to eller flere gutter sammen om handlingene. Alle unge og av utenlandsk opprinnelse, forteller Bjørn Slåtsveen, leder i etterforskningsseksjonen i Vestoppland politidistrikt, til Oppland Arbeiderblad.

Seks av sakene er anmeldt. Tre gutter er avhørt og anses som kjente gjerningspersoner. Slåtsveen understreker at politiet ser alvorlig på sakene.

Les også: Venstre vil gi barna rett til huset

– De går langt over streken, og det de gjør er straffbart, slår han fast.

Gå sammen om man kan

En asylsøker i begynnelsen av 20-årene går igjen i tre av sakene.

– Han bor på et mottak i Hedmark. Vi mener han er involvert i tre av sju saker, sier Slåtsveen til avisen.

Politiet håper at en tiltale mot mannen vil være klar i løpet av kort tid.

– Dettet er i ferd med å utvikle seg en tendens og et problem, og det er et stort problem for jentene som utsettes for det. Vi har en mistanke om at dette forekommer uten at vi har fått beskjed om det også, sier Slåtsveen som mener slikt kan få konsekvenser foren fremtid i Norge.

Facebook-råkjøring: La ut råkjøringen på Facebook – mistet lappen

Han mener det finnes kulturforskjeller mellom Norge og noen andre land som er så store at slikt som dette kan skje.

– Det kan ofte være greit å gå sammen med noen når man kan, i hvert fall for jenter på kveldstid, sier han.

– Ikke jentene som må være forsiktige

Flere Høyre-politikere reagerer skarpt på saken. Mudassar Kapur, som er stortingsrepresentant for Høyre i Oslo, kaller oppførselen fullstendig uakseptabel og understreker at politiet må fortsette å slå hardt ned på slike hendelser.

– Det er ikke jentene som må være forsiktige og endre sine vaner. Det er disse mennene som trenger å lære seg folkeskikk. Dette understreker behovet for at folk som sitter i mottak umiddelbart får en innføring i våre verdier, lover og ikke minst konsekvensene, sier Kapur til NTB.

Han oppfordrer jentene på det sterkeste til å anmelde alle slike hendelser.

Les også: Tiltalt for hatefulle ytringer

Hårek Elvenes, stortingsrepresentant for Høyre i Akershus og medlem av justiskomiteen, kaller oppførselen politiet forteller om opprørende.

– Utlendinger som kommer til Norge skal forholde seg til norske normer og folkeskikk. Dette må vi som samfunn ha nulltoleranse for. De som står bak må være forberedt på å bli straffet, og har dermed spolert sine sjanser for videre opphold i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder