JUBLER: Åpen folkekirke har vunnet flere store seire i kirkevalget. Det gleder Stein Erik Hagen. Foto: Terje Bringedal , VG

Kirkevalg-opptelling: 61-31 for homofil vielse: Stein Erik Hagen om kirkevalget: - Et folkeopprør

Han gikk i bresjen for støtten til Åpen kirkevalgs kamp for kirkelig vielse for homofile og lesbiske. Nå jubler Stein Erik Hagen.

Artikkelen er over fire år gammel

Resultatene fra kirkevalget strømmer inn og Åpen folkekirke har vunnet flere store seire. Det er flertall for homofil vigsel på Kirkemøtet neste år:

61-31

– Vi har gått gjennom resultatene så langt og det viser at det er valgt inn 61 som er positiv til at homofile og lesbiske skal kunne bli viet i Kirken og 31 negative. Da har vi telt med alle: biskoper, prester som er valgt inn og representanter for kirkelig ansatte, sier Bjarte Reve i Åpen folkekirke.

– Dette gleder meg meget. Rundt 3/4-deler av velgerne i Oslo har i kirkevalget støttet Åpen folkekirke, sier Stein Erik Hagen, som har frontet kjendisopprøret for den alternative listen ved årets kirkevalg, som har homofile og lesbiskes rett til kirkelig vielse som sin fremste kampsak.

– Folkeopprør

– Så langt viser resultatene fra flere store byer at det har skjedd et folkeopprør for humanisme og nestekjærlighet. Velgerne har sagt klart fra at Kirken skal ta imot alle, slik Jesus gjorde, sier Hagen.

Les også: Biskoper presser på for rask avgjørelse (ekstern lenke)

– Jeg takker tidligere biskoper som Sigurd Osberg, Ola Steinsholt og Gunnar Stålsett, sier Hagen.

Kirkevalgets resultater kommer utover uken, men trenden er klar, sier han.

– Det er fantastisk oppslutning om nestekjærlighet i de mest folkerike delene av landet, som Hamar, Borg, Tunsberg og Oslo. Resultatet fra flere konservative bispedømmer ved kysten kommer senere i uken, men det ser ut til å bli en human manifestasjon, sier han.

Kjendiser: Kirken må inkludere alle

Fem av syv i Oslo

Resultatene som foreløpig er klare, viser at Åpen folkekirkes fikk fem av syv plasser ved valget i Oslo bispedømmeråd.

Også de to ansatterepresentantene er for homofil vigsel, skriver Vårt Land.

Venstre-profil Odd Einar Dørum fikk flest stemmer i Oslo.

Flere resultater

Åpen folkekirke får tre av fire lekmannsrepresentanter i Tunsberg bispedømme.

I Nidaros fikk de fire av syv lekmanns-representanter (ekstern lenke) til bispedømmerådet, nominasjonskomiteens liste fikk tre. Vårt Land (ekstern lenke) skriver at de to ansatterepresentantene og biskop i Nidaros, Tor Singsaas, også er positive til å vie homofile: Samlet 7–3 for homofil vigsel.

Ifølge NRK får også Åpen folkekirke fire av syv lekmannsmandater i landets nordligste bispedømme, Nord-Hålogaland.

I Møre bispedømme er det et flertall blant de valgte som er mot homofil vigsel: Blant legrepresentantene endte valget 2-2, men begge de kirkelige ansatte sier nei.

Det er Kirkemøtet som skal avgjøre om Kirken skal si ja til at homofile og lesbiske skal få gifte seg i Kirken.

I følge Vårt Land har Kirkerådet foreløpig sagt ja til utfordringen fra Bispemøtet, om å sette saken med vigsel av likekjønnede på sakslisten for Kirkemøtet i 2016.

Les også: Når kirken stenger sine dører, åpner rådhuset sine

Rekordoppslutning

Oppslutningen om kirkevalget har aldri vært høyere enn i år, men økningen fra forrige valg var bare på rundt ti prosent: I 2011 stemte 416 471, mens antallet i år endte på 477 542, melder Kirken.no.

Det gir en valgdeltagelse på 16,7 prosent.

– Vi tar den foreløpige opptellingen på 61-31 til etterretning, så får vi se hva det endelige resultatet blir. Hvis dette blir resultatet kan det gå mot et vedtak på Kirkemøtet vedrørende likekjønnet vigsel, som Åpen folkekirke har jobbet for, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder