MÅTTE DØ: Disse tre valpene av rasen fransk bulldog ble beslaglagt hos selgeren på Sørlandet i august 2014, da det viste seg at de var ulovlig importert fra Polen og ikke beskyttet mot rabies. Foto:MATTILSYNET,

Mattilsynet: Hundevalper smuglet fra Polen av ektepar - måtte dø

Smuglerne må betale over 112.000 i bøter og erstatning

Disse små nurkene ble lagt ut for salg på internett. Det kjøperne trolig ikke visste, var at de var smuglet inn i Norge og at de ikke var vaksinert mot rabies.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da Mattilsynet beslagla to valper av rasen fransk bulldog i august i fjor, startet opprullingen av en omfattende hundesmuglersak.

Eierne hadde fått følelsen av at noe ikke stemte med papirene til valpene de nettopp hadde kjøpt, og meldte ifra.

Les denne:Valpekjøp ble mareritt

Få dager senere ble veterinær og inspektør Jannicke Hjort ved Mattilsynets avdeling i Agder kontaktet av karantenestasjonen på Gardermoen vedrørende de to valpene. Grunnen var at selgeren bodde på Sørlandet.

Les også: Slik smugles motehundene inn i landet

– Da vi begynte å sjekke saken, viste det seg at vi hadde vært borti selgeren før, under den årlige sommerkontrollen på kaia i Kristiansand. Papirene valpene hadde da, var tilsynelatende i orden. Nå viste det seg at de samme valpene var blitt utstyrt med andre pass.

Har du tips eller innspill om slik virksomhet?Kontakt VGs journalist her!

Oppdaget valp med vannhode

Hjorth sjekket Finn.no, og fant ut at selgeren annonserte flere valper for salg. De bestemte seg derfor for å dra hjem til selgeren, et ektepar, sammen med politiet. Der konfiskerte de fire valper, tre franske bulldoger og en yorkshire terrier, hundepass og vaksinasjonspapirer.

Hos den ene bulldogen som skulle selges ble det oppdaget en mild form for vannhode, betennelse i lungene og betennelse og parasitter i tarmene.

Les også:Smuglet narkotika i valper

Papirene som fulgte valpene viste at de hadde fått rabiesvaksine. Men Hjorth tok blodprøver av alle hundene, og fikk dem testet. Blodprøveresultatet fra laboratoriet i England viste at valpene ikke var beskyttet mot viruset, som kan være dødelig for både dyr og mennesker.

Sporet opp polsk veterinær

Det var en veterinær i Polen som angivelig hadde undersøkt hundene, og stemplet og skrevet under papirene. Hjorth sporet ham opp.

– Han forklarte at det var hans stempel, men at han aldri hadde sett disse hundene og at det ikke var hans signatur, sier hun.

Underveis fikk Mattilsynet i Agder også vite at en veterinær i Rogaland hadde oppdaget at en yorkshire terrier biewer-valp ikke hadde id-chip. Den ble sporet tilbake til den samme selgeren. I Arendal fant de enda en valpekjøper.

TIL SALGS: Denne annonsen ble lagt ut på Finn.no for å lokke hundeelskere til å kjøpe en smuglet valp. Foto:SKJERMDUMP/MATTILSYNET,

Les og se bilder:Tollere gjorde skrekkfunn av valper

Måtte avlives

12. februar i år ble selgerne anmeldt til politiet for dokumentforfalskning, samt for ulovlig innførsel og salg av totalt ti valper.

De fire valpene som ble beslaglagt hjemme hos ekteparet i Agder, måtte avlives.

– Det er en tung, men nødvendig løsning, siden ekteparet ikke hadde oppfylt kravene til kommersiell import, sier Hjorth.

Les også:Dette er de mest populære hunderasene i Norge

Valpen som ble oppdaget ikke å ha id-chip ble sendt tilbake til Polen, mens kjøperne i Bergen og Arendal fikk hundene tilbake etter vaksinering og karanteneopphold. De to siste valpene har ikke Mattilsynet klart å spore opp.

Selgeren: – Vi driver lovlig

Da saken var ferdig etterforsket av politiet ble ekteparet 6. mars i år ilagt et forelegg på 20.000 kroner hver for ulovlig salg av hunder og for import av hunder som ikke var vaksinert.

I tillegg måtte de betale over 14.000 kroner hver i skadeserstatning til valpekjøperen i Arendal, og fikk inndratt 22.000 kroner hver som de skal ha tjent på valpesalg. Totalt måtte de dermed ut med over 112.000 kroner, noe de har vedtatt.

VG har vært i kontakt med ekteparet. Mannen i paret hevder at de ikke visste at det de gjorde var ulovlig, og at det eneste problemet med hundene var at de ikke var vaksinert. Han avviser å ha visst om dette eller å ha forfalsket underskrifter.

– Vi selger fortsatt hunder, men disse er født i Norge. Vi driver lovlig, sier han.

Vet om flere smuglere

HUNDEPASS: Mattilsynet hevder at selgerne opererte med minst to ulike pass for flere av hundene. Passene var utstedt i Polen. Foto:MATTILSYNET,

Smugling av hundevalper og videresalg via internettannonser er ifølge Mattilsynet et omfattende problem i Norge i dag.

Høsten 2013 oppga Mattilsynet til NRK at de hadde gjort beslag av 100 smuglede hunder i løpet av to år. I dag har de ikke noe konkret tall, men antar at det i alle fall ikke er blitt færre.

Ifølge Hjort er sakene de kommer over kun «toppen av isfjellet».

– Smugling av hunder er et stort problem. Noen har innsett at det er mye penger å hente, samtidig som de tror risikoen er så liten. Vi vet at det finnes flere aktive smuglere som vi ikke har nok dekning for å ta ennå, men vi jobber med det, sier hun, og legger til:

– Det er ikke bare å kjøpe en skjønn hundevalp – man risikerer så uendelig mye mer. Hvis folk bare hadde visst hva de støttet opp under ved å kjøpe av smuglerne, avslutter hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder